Grupul G7 a decis luni să renunțe la petrolul importat din Rusia. Decizia este luată ca o sancțiune la faptul că pe data de 24 februarie Rusia a invadat Ucraina. Nu se știe totuși când se va întâm
La nivel de Uniunea Europeană dorește interzicerea importului de petrol din Rusia. Totuși, sunt state care nu acceptă în aceste momente un asemenea embargo pentru că le-ar fi dificil să facă față scăderilor economice.
Grupul G7 nu va mai importa petrol din Rusia
Decizia luată de grupul G7 de a nu mai importa petrol din Rusia este menită pentru a aduce un impediment economic țării invadatoare. Într-o comunicare oficială, G7 a declarat că renunțarea la petrol se va face într-o manieră rațională și că în acest fel va da o lovitură economică importantă Rusiei. G7 în întregime s-a angajat astăzi să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc. Această decizie va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui (Vladimir) Putin şi îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei
Momentan, cu toate că la nivel declarativ există o decizie unitară, țările din G7 nu au publicat calendarul referitor la renunțarea la importurile de petrol din Rusia. Sancţiunile s-au dus şi în alte părți. Recent, companiilor americane li se va interzice difuzarea canelelor de televiziune rusești cum ar fi Pervîi Kanal, Russia-1 şi NTV
Ce reprezintă grupul G7
Grupul celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Cumulat, cele 7 țări includ 14% din populația lumii, dar dețin 60% din produsul intern brut la nivel mondial.
Țările însumează un procent imens, de 72% din cheltuielile militare din lume, iar cele 4 puteri nucleare din G7 (Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA) dețin majoritatea echipamentului militar al lumii. Totuși, principalul domeniu de activitate al grupului G7 este economia mondială.
Uniunea Europeană, misiune aparent imposibilă pentru renunțarea la petrolul din Rusia
La nivel de Uniune Europeană pare să fie o misiune aproape imposibilă pentru renunșarea la petrolul importat din Rusia. În urmă cu câteva zile, Ursula vursula von Der Leyen a anunțat că există un consens în această privință. Totuși sunt state care nu pot să renunțe la petrolul din Rusia. Printre aceste state se regăsesc Ungaria și Slovacia care au anunțat că sunt dependente de petrolul rusesc. În replică, Volodimir Zelenski a transmis că acestea sunt complice la războiul din propria țară. Totuși, guvernul maghiar a transmis că renunțarea la petrolul din Rusia este imposibilă pentru că UE nu oferă o garanție a securității economice și că nu sunt incă alternative la această sancțiune.
Oricum, nu sunt singurele sancțiuni pe care Occidentul le-a impus Rusiei. Vă aducem aminte faptul că Rusia a fost eliminată din sistemul global SWIFT, Mastercard și Visa au renunțat la operațiile din țară, iar mai multe lanțuri de magazine s-au retras de pe piață. Oricum, Rusia a sistat livrarea de gaze naturale în Polonia și Bulgaria. Așadar, vom vedea dacă faptul că grupul G7 va renunța la petrolul din Rusia va afecta în mod dramatic țara.