Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Guta: ce dieta sa adopti daca suferi de aceasta boala?
Guta: ce dieta sa adopti daca suferi de aceasta boala?

Guta: ce dieta sa adopti daca suferi de aceasta boala?

23 apr. 2021, 11:58,
în Sanatate

Guta este o boală cronică frecventă. Când suferiți de aceasta, ar trebui să acordați atenție conținutului farfuriei pentru a evita atacurile de gută. Dar ce ar trebui să mănânci? Aflați ce alimente să consumați și pe care să le evitați.

Durere moderată, furnicături, disconfort, mobilitate limitată într-o articulație. Aceste diferite simptome pot indica faptul că suferiți de gută. Această boală cronică, care se manifestă ca atacuri de gută, este cauzată de prezența excesului de acid uric în sânge. Când această concentrație crește în sânge, se formează microcristale de acid uric și se depun în articulații și în țesuturile din jur. Acest lucru provoacă inflamații.

Această creștere a nivelului de acid uric din sânge este declanșată de consumul de alcool și de consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi și purine. Purinele sunt descompuse și excretate în urină sub formă de acid uric. În mod clar, atunci când aveți gută, trebuie să fiți atenți la dieta, deoarece nu puteți mânca tot ce doriți.

Guta: ce alimente trebuie evitate

Când suferiți de această boală inflamatorie a articulațiilor, nu este recomandat să consumați alimente bogate în purine, deoarece acestea promovează o creștere a nivelului de acid uric din sânge și, prin urmare, atacuri de gută. Este recomandabil să se evite măruntaiele, și anume pâinea dulce, rinichii, ficatul, creierul, intestinele și limba. În caz de gută, se recomandă, de asemenea, să nu consumați mezeluri, carne roșie și carne uscată sau afumată.

Pacienții trebuie, de asemenea, să evite consumul de pește gras, și anume sardine, hamsii, hering, păstrăv, crap, știucă, somon, anghilă, macrou, ton și cod. Se recomandă, de asemenea, limitarea consumului de brânzeturi fermentate și fructe de mare, cum ar fi creveții sau crabul.

Anumite alimente pot favoriza apariția unui atac de gută, chiar dacă nu furnizează în sine acid uric, aceasta prin mecanisme complexe: anumite alimente sunt specifice fiecărui pacient (ciocolată, ciuperci, varză, sparanghel, măcriș, spanac, rubarbă, smochine uscate etc.).

Ce alimente să alegi în caz de guta

Potrivit asigurărilor de sănătate, este necesar să aveți o dietă echilibrată atunci când aveți gută. Se recomandă consumul de alimente care scad concentrația de acid uric în sânge. Pacienții cu gută ar trebui să parieze pe produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi (lapte degresat) deoarece promovează eliminarea acidului uric de către rinichi.

Persoanelor care suferă de gută li se recomandă, de asemenea, să se aprovizioneze cu vitamina C. Pentru aceasta, este recomandabil să consumați portocale, cireșe și grapefruit.

În ceea ce privește legumele, preferăm fasolea verde, prazul, morcovii și dovleceii. De asemenea, se recomandă optarea pentru cereale, și anume grâu, orez sau ovăz. În ceea ce privește alimentele cu amidon, se pot mânca cartofi sau tapioca. De asemenea, este posibil să consumați brânzeturi moi atunci când suferiți de această boală cronică.

Se recomandă, de asemenea, consumul de carne albă, cum ar fi pui sau vițel, dar în cantități mici. Persoanele cu gută ar trebui să acorde preferință peștilor albi și ouălor.

Guta: ce băuturi nu sunt recomandate

În caz de gută, este necesar să se reducă consumul de băuturi alcoolice. Este esențial să nu mai bei bere, care este foarte bogată în purine, chiar și atunci când nu conține alcool și alcooli puternici. Persoanele cu gută ar trebui să evite, de asemenea, să bea sucuri de fructe și băuturi răcoritoare cu zahăr bogate în fructoză.

Ce poți bea când ai guta?

Se recomandă multă apă, sau doi litri pe zi, din orice apă, inclusiv apă de la robinet. Cu toate acestea, apele minerale alcaline sunt de preferat. Se recomandă si consumul de cafea, deoarece această băutură fierbinte ar reduce nivelul de acid uric din sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *