Prima pagină » Actualitate » Grupul G7, format dintre cele mai mari economii ale lumii, dorește impozitarea multinaţionalelor! Lovitura care ar duce la echitate
Grupul G7, format dintre cele mai mari economii ale lumii, dorește impozitarea multinaţionalelor! Lovitura care ar duce la echitate

Grupul G7, format dintre cele mai mari economii ale lumii, dorește impozitarea multinaţionalelor! Lovitura care ar duce la echitate

05 iun. 2021, 10:35,
George Cristian în Actualitate

Miniștrii de finanțe din grupul G7 ale principalelor economii sunt încrezători că vor încheia un acord privind impozitarea companiilor multinaționale la reuniunea lor de la Londra.

Se preconizează că acordul va include o rată minimă globală a impozitului pe profit. Ar viza țigani tehnologici precum Amazon și Microsoft.

Acordul va schimba lumea şi va face din multinaționalele impozitabile

Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a declarat că acordul va „schimba lumea”.El a spus că o rată de 15% ar contribui la rambursarea datoriilor acumulate în timpul pandemiei – și că este „absolut încrezător” că va exista un acord.

„Dacă suntem de acord cu impozitul minim pentru întreprinderi, acest lucru ne va ajuta să ieșim din această cursă până la fundul pe care îl vedem astăzi cu impozitele”, a declarat el pentru BBC.

„Și acest lucru va ajuta țările în care trăim să își finanțeze sarcinile și – mai ales după criza Covid și toți banii pe care i-am cheltuit – pentru a apăra sănătatea oamenilor și pentru a apăra economia”.

Irlanda ar trebui să crească impozitarea corporațiilor

Ministrul francez de finanțe, Bruno le Maire, a cerut Irlandei, care are una dintre cele mai mici rate ale impozitului pe profit din Uniunea Europeană, la 12,5%, să intre „la bord”.

El a declarat pentru BBC: „Țările europene, care în trecut s-au opus acestui nou sistem fiscal internațional, trebuie să înțeleagă că trebuie să acorde acordul acestei descoperiri majore”. Ambii miniștri au declarat că acordul cu privire la o rată minimă a rămas un punct critic.

Le Maire a declarat că a văzut rata de 15% ca „punct de plecare”.

El a spus: „Dacă poate fi mai mare, este mai bine să aveți o rată mai mare de 15%.” Scholz a sugerat că 15% ar fi un punct de plecare eficient care ar marca un „punct de cotitură” după ani de mers în cealaltă direcție.

Cancelarul britanic Rishi Sunak a spus că este „încrezător” că va ajunge la un acord global privind impozitarea digitală înainte de o reuniune a liderilor mondiali ai finanțelor.

Miniştrii finanțelor vor discuta, de asemenea, despre schimbările climatice la reuniunea de două zile care a început vineri la Londra.

Înaintea negocierilor G7, Le Maire și Scholz, împreună cu omologii lor din Italia și Spania, au semnat împreună o scrisoare prin care cerea un acord privind un sistem fiscal internațional „potrivit pentru secolul XXI”.

Consiliul European vrea același lucru şi s-a ajuns la un acord politic

Evaziunea fiscală făcută de multinaţionale în Uniunea Europeană ar putea fi de domeniul trecutului după ce Consiliul European şi europarlamentarii au ajuns la un acord politic. Conform acordului încheiat în cursul serii de marți seara, multinaţionalele ar putea fi obligate să aibă o transparentă fiscală mai mare.

ONG-urile radicale şi cele de orientare stânga au criticat decizia Comisiei Europene care prevede faptul că multinaţionalele care realizează o cifră anuală de afacere de peste 750 de milioane de euro sunt obligate să declare profitul, numărul de angajațo dar şi valoarea impozitelor din fiecare stat european în care activează.

Reţeta Amazon, sau cum să nu plăteşti taxe şi impozite statului

Un studiu comandat de un europarlamentar german în Londra arată faptul că, aşa spusă ” metodă Amazon” a făcut mari prejudicii bugetelor locale. Comisia Europeană a dat în judecată corporaţia pentru plata retroactivă a 250 de milioane de euro. Martin Schirdewan, de la Grupul de Stânga din Parlamentul European arată metodele pe care compania le foloseşte pentru evitarea plătii impozitului. Luxemburgul este cheia afacerii, fiind un paradis fiscal pentru acest tip de afaceri.

Nu este doar o coincidentă faptul că Amazon operează 75% din toate afacerile sale din afara SUA prin Luxemburg. Potrivit autorilor studiului, se depășește suma tuturor impozitelor pe care compania Amazon le-a plătit vreodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`