Prima pagină » Economic Local » Grindina și ploile au făcut prăpăd în județul Iași. Solariile fermierilor din Iași au fost distruse în câteva secunde, iar pierderile se ridică la câteva sute de mii de euro

Grindina și ploile au făcut prăpăd în județul Iași. Solariile fermierilor din Iași au fost distruse în câteva secunde, iar pierderile se ridică la câteva sute de mii de euro

23 iun. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Grindina și ploile au distrus solariile fermierilor din Iași. Vremea extremă de la începutul lunii iunie 2020 a provocat pagube uriașe. Fermierii din Iași care au pierdut sute de mii de euro au depus cererile de calamitate la Direcția Agricolă Iași. O comisie din cadrul instituției se va deplasa în solariile fermierilor din Iași pentru a stabili pagubele produse de grindină și ploi

Grindina și ploile au distrus solariile fermierilor din Iași. Producătorii de roșii, castraveți, ardei și vinete se pregăteau să comercializeze producția când au primit o lovitură puternică. Vremea extremă de la începutul lunii iunie 2020 a distrus complet producția, iar solariile abia mai rezistă. Fermierii din Iași au estimat pierderi de sute de mii de euro. Producătorii au depus cererile de calamitate la Direcția Agricolă Iași și așteaptă comisia de evaluare pentru a stabili cât de gravă este situația.

Fermierul din Iași Nelu Costea a pierdut 60.000 de euro după ce grindina a distrus solariile cu legume

Fermierul Nelu Costea din comuna Heleșteni are două solarii pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați. Povestește că totul s-a întâmplat repede.

„Nu puteam să ies din casă să fac ceva pentru că grindina era cât oul de prepeliță. Nu am mai văzut asta niciodată. Noi am mai fost loviți de vânt sau de ploi, dar niciodată așa de tare. Nu mai putem recupera nimic. Am pierdut 60.000 de euro. Trebuia să ieșim la piață cu roșiile, cu castraveții. A lovit grindina când erau roșiile coapte. E groaznic pentru noi. Nu știu cum o să ne descurcăm, de unde o să plătim creditul la bancă”, spune Nelu Costea, fermierul din Iași.

Din solariile distruse de grindină a mai rămas doar scheletul din fier, folia fiind complet ruptă de bucățile mari de gheață

Fermierul din Iași povestește că grindina a rupt folia solarului din fier.

„Anul trecut l-am ridicat pe al doilea, pe 3.000 de metri pătrați. L-am făcut mai rezistent, cu schelet din fier, folie de calitate. Degeaba. A rămas scheletul care abia mai rezistă la primul vânt. Noi suntem legumicultori de 6 ani. Am muncit în privat până a rămas soția însărcinată și ne-am mutat la socri, la țară. Făcusem anul trecut creditul la bancă și eram bucuroși că aveam clienți, producția era bună. Ne făcusem planuri anul acesta să mai facem un solar cu ardei și vinete”, mai povestește Nelu Costea, fermier din Iași.

Fermierii din Iași speră că vor obține despăgubiri după ce au depus cererile de calamitate la Direcția Agricolă

Zeci de fermieri din Iași au fost afectați de grindina și ploile de la începutul lunii iunie 2020. Au fost distruse complet sau parțial solariile producătorilor din Moțca, Șipote, Vlădeni, Gropnița, Ceplenița, Heleșteni, Cristești. O parte din fermierii din Iași afectați de vremea extremă din ultima perioadă au depus cererile de calamitate la Direcția Agricolă.

„S-au înregistrat cereri de calamitate primite de la fermierii din Iași afectați de grindină. O comisie va stabili în ce măsură au fost afectate solariile fermierilor din Iași și ce sume vor primi drept despăgubiri”, a declarat Gabriel Hoha, director executiv al Direcției Agricole Iași.

Vremea extremă din luna iunie 2020 a distrus livezile și viile fermierilor din Iași care fac planuri pentru recuperarea pagubelor

Livezile și viile fermierilor din Iași din comunele Heleșteni și Cristești au fost distruse de grindina și ploile din ultima perioadă. Mircea Stan este unul din fermierii din Iași care are 5 hectare cu caiși și spune că a pierdut totul după ce grindina a distrus livada. „Am avut probleme cu gerul în primăvară, acum a venit și grindina. Nu mai am nimic. Toată afacerea familiei s-a dus pe apa sâmbetei. Nu aveam asigurare, nu știu cum o să recuperez banii. Curtea a fost complet inundată după ploile astea puternice, era să intre și în casă. E dezastru la toată lumea”, spune Mircea Stan, fermierul din Iași.

Lansarea rachetelor antigrindină nu a salvat toate culturile fermierilor din Iași, aceștia înregistrând pierderi de sute de mii de euro

În perioada 29 mai-11 iunie 2020, din punctele de lansare (PL) ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), au fost lansate un număr de 662 de rachete antigrindină (RAG), pentru protejarea culturilor agricole și a comunităților locale din zonele de intervenție. Numai din Unitatea din Iași au fost lansate 231 de rachete antigrindină, iar într-o singură zi, pe data de 11 iunie 2020, consumul de rachete antigrindină, la nivel național, a reprezentat 23 la sută din consumul total din acest sezon.

În Iași vor fi amenajate 13 puncte de lansare a rachetelor antigrindină pentru salvarea culturilor fermierilor din Iași

În momentul de față, în Grupul Cotnari sunt operaționale 5 puncte de lansare, iar alte 4 au fost omologate în urmă cu 3 ani în Grupul Huși (Cretești, Bunești-Averești, Codăești și Solești). Suprafața de protecție a Unității de combatere Moldova 1 Iași, care cuprinde cele două grupuri, Cotnari și Huși, a ajuns la 177.000 de hectare. Fermierii din Iași care au culturi în aceste zone au mai multe șanse să salveze afacerile în cazul unor precipitații abundente sau grindină. În Iași vor fi amenajate noi puncte de lansare antigrindină. În total vor fi 18 puncte de lansare în județ, iar la nivel național vor fi create 65 de noi puncte de lansare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`