Grupurile de producători din Iași pot solicita fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. O nouă sesiune de depunere a proiectelor va fi lansată în luna august 2024. În această perioadă, a fost publicat ghidul solicitantului, astfel că potențialii beneficiari pot transmite dacă sunt necesare modificări
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Ghidul solicitantului pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol, activitate finanțată în cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027), prin intermediul intervenției DR-33. Sesiunea de depunere a proiectelor va fi lansată în luna august 2024. Astfel, ieșenii care se asociază pot accesa fonduri europene nerambursabile 100 la sută. Finanțarea acordată prin intermediul acestei intervenții este limitată la 100.000 de euro/an, fără să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere.
Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară, degresiv, plătit în tranșe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, acordat în baza unui plan de afaceri. Beneficiarii din Iași care pot obține finanțare prin DR-33 sunt grupurile de producători din sectorul agricol și din cel pomicol, constituite în baza legislației naționale în vigoare și recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale înainte de solicitarea sprijinului. Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul agricol și pomicol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Grupurile de producători din Iași pot solicita 100.000 de euro pe an de la AFIR
O sesiune de depunere a proiectelor în măsura destinată dezvoltării grupurilor de producători a mai fost deschisă în urmă cu 3 ani. Două grupuri de producători din Iași au depus proiecte în sesiunea de finanțare prin intermediul submăsurii 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol – , din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), derulată prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Sprijinul public nerambursabil acordat prin această submăsură a fost de 100 la sută, ca și în acest an, iar suma maximă acordată a fost de 100.000 de euro pe an. Grupurile de producători din domeniul pomicol sau legumicol, din Iași, s-au înființat în ultimii ani. Astfel, producătorii au reușit să atragă fonduri europene de jumătate de milion de euro pe care i-au investit în dezvoltarea afacerilor și a pieței de desfacere.
Tinerii din Iași au investit fonduri europene în legumicultură
Tinerii din Iași care au depus proiecte la AFIR pentru a dezvolta afaceri de succes în mediul rural au investit fonduri europene nerambursabile în sere moderne cu legume sau în ferme vegetale prin achiziția unor utilaje agricole sau mărirea exploatației. De asemenea, tinerii fermieri din Iași au investit banii europeni și în ferme zootehnice cu un efectiv mai mic de bovine. Aceștia au cheltuit deja 700.000 de euro de la AFIR, iar în următoarea perioadă vor fi semnate noi contracte de finanțare pentru ca banii să ajungă la beneficiari. Valoarea fiecărui proiect al unui tânăr sau tânără fermier este 50.000, 60.000 sau 70.000 de euro. Banii sunt nerambursabili sută la sută, deci primesc suma fără să fie nevoiți să mai contribuie la derularea proiectului cu partea de cofinanțare.
De asemenea, grupurile de producători din Iași pot solicita 100.000 de euro pe an de la AFIR.