Prima pagină » Local » Gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron! Medic: ”Pacienții nevaccinați pot dezvolta simptome mult mai severe”
Gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron! Medic: ”Pacienții nevaccinați pot dezvolta simptome mult mai severe”

Gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron! Medic: ”Pacienții nevaccinați pot dezvolta simptome mult mai severe”

20 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Persoanele nevaccinate antigripal pot dezvolta o formă gravă a bolii, chiar cu simptome mult mai severe decât cele ale infecției Covid-19. Specialiștii au precizat că gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron. De la debutul sezonului de gripă, și până în prezent, la Iași au existat doar două cazuri de gripă, tratate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”

Medicii precizează faptul că gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron și pacienții pot dezvolta simptome severe, în special cei nevaccinați. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași au fost tratați în acest sezon doi pacienți de gripă. Primul caz diagnosticat a fost în luna octombrie 2021. Pacienții nu au necesitat îngrijire în secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

”Până în momentul de față, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva», Iași, am tratat doi pacienți cu gripă, tulpina A. Din fericire, ambii au prezentat o formă moderată și nu au necesitat internare în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiți pacienți, și mai ales cei nevaccinați, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. La fel se poate întâmpla și în cazul celor nevaccinați, deoarece gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienți este de tip A”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Campania de vaccinare antigripală, la Iași

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon continuă în această perioadă la nivelul județului Iași și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Persoanele care îndeplinesc criteriile pentru vaccinare gratuită sunt: gravidele, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat. De asemenea, sunt imunizați copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar și personalul medico-sanitar, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătății.

”Până în momentul de față s-au administrat 58.419 doze de vaccin antigripal din totalul de 92.065, care au fost repartizate în șase tranșe. În stocul DSP Iași se află în prezent 5.976 de doze, restul fiind distribuite în teritoriu participanților la campania de vaccinare antigripală care a debutat la jumătatea lunii octombrie 2021. În această perioadă continuă distribuirea vaccinurilor antigripale la cabinetele medicilor de familie din județul Iași”, au precizat reprezentanții DSP Iași.

Persoanele imunizate antigripal sunt ferite de simptomele gripei, care pot fi mult mai severe decât ale tulpinei Omicron.

Gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron și poate provoca mai multe decese

Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de infecția cu un virus gripal. În Europa, gripa apare în fiecare iarnă, în epidemii regulate, care sunt asociate cu rate mari de spitalizare și de mortalitate. În gripa sezonieră din 2016-2017 și 2017-2018, s-a estimat o rată a mortalității de 25 de decese la 100.000 de locuitori în țările UE/SEE participante la rețeaua EuroMOMO (1). Și animalele pot contracta gripă. În anumite cazuri, oamenii se pot molipsi de la animale, cum este cazul gripei aviare sau al gripei porcine. Pe lângă epidemiile sezoniere, ocazional pot apărea virusuri gripale care pot cauza pandemii.

Pandemia constă în răspândirea rapidă, la nivel mondial, a unui nou tip de gripă umană. În pandemia cauzată în 2009 de virusul gripal A(H1N1)pdm09 au murit între 123.000 și 203.000 de oameni în toată lumea, fiind o problemă socială și economică semnificativă la nivel mondial. Pandemiile de gripă, care pot fi mult mai grave decât tulpina Omicron, survin când apare o tulpină nouă de virus gripal la care majoritatea persoanelor nu sunt imune și se poate transmite ușor de la om la om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *