Grevă în Grecia. Medicii protestează împotriva „privatizării” sistemului public de sănătate

02 dec. 2022, 14:00,
BZI.ro, în International

Joi, 1 decembrie 2022, medicii, dar şi angajaţi ai spitalelor au protestat în fața Parlamentului grec din Atena împotriva unui proiect de lege care permite munca cu jumătate de normă în sectorul public de sănătate şi permite medicilor privaţi să lucreze în sectorul public. De altfel, medicii protestează împotriva „privatizării” sistemului public de sănătate. Anterior, Grecia s-a confruntat și cu oo grevă împotriva creșterii prețurilor.

Federaţia sindicatelor medicilor şi Federaţia panelena a angajaţilor din spitale sunt împotriva legii, întrucât proiectul va duce la „privatizarea” şi „slăbirea” sistemului naţional de sănătate (ESY). Mai mult, proiectul de lege ar fi împotriva intereselor pacienţilor”.

Medicii protestează împotriva „privatizării” sistemului public de sănătate

În urmă cu 40 de ani, odată cu introducerea sistemului naţional de sănătate, medicii din spitale au fost obligaţi să lucreze „cu normă întreagă” şi „exclusiv” în sectorul public. Excepţie de la această regulă erau profesorii din şcolile de medicină, care putea lucra şi în sectorul privat.

„Sănătate publică gratuită”, „Angajări şi creşteri salariale” proclamau pancartele manifestanţilor adunaţi în centrul capitalei, la apelul sindicatelor din sector.

Guvernul, care a elaborat proiectul, susţine că „ESY va fi mai eficient şi mai atractiv pentru medici, care vor oferi îngrijiri mai bune pentru pacienţi”.

„Sunteţi înapoiaţi, vreţi un sistem vechi de 40 de ani (…) sunteţi pentru menţinerea etatismului”, a declarat ministrul adjunct al sănătăţii, Mina Gaga, în parlament, adresându-se partidelor de opoziţie de stânga care se opun proiectului de lege.

Criza financiară din ultimul deceniu, dar şi reducerile cheltuielilor publice au afectat puternic sectorul public de sănătate din Grecia. Asta a generat creşterea numărului de spitale private şi de servicii medicale private. Situaţia din sectorul sănătăţii s-a agravat şi mai mult în timpul pandemiei.

Grecia a fost lovită de o grevă generală

Anterior, Grecia a fost lovită de o grevă generală declanşată la apelul sindicatelor din sectorul privat şi public împotriva creşterii preţurilor. Protestele au avut loc în mai multe oraşe, inclusiv în capitala Greciei. Confederaţia salariaţilor din sistemul privat GSEE, care este cea mai mare din Grecia, au spus că autorităţile trebuie să crească salariile şi să ofere o protecţie socială pentru toată lumea.

„Scumpirea vieţii este insuportabilă”, a declarat Confederaţia salariaţilor din sistemul privat GSEE.

Anterior, guvernul Greciei a declarat că va oferi 5,5 miliarde de euro şi un ajutor de 250 de euro pentur persoanele cu salarii mici care nu îşi pot plăti facturile la curentul electric. Totodată, vor veni cu ajutoare studenţilor pentru cazare şi cu o subvenţie pentru agricultori. Sindicatele însă sunt de părere că aceste ajutoare fac parte din campania „preelectorală” a partidului conservator aflat la putere, evocant „situaţia dificilă” din Grecia.

În altă ordine de idei, săptămâna trecută şi Marea Britanie s-a confruntat cu o grevă în sectorul învăţământului. Peste 70.000 de angajaţi, printre care lectori, bibliotecari şi cercetători, au participat la grevă din cauza salariilor, condiţiilor de muncă şi pensiilor. Greva a fost organizată în peste 150 de universităţi.

”Personalul este epuizat, dar ripostează și vor bloca întregul sector”, a spus secretarul general al UCU, Jo Grady, care a avertizat cu privire la ”acțiuni și mai mari” în noul an, dacă nu există o ofertă îmbunătățită de la angajatorii.

Printre cererile Sindicatului Universităţii şi Colegilor se includ: creşterea salariului, după creşterea cu 3% din acest an, încetarea contractelor nesigure, inversarea reducerilor impuse în acest an în ceea ce priveşte pensiile.

Așadar, reiterăm faptul că în Grecia medicii protestează împotriva „privatizării” sistemului public de sănătate. Rămâne de văzut care va fi reacția autorităților în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *