Prima pagină » Eveniment-Social » Guinness World Records! Aventura vieții pentru doi ieșeni care vor să străbată toată Dunărea într-un caiac – FOTO

Guinness World Records! Aventura vieții pentru doi ieșeni care vor să străbată toată Dunărea într-un caiac – FOTO

04 iul. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Doi ieșeni vor să străbată toată Dunărea într-un caiac! Concret, o echipă formată din prof. univ. dr. Marin Chirazi (fost decan) de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Alin Vorniceanu, absolvent al facultății, își propun stabilirea unui nou record de parcurgere a Dunării în caiac, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră

O echipă formată din prof. univ. dr. Marin Chirazi de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași și Alin Vorniceanu, absolvent al facultății, își propun stabilirea unui nou record de parcurgere a Dunării în caiac, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Traseul, cu o distanță de 2.600 kilometri, pornește din Munții Pădurea Neagră (orașul Ulm, Germania), străbate Austria, Slovacia, Ungaria, Croația și Serbia și se încheie la vărsarea în Marea Neagră pe brațul Sfântu Gheorghe.

Aventura vieții pentru doi ieșeni care vor să străbată toată Dunărea într-un caiac

De reamintit că, în anul 2012, echipa compusă din prof. univ. dr. Marin Chirazi și Alin Vorniceanu a străbătut același traseu în 29 de zile (26 iulie – 24 august), stabilind un record la acea vreme. Anul acesta, cu un plus de experiență acumulată, echipamente mai performante, dar și în condiții mai restrictive, echipa va pleca din Ulm pe data de 6 iulie 2022, cu obiectivul de a finaliza traseul în maximum 26 de zile. Cei doi membri și-au asumat provocarea de a parcurge simultan o distanță de aproximativ 100 kilometri pe zi, în caiace de agrement de o persoană cu spațiu de bagaje, fără asistență de pe mal (echipamentul de supraviețuire este transportat pe apă de echipă) și fără zile de pauză. Deși traseul de 2.600 kilometri a fost străbătut de mai multe ori de-a lungul timpului cu diferite tipuri de ambarcațiuni, în condiții diferite și cu durate de timp diferite, îndeplinirea obiectivului asumat de echipa UAIC reprezintă o performanță unică.

În 2012, echipa a trecut printr-o aventură similară

Acum zece ani, același profesor universitar alături de doctorandul său la acea vreme au parcurs Dunărea în caiac parcurgând 2.600 de kilometri în 29 de zile, fiind un record românesc luat prea puțin în seamă la acea vreme. Însă cheia acelei inedite încercări a fost descoperită mai târziu: cei doi universitari, pe lângă performanța deosebită, au reușit să-și depășească propriile limite, alcătuind o echipă. Înarmați cu padele și adăpostiți în caiace, au traversat Europa de la un capăt la altul, pe apă, urmând un traseu inaugurat de europeni în 1956. Cu mari eforturi, au trecut de 15 baraje și au parcurs 2.600 de kilometri pe întregul curs al Dunării în mai puțin de o lună. Au plecat pe 26 iulie 2012 din Ulm (Germania) și au ajuns pe 24 august în Deltă, pe brațul Sfântul Gheorghe.

Un adevărat record românesc, având în vedere că cea mai mare distanță străbătută până atunci era de 2.516 kilometri în 60 de zile. Atunci, ei au fost al patrulea respectiv al cincilea dintre românii care au parcurs această distanță în istoria țării. Așadar, acum, cei doi ieșeni se pregătesc de aventura vieții și vor să străbată toată Dunărea într-un caiac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *