Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Gripă sau coronavirus? Cum să le deosebim?
Gripă sau coronavirus? Cum să le deosebim?

Gripă sau coronavirus? Cum să le deosebim?

05 oct. 2020, 07:35,
în Sanatate

Aceste două boli sunt infecții respiratorii care pot duce la pneumonie virală. Este foarte dificil să se facă diferența. Gripa si coronavirusul pot începe cu febră, senzație de rigiditate, oboseală generalizata, tuse și câteva zile mai târziu posibil dificultăți de respirație. Gripă sau coronavirus? Cum să le deosebim?

Coronavirusul, spre deosebire de gripă, are simptome mai puțin specifice. Pentru gripă, febra, durerile de cap, durerile musculare, oboseala, strănutul și nasul înfundat sunt destul de frecvente. Pentru coronavirus, febra este foarte frecventă, dar celelalte semne pot varia de la un pacient la altul. În timp ce coronavirusul din 2019 poate provoca simptome similare cu cele ale gripei moderate, poate avea și semne mai severe:

  • stres respirator acut
  • insuficiență renală acută
  • eșec multi-visceral potențial fatal

Boala poate progresa în timp la un pacient infectat. În plus, pacienții deja afectați de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile hepatice sau bolile respiratorii, par să fie mai susceptibili de a fi afectați de forme severe ale noului coronavirus, la fel ca oamenii în vârstă.

Gripă sau coronavirus? Cum să le deosebim?

Organizația Mondială a Sănătății reamintește într-un raport principalele diferențe dintre coronavirus și gripă. Aflăm că viteza de transmitere este diferită: perioada de incubație este în medie de 6 zile pentru COVID-19 si de aproximativ 3 zile pentru gripă. Aceasta înseamnă că gripa se poate răspândi mai repede decât COVID-19, potrivit OMS.

În primele două zile, până la o săptămână de la apariția simptomelor gripei, virusul se elimină. Cu toate acestea, conform lucrărilor cercetătorilor publicate în revista The Lancet, pacienții cu coronavirus au virusul in corp timp de 20 de zile. În plus, copiii sunt factori importanți în transmiterea virusului gripal, în timp ce datele disponibile indică faptul că copiii sunt mai puțin afectați decât adulții de coronavirus.

În plus, riscurile de infecții grave și critice sunt mai mari in caz de coronavirus decât cele observate pentru gripă. Pentru COVID-19, până în prezent, datele sugerează că 80% dintre infecții sunt ușoare sau asimptomatice, 15% sunt infecții grave, care necesită oxigen și 5% sunt infecții critice, care necesită ventilație. Mortalitatea pentru COVID-19 pare a fi mai mare decât pentru gripă, în special gripa sezonieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024