Prima pagină » Sanatate » Gust dulce în gură. Ce boli periculoase poate semnala
Gust dulce în gură. Ce boli periculoase poate semnala

Gust dulce în gură. Ce boli periculoase poate semnala

08 mart. 2024, 15:47,
BZI.ro, în Sanatate

Poți simți un gust dulce în gură din cauza anumitor condiții de sănătate, inclusiv tulburări metabolice, probleme neurologice și virusuri care afectează simțul mirosului, printre altele. Gustul dulce este unul dintre cele cinci gusturi de bază. Este normal să simți un gust dulce în gură după ce mănânci ceva care conține zahăr, miere sau fructe. Însă, unele afecțiuni medicale au ca simptom prezența unui gust dulce în gură chiar dacă nu ai mâncat desert.

Care ar putea fi cauzele prezenței unui gust dulce în gură

Problemele metabolice, cum ar fi diabetul, cetoza, o tulburare tiroidiană sau metabolică pot afecta capacitatea de a simți gustul adevărat al alimentelor consumate, determinând un gust dulce în gură și o preferință pentru alimente cu gust foarte dulce. De asemenea, problemele neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau epilepsia au ca simptom inițial un gust dulce în gură.

Alte afecțiuni care au acest simptom pot fi perturbările sistemului olfactiv cauzate de virusuri sau infecția în sinusuri, nas și gât. Anumite bacterii, în special Pseudomonas și boala de reflux gastroesofagian (GERD) pot cauza un gust dulce în gură. Multe femei experimentează acest simptom în stadiile incipiente ale sarcinii din cauza unor disfuncții hormonale.

Dacă ai un gust dulce în gură doar ocazional, probabil că nu este cazul să te îngrijorezi. Dar dacă experimentezi acest simptom în mod regulat sau din ce în ce mai frecvent, ar trebui să consulți un medic.

La ce specialiști trebuie să apelezi

Multe dintre cauzele acestui simptom par să fie asociate cu sistemul olfactiv și respirator. Alte cauze sunt asociate cu hormonii corpului (sistemul endocrin) și, de asemenea, cu problemele neurologice. Așadar, este indicat să te consulți cu un specialist ORL, cu un endocrinolog și un neurolog.

Medicul va efectua un examen fizic și te va întreba despre istoricul tău medical. S-ar putea să te întrebe și despre istoricul medical al familiei tale. Acesta va încerca să determine afecțiunea subiacentă care cauzează un gust dulce în gură, efectuând diverse analize printre care un test de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor și zahărului din sânge și pentru a verifica dacă este prezentă o infecție bacteriană sau virală. De asemenea, ți-ar putea recomanda să faci un RMN cerebral pentru a verifica activitatea neurologică și eventuale leziuni ale nervilor și o tomografie computerizată a plămânilor pentru a elimina suspiciunile de cancer.

Pentru a atenua senzația neplăcută de gust dulce în gură, se recomandă explorarea unor abordări alternative precum terapia naturistă sau homeopatia. Un remediu de încredere în această situație este gargara cu tinctură de propolis. Pentru a prepara această soluție, se adaugă 2-3 picături de tinctură de propolis în 100 ml de apă și se clătește cavitatea bucală de 2 sau 3 ori pe zi. De asemenea, decoctul din afine este cunoscut ca un remediu eficient. Se pune o linguriță de fructe de afin într-o cană de apă și se fierbe timp de 10 minute. Se recomandă consumul a trei căni pe zi timp de 2 luni. Aceeași rețetă poate fi aplicată și folosind teci de fasole în loc de afine. Un alt tratament eficient pentru cei care simt un gust dulce în gură este infuzia din frunze de dud, cu consumul a 2 sau 3 căni pe zi, timp de 2 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 iulie 2024
05 iulie 2024