Prima pagină » Actualitate » Greva va continua. Președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor: „Cei 300.000 de angajați nu pot accepta un compromis”
Greva va continua. Președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor: „Cei 300.000 de angajați nu pot accepta un compromis”

Greva va continua. Președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor: „Cei 300.000 de angajați nu pot accepta un compromis”

05 iun. 2023, 11:39, 2 ,
în Actualitate

Președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, la Digi24, că „momentan, mesajul este că greva va continua”, deoarece cei 300.000 de angajați care protestează nu pot accepta un compromis.

„Este Ziua Învățătorului și aș vrea pe această cale să le urez La mulți ani tuturor colegilor mei, cei care merită atât de mult și li se dă atât de puțin.

Colegii vor decide ce vor face de mâine. Indiferent dacă vor continuă greva sau că vor reveni la școală, ei merită tot respectul nostru. Momentan mesajul este că greva va continua. Doar colegii noștri pot decide cu totul și cu totul altceva.

Elevii să aibă încredere în dascălii lor. În permanență ne-am gândit și ne vom gândit tot la ei. Nu putem vorbi de compromis atunci când vorbim de viețile a peste 300.000 de colegi de-ai noștri. Cred că guvernul ar trebui să facă compromisul, politicienii noștri, în sensul în care renunță la orgolii și la supărări și vin și iau o decizie care ar trebui să fie importantă pentru toți din învățământ. Politicienii noștri evita să își asume decizii radicale privind finanțarea sistemului de învățământ, de asta și credibilitatea lor este scăzută.

Colegii noștri au arătată că au de ce să facă grevă. Atâta timp cât printr-un act normativ nu s-a stipulat acel reper important legat de salariului debutantului cu studii superioare și nu putem vorbi de o grilă de salarizare care să fie prinsă într-un act normativ și cu cât mai puțin etape de punere în aplicare, este clar că nu ne-am atins ceea ce am solicitat.

Unii se gândesc la vacanțele lor, noi ne gândim la ce se va întâmplă cu învățământul mai departe”, a declarat Marius Nistor.

Unii dascăli se întorc la catedră

Chiar dacă se termină vacanţa de Rusalii, de marți greva în educație continuă. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de creșterile salariale anunțate de autorități.

Mai exact, de cei 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie, pentru personalul didactic daţi prin ordonanţa de urgenţă și de cei 400 de lei pentru personalul ne-didactic.

Sporadic, unii dascăli au anunțat, pe grupurile de părinți, că se vor întoarce, totuşi, la catedră speriați între altele de salariul şi mai mic pe care îl vor încasa luna viitoare.

Într-un comunicat de presă comun, sindicaliștii din educație au transmis că sunt în continuare dezamăgiţi de banii daţi de autorități, dar mai ales de faptul că salariile lor vor creşte treptat până în 2026.

Liderul federaţiei de părinţi, Iulian Cristache, spune că primeşte zilnic zeci de mesaje de la părinţii îngrijoraţi de o posibilă amânare a examenelor. Cei care riscă, într-adevăr, să stea un an acasă, sunt elevii care au fost admişi la facultăţile din străinătate, care acum au nevoie de dovada că au terminat clasa a 12-a sau de media de la examenul de Bacalaureat.

Pentru Evaluarea Națională, pe 9 iunie ar trebui să se termine înscrierea, iar prima probă să fie pe 19 iunie. Iar la Bacalaureat, care are tot 9 iunie ca dată de încheiere a înscrierilor, prima probă ar trebui să fie organizată pe 12 iunie. Câţiva profesori se vor întoarce de marţi la catedră, dar majoritatea rămân în grevă, spun liderii de sindicat.

Comentarii
  • Judecati logic!

    Domnilor profesori,

    Judecati logic! Avem Lege ca 6% din PIB trebuie sa mearga la invatamant? Avem! A fost respectata vreodata? Nu! Si atunci, de ce tineti mortis ca prevederea cu pricina sa apara in textul Ordonantei? Daca Legea nu este respectata, d-apoi o Ordonanta …

    Si pe urma, pe sprijinul cui va bazati? Pe al Iohannis? Pe al lui Ciuca, sau al lui Ciolacu? Poate pe al lui Citu, care n-a fost in stare nici sa ia treapta a doua la un liceu industrial … Sau poate va bazati pe d-na Deca? Fiti rationali! N-aveti pe cine va baza, nimeni din Guvern nu va tine partea. Reveniti la ore ca deja ati pierdut o multime de bani.

  • De acord cu cerințele lor, dar sa fie angajati pe post de profesori, cei mai buni, nu toți care nu-s in stare sa ia o titularizare că hai merge așa că hai merge la țară (adică la sate copiii aia nu au drept să învețe de la un dascăl învățat?). Iau nota 4 la titularizare și au post, tot felul de suplinitori etc. Nu-s in stare sa se angajeze oriunde altundeva și au găsit post in învățământ. Eu am avut profesori de făceau 30 km naveta zilnic dus întors și nu se mai plângeau de 30 de ani de muncă și nu am ratat nici un examen, disciplină a fost disciplină, învățătură a fost învățătură. Nu sufla nimeni in front! Acum vor drepturi dar nu oferă. Respect celor cu adevărat dascăli, însă multi nu merita titulatura. Punct! Nimeni sa nu mai intre la catedra fără minim nota 7 la titularizare. Dacă profesorii nu știu să învețe și să ia exemene, ce pretentii mai ai sa îi învețe pe alții?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`