Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Gustav Klimt – Sarutul
Gustav Klimt – Sarutul

Gustav Klimt – Sarutul

09 ian. 2020, 11:10,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:48;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Gustav Klimt a început să lucreze la una din cele mai cunoscute capodopere ale sale în anul 1907. În acest an Kilmt a lucrat neîncetat în atelierul său. Podeaua atelierului era acoperită de nenumărate schiţe, însă artistul era în continuare nemulţumit de rezultatul muncii sale.

Într-o scrisoare acesta menţiona: „Ori sunt deja prea bătrân, ori prea nervos, ori prea prost – trebuie să existe un motiv.”

Deşi se simţea obosit anul 1907 s-a dovedit a fi cel mai productiv an din cariera artistului.

A finalizat portretul numit Adele Bloch-Bauer I, tabloul Hoffnung ÎI (Speranţa ÎI) şi a început să lucreze la superba capodoperă a creaţiei sale, tabloul „Der Kuss” (Sărutul).

Gustav Klimt – Sărutul

De-alungul fazelor creaţiei sale artistul a fost mereu fascinat de cuplul de îndrăgostiţi uniţi printr-un sărut.

Teme din „Der Kuss” se regăsesc în lucrări anterioare ale lui Klimt şi continuă să apară în operele sale.

Acest tablou a fost zugrăvit în „Goldene Periode” (Perioada de Aur) a artistului. Aceasta a fost puternic influenţată de călătoria lui Klimt din anul 1903 la Ravenna. Acolo a intrat în contact cu măiestria şi opulenta mozaicului bizantin.

Au existat numeroase tentative de a afla identitatea femeii misterioase şi totodată fascinante pe care Klimt a zugrăvit-o în „Der Kuss” (Sărutul).

Cel mai des vehiculate nume au fost Emilie Flöge, marea iubire a artistului şi Adele Bloch-Bauer.

Trăsăturile personajului feminin din tablou se aseamănă cu cele ale multor femei pictate de Klimt, fiind astfel imposibil de determinat cine a fost modelul pe care artistul l-a schiţat în scena sărutului.

Tabloul înfăţişează doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi, uniţi printr-un sărut şi rămaşi parcă înmărmuriţi pe un mirific covor de flori. Bărbatul pare să îşi aplece faţa spre chipul femeii, care aşteaptă, lipită de trupul lui, sărutul.

În anul 1908, când Klimt a prezentat pentru prima dată acest tablou, Galeria Austriacă l-a achiziţionat pe loc, direct din expoziţie.

„Der Kuss” (Sărutul) este astăzi opera centrală a celei mai mari colecţii de lucrări ale lui Gustav Klimt, aflată la Galeria Austriacă din Belvedere Superior, în Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025