Prima pagină » Local » Greva generală, ziua 5! Ofertele Guvernului, considerate umilitoare de către profesori: „Nu putem negocia ajutoare sociale” – FOTO

Greva generală, ziua 5! Ofertele Guvernului, considerate umilitoare de către profesori: „Nu putem negocia ajutoare sociale” – FOTO

26 mai 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Local

Greva generală a profesorilor continuă la Iași. Este a cincea zi în care zeci de mii de elevi stau acasă. Ieri, 25 mai 2023, câteva mii de cadre didactice au protestat la București și Cluj. De asemenea, liderii sindicali au respins ultimele oferte ale Executivului, pe care le-au considerat-o jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere sau de procente, ci de salarii decente

Greva generală pare că nu se mai termină. Sindicaliștii nu acceptă propunerile din partea Guvernului. După protestul masiv de la Iași, profesorii au ieșit în stradă la București și Cluj-Napoca. Ultimele oferte ale Guvernului au vizat acordarea unui bonus pe card, în valoare de 2500 de lei, în două tranșe, până la adoptarea noii legi a salarizării, precum și cererea unui procent concret.

„S-a cerut 25 la sută pentru toţi. Nu putem negocia ajutoare sociale, respingem categoric aceste propuneri, astea nu sunt oferte”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.

O nouă zi de grevă generală la Iași: „Să vii să spui că dai vouchere este descalificant”

Liderii cadrelor didactice au precizat că greva nu mai este legată doar de revendicările salariale, ci este un protest pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învățământ. Posibila blocare a examenelor naționale din cauza grevei nu este luată în calcul.

„Categoric, continuăm greva. Am ajuns în a cincea zi de grevă generală. Să vii să spui că dai vouchere este descalificant, pare că politicienii nu cunosc datele problemei. Nu se pune problema ca anul școlar să fie blocat sau să nu se mai susțină examenele naționale. Am mai auzit aberațiile astea. Nu, pot fi perturbate, calendarul modificat, dar de anulat nu… La noi, hotărârea este luată, nu ne dăm bătuți, așteptăm deschidere din partea lor”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.

Revendicările angajaților din învățământ

Reprezentanții angajaților din învățământ au următoarele revendicări: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, măcar 4.000 de lei net pentru un cadru didactic la început de carieră și 7.000 de lei net pentru cei la final de carieră.

Apoi, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic. Mai mult, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

În plus, se dorește creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *