Prefectura Capitalei a transmis luni seara, într-un comunicat de presă, că forțele de ordine vor interveni ferm împotriva oricăror acțiuni de intimidare a angajaților Societăţii de Transport Bucureşti (STB) care intenţionează să reia munca.
Mai mult, s-au stabilit menţinerea dispozitivelor de jandarmerie şi poliţie în zona depourilor şi autobazelor STB, pentru prevenirea oricăror incidente în planul ordinii şi siguranţei publice;
menţinerea măsurii privind suplimentarea dispozitivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, atât la interior, cât şi la exterior;
asigurarea echipajelor de poliţie rutieră şi poliţie locală, în principalele intersecţii, pentru fluidizarea traficului rutier şi asigurarea de către STB a informării populaţiei în timp real cu privire la mijloacele de transport disponibile, prin intermediul aplicaţiei info Transport Bucureşti.
Cu privire la circulaţia trenurilor de metrou, Metrorex a transmis Instituţiei Prefectului – Municipiul Bucureşti disponibilitatea de a pune la dispoziţie flota de trenuri în funcţie de traficul de călători, cu luarea în considerare a orarului de decalare a programului de lucru prevăzut de dispoziţiile privind starea de alertă, precizează sursa citată.
„În urma solicitării IPMB, ca urmare a recomandării Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu aprobarea Ministerului Educaţiei, a transmis unităţilor de învăţământ din Capitală recomandarea de a motiva absenţele elevilor care, din cauza grevei STB, nu au putut participa la cursuri în zilele de 20 şi 21 ianuarie 2022. De asemenea, s-a recomandat conducerilor unităţilor de învăţământ preuniversitar identificarea de soluţii astfel încât, în cazul prelungirii grevei, elevii care nu pot ajunge la cursuri să desfăşoare activitatea didactică online”, arată comunicatul menţionat.
De asmenea, Prefectura Capitalei a solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti continuarea verificărilor privind modul în care angajatorii din sistemul privat şi instituţiile publice din Capitală respectă prevederile referitoare la obligaţia acestora de a organiza munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, precum şi programul de lucru decalat potrivit prevederilor HG nr. 34/2022.
Doar 274 de vehicule pe traseu dintr-un total de 777
Luni, la ora 18:00, un număr de 274 de vehicule erau pe traseu, dintr-un total programat de 777, cele mai multe dintre acestea fiind troleibuze și tramvaie, potrivit datelor furnizate de directorul general al Societății de Transport București, Adrian Criț.
Din toate autobazele și depourile din București au ieșit astăzi pe traseu vehicule, însă autobuzele continuă să fie cele mai puțin prezente în trafic.
Directorul general STB a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că situația financiară a societății este grav afectată în urma celor cinci zile de grevă, în condițiile în care în fiecare zi s-au pierdut 4,8 milioane de lei prin neefectuarea prestațiilor.
Directorul STB a mulțumit vatmanilor și șoferilor de troleibuze care au ieșit pe traseu şi care au înţeles gravitatea situaţiei în care se află bucureştenii şi a transmis un mesaj pentru angajaţii care încă protestează şi care nu sunt prezenţi la locul de muncă: „Vă rog reluaţi activitatea. Vă rog respectaţi legea. Vă rog respectaţi locuitorii Bucureştiului”.
Cum a izbucnit greva angajaților STB în București
Joi dimineaţă, 20 ianuarie, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate.
În replică, conducerea STB a transmis că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.
„Greva declanşată în această dimineaţa este ilegală. Există conexiuni directe, pe surse deschise, prin care domnul Petrariu, în calitate de lider de sindicat, alături de alţi lideri de sindicat, a provocat această grevă. Aceasta nu este o grevă ivită din senin, este o grevă ilegală în condiţii de pandemie, având în vedere că obligaţia legală era să scoată pe traseu măcar o treime din parc. (…) Există materiale şi documente care vor sta la baza unei plângeri penale, ce va fi îndreptată împotriva unor lideri care s-au implicat în acest lucru”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.