Prima pagină » Titlurile zilei » Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă! Salubris SA a montat primele platforme speciale de colectare selectivă. Proprietarii vor plăti mai puțin dacă respectă regulile

Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă! Salubris SA a montat primele platforme speciale de colectare selectivă. Proprietarii vor plăti mai puțin dacă respectă regulile

24 iul. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Gunoiul din Iași  se aruncă pe bază de cartelă. Au ajuns la Iași 70 de platforme de colectare selectivă. Au fost montate în zonele Copou, Cantemir, Podu Roș, iar până la finalul anului vor fi acoperite și celelalte zone. Proprietarii de apartamente vor putea deschide platforma chiar cu cartela de acces în bloc. Asociațiile care respectă colectarea selectivă vor avea facturi mai mici pentru serviciile de salubritate

Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă. Recent, Salubris SA a montat 70 de platforme de colectare selectivă în mai multe zone din oraș.

Acestea deservesc doar asociațiile de proprietari. Noutatea constă în faptul că unele deșeuri pot fi depozitate în platforme, după deschiderea acestora cu o cartelă. Este, de fapt, aceeași cartelă cu care se acționează interfonul montat la intrarea scărilor de bloc. Acest sistem este valabil doar pentru două module: plastic – metal și hârtie-carton. După umplerea containerelor, angajații salubris verifică dacă acest tip de deșeu nu este contaminat. În cazul în care sunt repsectate regulile de colectare, factura de salubritate a asociației de proprietari poate fi diminuată și cu 30 la sută. În caz contrar se încasează prețul maximal de 13 lei/lună/persoană, pentru familiile care locuiesc la bloc.

Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă doar de personele care locuiesc în zona punctului gospodăresc

Platformele de colectare selectivă sunt prevăzute cu un sistem de siguranță în caz de forțare. „Trapele pentru plastic și metal și pentru hârtie și carton vor fi prevăzute cu câte un sistem de control acces cu cartelă. Aceste sisteme vor permite depozitarea deșeurilor doar cetățenilor arondați, fiecare dintre aceștia putând deschide trapele doar cu ajutorul cardurilor sau tagurilor de acces. În cazul trapelor prevăzute cu control acces, mecanismele de acționare a trapelor vor fi prevăzute cu câte un sistem de siguranță cu amortizor cu gaz sau hidraulic care va prelua eforturile atunci când trapa și, respectiv, pedala de acționare vor fi forțate. De asemenea, în zona trapelor va fi montată câte o lampă LED care se va aprinde în momentul deschiderii trapei și se va închide după închiderea și blocarea acestuia. Toate componentele de control acces vor fi prevăzute cu carcase de protecție”, se arată în descrierea echipamentelor.

Contractul a fost câștigat de o societate din județul Prahova, valoarea acestuia fiind de aproape 855.000 euro

Conform programului de achiziții, la începutul anului, Salubris SA a organizat o licitație pentru cumpărarea unui număr de 210 platforme. Din cauza pandemiei de coronavirus, contractul a fost supendat. Au fost livrate doar 70 de platforme, urmând ca restul echipamentelor să fie furnizate până la finalul anului. Licitația a fost câștigată de către Lavitex Prod SRL, din județul Prahova. Societatea trebuie să trimită și 15 containere pentru colectarea hainelor. Valoarea totală a contractului este de 4.097.690 lei, fără TVA, aproape 885.000 euro. Lavitex Prod SRL este deținută de doi asociați: Lilea Chivu și Valeriu Chivu. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a fost de 59 milioane lei, profit de 2,6 milioane lei, datorii de 24,1 milioane lei, cu un număr de 42 de angajați.

Punctele gospodărești vor fi supravegheate zilnic de camere video pentru a preveni vandalizarea

Salubris SA a inițiat și un proiect de hotărâre prin care locuitorii din Zona Metropolitană pot fi amendați dacă aruncă gunoiul în pubelele din municipiul Iași. Mai mult, firma de salubritate a semnat deja un contract pentru achiziția unui număr de 240 camere video. Contractul în valoare de 210.000 euro, fără TVA, a fost câștigat de către societatea Full Com Distribution SRL, din Iași. În firmă apar ca asociați Constantin Ștefanache și Adrian Laurențiu Ianțoc. Sistemul trebuie implementat în termen de 4 luni de la semnarea contractului.

„Având în vedere necesitatea asigurării supravegherii video a punctelor de colectare a deșeurilor pentru prevenirea deteriorării și a distrugerilor, necesitatea asigurării supravegherii video pentru identificarea persoanelor care aruncă deșeurile proprii necorespunzător sau în afara punctelor de colectare a deșeurilor”, se arată în obiectivul achiziției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *