Prima pagină » Actualitate » Grevă japoneză organizată de angajaţii din administraţia publică
Grevă japoneză organizată de angajaţii din administraţia publică

Grevă japoneză organizată de angajaţii din administraţia publică

09 feb. 2022, 16:46,
în Actualitate

Angajaţii din administraţia publică au anunţat că se organizează o grevă japoneză. Astfel spus, salariaţii şi membrii de sindicat vor purta banderola albă şi vor posta pe uşa biroului anunţul care conţine revendicările.

Aceştia au specificat că în ciuda grevei, programul de lucru nu va suferi întreruperi.

Angajaţii din administraţia publică, în greva japoneză de joi

Începând de joi, 10 februarie 2022, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va organiza prin sindicatele membre o grevă japoneză.

În semn de protest, salariaţii și membrii de sindicat, vor purta banderolă albă sau vor poştă pe uşa biroului anunţul care conţine revendicările.

S-a precizat că activitatea se va desfășura în condiţii normale, fără întreruperea programului de lucru.

Ce revendică angajaţii din administraţia publică

Angajații din administrația publică cer aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și revocarea măsurii de îngheţare a salariilor/veniturilor ȋn sectorul bugetar pentru anul 2022, inclusiv indemnizaţiile demnitarilor din administraţia publică locală și modificarea Art. 11 alin. (4) din Legea nr. 153/2017 în ceea ce priveşte raportarea totalităţii veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală la indemnizaţia viceprimarilor și vicepreşedinţilor consiliilor judeţene.

În acest sens, angajaţii din administraţia publică cer discuţii şi negocieri fie pentru înlocuirea sintagmei „venituri” cu ,,salariul de bază/încadrare”, fie excluderea unor categorii de drepturi salariale de la limita impusă precum indemnizaţia de hrană, indemnizaţia de vacanţă, vouchere de vacanţă, majorări salariale fonduri europene și spor condiţii de muncă.

Greva japoneză, mod de exprimare a nemulțumirii

Greva japoneză se manifestă doar prin avertizarea patronatului, prin purtarea de banderole albe, dar munca nu este oprită. Greva de avertizare are o durată limitată, în general la două ore și precede o grevă declanșată pentru o perioadă nedeterminată.

Caz asemănător anul trecut la Iași, unde peste 100 de persoane din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi şi de la instituţiile subordonate au intrat în grevă japoneză. Acestea au protestat din cauza nevotării bugetului municipiului Iaşi. Aceștia erau nemulțumiți că deși după 8 ore de discuții, consilierii nu au reuțit să aprobe proiectul de buget. Cei din PNL și PMP au avizat pozitiv proiectul de buget, însă USR-PLUS s-a abținut de la vot, iar cei de la PSD au părăsit sala de ședințe. Pentru că proiectul de buget a fost avizat doar de 13 dintre consilierii locali, hotărârea nu a fost adoptată.

O altă grevă a avut loc în data de 10 ianuarie 2022, atunci când elevii din mai multe licee din 6 județe ale țării au pornit o grevă japoneză față de schimbările criteriilor de acordare a burselor. În următoarea săptămână, elevii au purtat o banderolă albă la braț pe toată durata orelor de curs, pentru a protesta față de modificarea abuzivă a criteriilor de acordare a burselor. În trecut, elevii au ieșit în stradă de nenumărate ori și din mai multe motive, unul dintre acestea fiind pentru a cere măsuri pentru abandonul școlar. Prin urmare, un elev va primi bursă de merit doar dacă media sa reuși să treacă de pragul 9.50 şi nu 8.50 cât era în 2021.

Revenind la subiectul angajaților din administrația publică, reamintim că începând de joi, 10 februarie 2022, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va organiza prin sindicatele membre o grevă japoneză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`