Prima pagină » Sanatate » Gripa A, simptome, tratament și prevenție

Gripa A, simptome, tratament și prevenție

26 nov. 2024, 14:04,
în Sanatate

Gripa A are simptome care pot varia de la o persoană la alta, însă majoritatea dintre ele se manifestă în același fel. Aceasta este o infecție comună ce poate provoca epidemii de gripă, febră, dureri de corp, frisoane, oboseală și alte simptome.

Gripa este o infecție virală contagioasă care atacă sistemul respirator. Virusurile ce infectează oamenii pot fi clasificate în trei grupuri principale, respectiv A, B și C. Infecția cu virusul gripal de tip A poate fi gravă și poate provoca focare și boli răspândite.

Gripa A, simptome

Gripa A are simptome comune ce pot fi confundate cu alte afecțiuni. În timp ce în unele cazuri mai ușoare se poate rezolva de la sine, fără prezența unor semne semnificative, cele severe pot fi amenințătoare pentru viață. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa apare, de obicei, cu un debut brusc al simptomelor. Semnele comune ale unei infecții cu gripă includ tuse, nas care curge sau înfundat, strănut, durere în gât, febră, dureri de cap, oboseală, frisoane sau dureri musculare. Uneori, simptomele gripei A se pot rezolva de la sine. Cu toate acestea, dacă persistă mai mult de o săptămână, fără vreo îmbunătățire semnificativă, este indicat programați o vizită la medicul dumneavoastră.

Persoanele care sunt expuse unui risc ridicat de complicații ale gripei, cum ar fi cele care au 65 de ani sau mai mult sau ce au un sistem imunitar slăbit, ar trebui să solicite imediat tratament medical. În cazuri rare, gripa poate fi mortală. Dacă nu este tratată, gripa A poate provoca infecții ale urechii, diaree, greață, vărsături, amețeli, dureri abdominale, dureri în piept, atac de astm, pneumonie, bronșită sau chiar probleme cardiace.

Gripa de tip A poate provoca un set suplimentar de simptome în cazurile severe. Deși sunt rare, pot deveni uneori o urgență medicală, iar printre acestea se numără hipotensiunea, dificultățile de respirație și tahicardia. Infecția poate apărea atunci când virusul afectează țesuturile din căile respiratorii superioare sau inferioare și se poate replica în acestea, ceea ce cauzează simptome.

Acest tip de gripă este extrem de contagios și se poate transmite altcuiva prin tuse, strănut sau vorbind aproape de ei. Virusul gripal se transformă adesea rapid în fiecare sezon. Sistemul tău imunitar s-ar putea să nu fie capabil să combată noile forme imediat, chiar dacă ați avut gripă înainte. De asemenea, este posibil să aveți simptome timp de câteva zile, în timp ce sistemul dumneavoastră imunitar luptă împotriva infecției.

Tratament și prevenție

Înainte de a trata afecțiunea dumneavoastră, medicul va trebui să verifice prezența virusului gripal. Metoda preferată este testul molecular rapid. În această procedură, un specialist va lua un tampon din nas sau gât. Testul va detecta ARN-ul viral al virusului gripal în 30 de minute sau mai puțin. Rezultatele nu sunt întotdeauna precise, iar medicul dumneavoastră poate fi nevoit să facă un diagnostic bazat pe simptomele dumneavoastră sau pe alte teste pentru gripă.

În unele cazuri, simptomele gripei A pot dispărea de la sine cu odihnă adecvată și consum suficient de lichide. În alte cazuri, un medic specialist poate prescrie medicamente antivirale pentru a combate infecția. Rețetele comune de antivirale includ medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai neuraminidazei, ce reduc semnificativ capacitatea virusului gripal de a se răspândi de la o celulă la alta, încetinind procesul de infecție. Deși sunt eficiente, aceste tratamente pot provoca efecte secundare, precum greață și vărsături. Dacă începeți să experimentați oricare dintre aceste simptome sau dacă starea se agravează, opriți utilizarea rețetei și consultați imediat medicul.

Terapia cu medicamente fără prescripție medicală poate, de asemenea, să amelioreze simptomele gripei A, la fel și leacurile din bătrâni. Asigurați-vă că rămâneți hidratat pentru a lichefia mucusul din piept și a întări sistemul imunitar. Dacă infecția s-a instalat în corp, sunteți contagios cu cel puțin o zi înainte de a începe să experimentați semne și până la cinci zile după ce apar. În cazuri mai severe, ai putea fi contagios chiar și mai mult timp după ce încep să se manifeste primele simptome. Acest număr poate fluctua dacă sistemul imunitar este slab sau subdezvoltat, în special în cazul copiilor sau al adulților în vârstă.

Spălarea regulată a mâinilor, evitarea mulțimilor mari, în special în timpul unei epidemii, acoperirea gurii și nasului atunci când tușiți sau strănutați sunt alte modalități de a preveni răspândirea gripei A când simptomele se instalează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`