Prima pagină » Local » Greva profesorilor continuă și după minivacanță! Astăzi, protest amplu în fața Prefecturii Iași! – GALERIE FOTO, UPDATE, VIDEO

Greva profesorilor continuă și după minivacanță! Astăzi, protest amplu în fața Prefecturii Iași! – GALERIE FOTO, UPDATE, VIDEO

06 iun. 2023, 10:51, 13 ,
Andreea Timofte în Local

Greva generală din educație continuă, au anunțat sindicaliștii. Astăzi, 6 iunie 2023, are loc un nou protest în fața Prefecturii Iași. Profesorii solicită Guvernului o garanție pentru ca salariile debutanților să fie „cel puțin egale cu salariul mediu brut pe economie”

UPDATE 2: Profesorii, în jur de 1.500, au început să cânte imnul României.

“Vom sta în grevă generală până Nicolae Ciucă va înţelege că profesorii şi angajaţii din învăţământ nu mai pot fi minţiţi”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iaşi.

“La facultate nu e ca în politică, nu se intra cu sforării. Şcoala nu este o tarabă”, a mai menţionat prof. Laviniu Lăcustă.

UPDATE: Protestatarii au început să se adune în fața Prefecturii Iași pentru a continua protestele.

“Noi degeaba luptăm, ca îngrijitor nu primeşti nimic”, a declarat o angajată.

Știre inițială

Începând cu ora 11:00, mii de cadre didactice vor fi prezente în fața Prefecturii Iași. Greva generală pe termen nelimitat nu a luat sfârșit. Ultima ofertă a guvernanților, dată printr-o ordonanță de urgență, a fost respinsă.

„După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că după ce se va încheia această grevă vor reveni la vechile obiceiuri, adică vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, au menționat reprezentanții USLIP Iași.

Salariații din învățământ, la fel de nemulțumiți

Salariații din învățământ, aflați în grevă, sunt nemulțumiți de promisiunea Guvernului de vineri, ce consta în aplicarea ipotetică a grilei de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând că sumele sunt prea mici.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret», în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării”, scriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” într-un comunicat de presă.

Cât va mai dura greva profesorilor

De astăzi încolo, acțiunile de protest vor lua amploare. Nu se știe exact când vor reveni elevii la școală. Singura certitudine este legată de faptul că înghețarea anului școlar nu este luată în calcul.

„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”, au mai scris profesorii în comunicatul în care au anunțat continuarea grevei profesorilor.

Comentarii
  • Parca s-au nascut ieri profesorii astia. De vreo 10 ani avem Lege care spune ca 6% din PIB trebuie sa mearga la invatamant, si Legea asta nu a fost respectata niciodata. Si ei se asteapta ca de acum incolo guvernul sa dea bani pentru invatamant fiindca au au facut ei greva? Vise, taica, vise. Profesorii tot cu salarii de rahat o sa ramana, iar noi parintii o sa punem mana de la mana sa varuim sala de clasa in fiecare septembrie. Aia e.

  • Greva este numai in zilele lucratoare?

  • Puscarie, concedieri.

  • Gicutza Contra

    Verificati statele de plata a profesorilor cu vechime si ore suplimentare! Aia cu venituri de 2x cat ar avea unul fara ore suplimentare…ii vedeti..sunt primii in fata prefecturii…

  • costel partag

    Verificati statele de plata a profesorilor cu vechime si ore suplimentare! Aia cu venituri de 2x cat ar avea unul fara ore suplimentare…ii vedeti..sunt primii in fata prefecturii…

  • CAM PUTINI PROFESORI. CEILALTI SUNT LA ORE?

  • În București și alte orașe s-au reluat cursurile la unele școli…nu -i nimic, MEN trebuie să emită un ordin prin care sa invoce stare de necesitate iar apoi sa confere directorilor posibilitatea încheierilor mediilor cu note care sunt in acest moment.Ulterior, bacul se poate organiza cu profesorii care nu sunt in greva, supravegherea sălilor putând fi asigurată și de alte structuri-care organizează concursuri la nivel național….Iohannis când iei aceste măsuri, că ne-am cam saturat de petrentiile unor care nu au indicatori de calitate, unde sunt clase care nu au trecut bacul.

  • Juie Mohanis

    @Moldovan Omulețule, pentru Limba Română apasă tasta 1.

  • D-nule insecta , pardon Lacusta , prezentati colegilor si suma incasata de dv lunar de la sindicat !!!!!!!!! Si sa recunoastem ca sindicatele sunt politizate , fiecare lider lupta sa-i fie lui mai bine. Dascali de valoare sunt cca 40% , marea majoritate la examenele date de a lungul timpului au fost notati cu note de la 2 !!!! Cum isi poate dori un debutant un salar net de 4000 lei?????Ati scos mii de elevi care nu au luat bacalaureatul……………, acum ati asteptat sa loviti din nou in perioada de examene .Sa va fie rusineeeeeeeeeeeee!! Mergeti la scoala , in pandemie nu ati facut greva , va bateti joc de elevi si parinti.

  • @Moldovan: la tine la partid inca mai sunt afise cu Romania Educata 🙂

  • @Maria: dar tu unde ai fost in plandemie? si de unde stii procentul precis de 40% „dascali de valoare”?

  • Am toata stima pentru profesorii,medicii,juristii,etc.,sau meseriasii buni,nu se poate altfel.Este adevarat si faptul ca, fiecare trebuie sa traiasca, dar nu toti la fel.Importanta este competenta.

  • In pandemie platiti integral plus mediatii la care ati crescut pretul inclusiv pentru clasele mici,spuneti tot ce incasati net pe statul de plata lunar,ce faceti concret in vacante si ca lucrati 180 de zile pe an conform statisticii cornul si laptele,.Anii de studii univeristare sunt egale cu celelalte Facultati. Si daca se mareste salariul cu multe procente greu va merge un cadru didactic la sate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024