În sezonul rece, numărul de pacienți diagnosticați cu pneumonii și viroze crește. Prima tentație este de a utiliza antibiotic. Fie că ți-a recomandat medicul, fie că tu ai ales, află că antibioticul nu vindecă bolile specifice acestui sezon. Ministerul Sănătății face o serie de recomandări și de avertizări.
În perioada sezonului rece, când virozele, gripa și răceala au afectat mii de ieșeni, Ministerul Sănătății continuă campania „Nu antibiotice la-ntâmplare”, campanie care are intenția de a promova utilizarea adecvată a antibioticelor. Astfel, prin informarea medicilor și a publicului nespecialist privind riscul reprezentat de folosirea eronată și excesivă a acestora, reprezentanții Ministerului Sănătății își propun să diminueze consumul de antibiotice. Campania se află pe lista de priorități a Ministerului deoarece din ce în ce mai mulți români dezvoltă rezistență la antibiotice, o amenințare adresată tuturor consumatorilor.
Excesul de antibiotice produce rezistență la medicament
De 75 de ani, de când sunt utilizate, antibioticele au salvat sute de milioane de vieți și au scurtat perioada de suferință prin infecții și au diminuat sechelele lăsate de infecții. Din păcate însă, excesul pe care românii îl fac în utilizarea acestui medicament provoacă și efecte nedorite. Românii dezvoltă o rezistență la efectele acestui medicament, iar bolile care odinioară se tratau prin utilizarea lor devin din ce în ce mai puternice. Dacă aceste medicamente se utilizează și în momentul în care nu ai nevoie de ele, nu mai reprezintă niciun beneficiu prin administrare.
Bolile sezonului nu se tratează cu antibiotic
Virozele și răceala, gripa și răceala sunt infecții în cazul cărora se administrează antibiotice. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că aceste medicamente nu ne ajută în vindecaea acestor boli cauzate de virusuri și nu de bacterii. Aceștia recomandă să consumăm multe lichide și medicamente care elimină simptomele, dar și să ne odihnim. Regula principală este de a nu lua antibiotice fără prescripție medicală. Totodată, se recomandă să nu se păstreze antibioticele pentru o viitoare infecție. Prin spălarea mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave și prin efectuarea la timp a vaccinurilor recomandate, se pot preveni infecțiile preponderente în perioada rece.