Gura uscată este provocată de o cauză medicală. Gura uscată este o senzație neplăcută care poate fi un simptom al unei boli grave. Dacă suferiți de uscăciune repetată sau recurentă a gurii, trebuie să înțelegeți care este problema și, dacă este necesar, să începeți un tratament. Eliminarea uscăciunii gurii se obține, de obicei, doar prin tratarea bolii de bază, care ar trebui să fie adevăratul obiectiv. În orice caz, senzația de gură uscată este un alt motiv pentru a fi atent la sănătatea ta.
Uscăciunea gurii este cauzată de umiditatea insuficientă a mucoasei bucale, în principal din cauza producției inadecvate de salivă. Din punct de vedere medical, gura uscată cauzată de oprirea sau reducerea producției de salivă se numește xerostomie. Destul de des, uscăciunea gurii apare dimineața sau noaptea, adică după somn.
Gura uscată cauza. Simptomele asociate cu această problemă de sănătate
Gura uscată apare în majoritatea cazurilor ca un complex de simptome descrise ca „astringență” sau „lipici” în gură sau sete. De asemenea, pacientul poate simți iritarea membranei mucoase a gurii, arsură și mâncărime. Are loc apariția unei margini strălucitoare a buzelor, fisuri pe buze și în colțurile gurii.
Limba devine mai uscată. Aceasta este roșie și aspră. Devine mai dificil să vorbești, să mesteci și să înghiți. Scăderea simțului gustului precum și apariția uscăciunii în gât. Vocea devine din ce în ce mai răgușită. Apare și respirația urât mirositoare.
În unele cazuri, uscăciunea gurii nu este cauzată de o afecțiune medicală. De exemplu gura uscată poate apărea dimineața și noaptea din cauza intoxicației. Aceasta este o situație tipică după ce ați consumat alcool cu o seară înainte.
Factorii care contribuie la apariția gurii uscate
O persoană cu respirație nazală deficitară respiră prin gură atunci când doarme. Gura este întredeschisă, iar mucoasa bucală se usucă mai repede. Respirația nazală poate fi afectată de nasul care curge, de polipi nazali sau de deviația septului nazal.
O situație similară se observă în cazul sforăitului. Cauza sforăitului este, în majoritatea cazurilor, o scădere a tonusului palatului moale. Slăbirea musculară se dezvoltă odată cu vârsta. Acesta este motivul pentru care persoanele în vârstă sforăie mai des, iar mucoasa lor orală devine uscată. Acest lucru explică de ce se produce uscăciunea gurii dimineața la majoritatea persoanelor în vârstă.
Dacă aportul de lichide este insuficient pe vreme caldă, nu este surprinzător că gura este uscată. Un astfel de efect poate fi cauzat de consumul de alimente foarte sărate. Multe medicamente pot provoca, de asemenea, uscăciunea gurii. Fumatul este o altă cauză frecventă a uscăciunii gurii. Gura uscată poate fi, de asemenea, una dintre manifestările menopauzei.
Afecțiuni care provoacă apariția senzației neplăcute
Uscăciunea gurii poate fi cauzată de febra mare și de intoxicația datorată diferitelor boli infecțioase. Alte afecțiuni care implică pierderi mari de lichide din cauza vărsăturilor sau a diareei, holeră, dizenterie pot provoca, de asemenea, uscăciunea gurii. În astfel de cazuri, uscăciunea gurii este unul dintre numeroasele simptome și nu este observată separat.
Dacă gura uscată este combinată cu diaree, flatulență, eructații, greață și dureri în partea stângă a stomacului, ar putea fi vorba de pancreatită. Gura uscată combinată cu un gust amar, arsuri la stomac, plăci albe sau galbene pe limbă pot indica boli gastrointestinale, cum ar fi gastrita, duodenita și colecistita.
Gura uscată poate apărea și în cazul bolilor ale glandelor salivare, tulburări endocrine, adică diabet, tirotoxicoză și din cauza neoplasmelor ale gurii.
Cum poți scăpa de acest deranj. Managementul gurii uscate
Uscăciunea gurii cauzată de alcool și de fumat poate fi ameliorată doar prin renunțarea la acest obicei prost. Este indicat să se reducă consumul de alimente sărate și dulci. Fiți atenți dacă respirați pe nas sau pe gură.
Dacă respirația nazală este dificilă, trebuie să diagnosticați cauza și să restabiliți respirația nazală. Pentru a face acest lucru, va trebui să consultați un medic. De asemenea, este important să urmăriți umiditatea din încăpere.
Gura uscată poate cauza și apariția altor simptome neplăcute. Prin urmare, dacă vă confruntați adesea cu o senzație de gură uscată, este necesar să înțelegeți natura acesteia, să determinați cauza și, dacă este necesar, să consultați un medic și să începeți tratamentul bolii care cauzează simptomul.