Prima pagină » Culinar » Gulaș de porc cu cartofi! Iată cum se prepară rețeta ardelenească!

Gulaș de porc cu cartofi! Iată cum se prepară rețeta ardelenească!

21 feb. 2025, 09:34,
Redacția BZI în Culinar

Gulașul de porc cu cartofi este cunoscut de toată lumea, însă rețeta ardelenească are un gust aparte. Preparatul are la bază afumătură de porc, spre deosebire de cel clasic, în care se adaugă carne de vită. Acest gulaș este un fel de mâncare consistent, perfect pentru zilele răcoroase, fiind hrănitor și foarte ușor de preparat.

Un lucru este sigur și anume că gulașul are cel mai bun gust atunci când este pregătit la ceaun. De asemenea, ingredientele sunt foarte simple și pot fi amestecate în funcție de ce anume vă place. Desigur, primul loc este ocupat de cartofi, apoi vin carnea de porc, legumele și boiaua.

Gulaș de porc cu cartofi

Acest fel de mâncare are legătură cu pastorii din zona de șes a Ungariei, fiind originară din acea zonă. Pastorii erau departe de zonele locuite, trebuiau să se descurce cu ce aveau, așa că își găteau singuri. Pe timpuri nu aveau prea multe oale, ci doar un tuci, ceaun din metal, în care își făceau preparatul care, ulterior, a devenit renumit.

Ciobanii își aduceau cu ei pâine cât mai multă, slănină, câteva legume și găluște ungurești din făină și cam atât. Pentru că aveau la îndemână carnea și astfel supraviețuiau perioade îndelungate.

Rețeta de gulaș ardelenesc este similară cu cea tradițională ungurească, însă are câteva îmbunătățiri. Aspectul, dar și gustul sunt diferite, fiind păstrată consistența preparatului. Cu toate că necesită un timp mai îndelungat pentru gătire, rezultatul va fi peste măsura așteptărilor.

Bucătăria ardelenească este plină de arome și culori, majoritatea preparatelor având la bază legume și carne. Spre deosebire de alte zone ale țării, în Ardeal, afumătura este adăugată în ciorbe, dar și mâncărurile scăzute sau chiar în omletă. Această rețetă de gulaș ardelenesc include kaiserul afumat.

Pentru pregătirea celui mai gustos gulaș sunt necesare următoarele ingrediente 500 g carne de porc; 180 de grame de kaiser afumat; 2 cepe mari; 4 cartofi; 2 căței de usturoi; 2 ardei; 2 linguri de pastă de tomate; 2 linguri de ulei vegetal/ untură de porc; 2 căni de supă de carne (sau apă); 1 linguriță de boia dulce; 1 frunză de dafin; sare și piper după gust; 1 lingură de făină (opțional, pentru sos); 2 linguri de pătrunjel verde.

Iată cum se prepară acest fel de mâncare

Gulașul de porc este o tocană tradițională gătită, pe lângă carnea de porc, cu multă ceapă, paprika, roșii și ardei dulce. Foarte popular în Ungaria și în alte părți ale Europei de Est, acest fel de mâncare poate fi servit cu pâine, paste, cartofi fierți sau prăjiți, morcovi la cuptor sau murături.

Prin urmare, primul pas în gătirea gulașului este ca uleiul vegetal sau untura să se pună la încins, la foc mediu, într-o oală încăpătoare. Peste acesta se adaugă ceapa tocată mărunt, ardeiul, usturoiul și frunza de dafin. Se lasă toate la călit pentru 4-5 minute, iar după ce s-au înmuiat, se poate adăuga carnea. De asemenea, kaiserul tăiat mărunt se adaugă peste restul ingredientelor.

Atunci când acestea ajung la punctul de fierbere se adaugă două căni de supă de carne, pasta de tomate și o linguriță de boia dulce. Oala se acoperă, iar compoziția se lasă la fiert aproximativ 1-2 ore, până ce carnea va deveni fragedă.

De asemenea, cartofii tăiați se pun peste carne și afumătură. Aproape de final, se scoate foaia de dafin și se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt. În Ardeal, gospodinele adaugă în gulaș și rântașul pregătit din apă și făină.

După ce a fost turnat treptat peste restul ingredientelor, compoziția din oală se omogenizează, astfel încât să devină densă. În unele zone ale Ardealului, gulașul de porc cu cartofi se servește cu smântână și ardei iute.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: "Prima dată eu, apoi ei!"
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Evz.ro
Elena Udrea, față în față cu cel mai greu obstacol în drumul spre libertate
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Viteza ideală pentru a consuma cât mai puţin carburant la drum lung. Şoferii nu ţin cont de sfat
Dailybusiness.ro
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025