Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Grupa de sânge 0 protejează împotriva Covid-19
Grupa de sânge 0 protejează împotriva Covid-19

Grupa de sânge 0 protejează împotriva Covid-19

10 feb. 2021, 12:19,
BZI.ro, în Sanatate

Cercetătorii francezi ne asigură că persoanele cu grupa sanguină O sunt mai puțin infectate cu noul tip de coronavirus. Grupa de sânge 0 protejează cu adevarat împotriva Covid-19? Cum se explică această asociație?

De la începutul epidemiei Covid-19, mai multe studii au prezentat persoanele cu grupa sanguină O ca fiind privilegiate în fața virusului. Într-adevăr, donatorii universali par mai puțin afectați de aceasta criza a sănătății decât alte grupuri de sânge. Această tendință este confirmată de concluziile unui studiu francez publicat în revista științifică Viruses.

Grupa de sânge 0 protejează împotriva Covid-19?

Prin observarea a mii de date, cercetătorii au descoperit că pacienții cu grupa sanguină O sunt mai bine protejați împotriva Covid-19.

„Grupul sanguin O pare protector în comparație cu tipurile non-O”, notează acest studiu al cercetătorilor de la Inserm și de la Universitatea din Nantes (Loire-Atlantique).

„Toate studiile converg, persoanele cu grupa de sânge O sunt mai puțin susceptibile la infecția cu coronavirus. Știm, de asemenea, că femeile, după sarcini, sau copiii, produc o mulțime de anticorpi. Aceste persoane, inclusiv cele din grupa O, ar putea avea rezultate și mai bune în fața acestui virus”, explică France Pirenne, director medical al French Blood Establishment (EFS) din Île-de-France și profesor la universitatea Paris-Est-Créteil.

Acțiunea anticorpilor?

Anne Goffard, profesor de virusologie la Facultatea de Farmacie din Lille, estimează că persoanele din grupa O „ar avea cu 20% mai puține șanse de a fi infectate. În Europa de Vest, riscul de infecția ar fi redusă cu 25%”. O cifră care poate crește până la 33% în funcție de țara în care se desfășoară studiul.

Cum se explică această corelație între grupul sanguin și debutul bolii? O primă ipoteză poate explica acest rezultat. Într-adevăr, anticorpii A și B, deținuți de cei din grupul sanguin O, pot avea o putere mare de protecție împotriva virusului. În schimb, cei din grupa A au doar anticorpi B, iar cei din grupa B au anticorpi A.

Respectați măsurile de barieră

O altă posibilă explicație prezentată de Le Parisien este că acești anticorpi din grupa O ar putea limita acțiunea proteinei Spike, cea care ajută virusul să pătrundă în celulele corpului uman. Pentru moment, acest traseu al grupei sanguine rămâne o ipoteză care nu ar trebui să încurajeze unii oameni să diminueze măsurile de barieră crezând că sunt protejați de grupa lor sanguină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *