Gulașul de porc cu cartofi este cunoscut de toată lumea, însă rețeta ardelenească are un gust aparte. Preparatul are la bază afumătură de porc, spre deosebire de cel clasic, în care se adaugă carne de vită. Acest gulaș este un fel de mâncare consistent, perfect pentru zilele răcoroase, fiind hrănitor și foarte ușor de preparat.
Un lucru este sigur și anume că gulașul are cel mai bun gust atunci când este pregătit la ceaun. De asemenea, ingredientele sunt foarte simple și pot fi amestecate în funcție de ce anume vă place. Desigur, primul loc este ocupat de cartofi, apoi vin carnea de porc, legumele și boiaua.
Gulaș de porc cu cartofi
Acest fel de mâncare are legătură cu pastorii din zona de șes a Ungariei, fiind originară din acea zonă. Pastorii erau departe de zonele locuite, trebuiau să se descurce cu ce aveau, așa că își găteau singuri. Pe timpuri nu aveau prea multe oale, ci doar un tuci, ceaun din metal, în care își făceau preparatul care, ulterior, a devenit renumit.
Ciobanii își aduceau cu ei pâine cât mai multă, slănină, câteva legume și găluște ungurești din făină și cam atât. Pentru că aveau la îndemână carnea și astfel supraviețuiau perioade îndelungate.
Rețeta de gulaș ardelenesc este similară cu cea tradițională ungurească, însă are câteva îmbunătățiri. Aspectul, dar și gustul sunt diferite, fiind păstrată consistența preparatului. Cu toate că necesită un timp mai îndelungat pentru gătire, rezultatul va fi peste măsura așteptărilor.
Bucătăria ardelenească este plină de arome și culori, majoritatea preparatelor având la bază legume și carne. Spre deosebire de alte zone ale țării, în Ardeal, afumătura este adăugată în ciorbe, dar și mâncărurile scăzute sau chiar în omletă. Această rețetă de gulaș ardelenesc include kaiserul afumat.
Pentru pregătirea celui mai gustos gulaș sunt necesare următoarele ingrediente 500 g carne de porc; 180 de grame de kaiser afumat; 2 cepe mari; 4 cartofi; 2 căței de usturoi; 2 ardei; 2 linguri de pastă de tomate; 2 linguri de ulei vegetal/ untură de porc; 2 căni de supă de carne (sau apă); 1 linguriță de boia dulce; 1 frunză de dafin; sare și piper după gust; 1 lingură de făină (opțional, pentru sos); 2 linguri de pătrunjel verde.
Iată cum se prepară acest fel de mâncare
Gulașul de porc este o tocană tradițională gătită, pe lângă carnea de porc, cu multă ceapă, paprika, roșii și ardei dulce. Foarte popular în Ungaria și în alte părți ale Europei de Est, acest fel de mâncare poate fi servit cu pâine, paste, cartofi fierți sau prăjiți, morcovi la cuptor sau murături.
Prin urmare, primul pas în gătirea gulașului este ca uleiul vegetal sau untura să se pună la încins, la foc mediu, într-o oală încăpătoare. Peste acesta se adaugă ceapa tocată mărunt, ardeiul, usturoiul și frunza de dafin. Se lasă toate la călit pentru 4-5 minute, iar după ce s-au înmuiat, se poate adăuga carnea. De asemenea, kaiserul tăiat mărunt se adaugă peste restul ingredientelor.
Atunci când acestea ajung la punctul de fierbere se adaugă două căni de supă de carne, pasta de tomate și o linguriță de boia dulce. Oala se acoperă, iar compoziția se lasă la fiert aproximativ 1-2 ore, până ce carnea va deveni fragedă.
De asemenea, cartofii tăiați se pun peste carne și afumătură. Aproape de final, se scoate foaia de dafin și se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt. În Ardeal, gospodinele adaugă în gulaș și rântașul pregătit din apă și făină.
După ce a fost turnat treptat peste restul ingredientelor, compoziția din oală se omogenizează, astfel încât să devină densă. În unele zone ale Ardealului, gulașul de porc cu cartofi se servește cu smântână și ardei iute.