Prima pagină » International » Grevă generală la Samsung timp de 3 zile! Este primul protest în cei 55 ani de existență
Grevă generală la Samsung timp de 3 zile! Este primul protest în cei 55 ani de existență

Grevă generală la Samsung timp de 3 zile! Este primul protest în cei 55 ani de existență

08 iul. 2024, 14:15,
în International

Angajații Samsung au declanșat luni, 8 iulie 2024, o grevă generală inedită de trei zile, a anunțat liderul sindicatului care reprezintă câteva mii de salariați, avertizând că protestul ar putea afecta producția de cipuri de memorie, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Samsung Electronics, unul dintre cei mai mari producători mondiali de smartphone-uri și un important producător de cipuri de memorie pentru Inteligența Artificială (IA), este afectată de această grevă.

„Greva a început astăzi”, a declarat Son Woo-mok, liderul National Samsung Electronics Union. „Protestul de astăzi nu este decât începutul”, a adăugat el.

Grevă la Samsung. Protestul ar putea afecta producţia de cipuri de memorie

Mii de muncitori s-au adunat în fața uzinei de semiconductori de la Hwaseong, Gyeonggi, la o oră sud de Seul. Potrivit sindicatului, aproximativ 5.200 de angajați de la producție și dezvoltare din această uzină s-au alăturat mișcării de protest.

„Oare conducerea crede în continuare că asta nu va afecta lanțul de producție?”, a întrebat vicepreședintele sindicatului, Lee Hyun-kuk.

National Samsung Electronics Union, care are aproximativ 30.000 de membri, peste o cincime din efectivele totale ale companiei, a anunțat de săptămâna trecută intenția de a organiza o grevă generală de trei zile, după eșecul negocierilor salariale.

Această grevă de trei zile vine după o grevă de o zi în luna iunie, prima acțiune de acest tip într-o companie care a funcționat timp de mai multe decenii fără sindicate.

Conducerea companiei negociază salariile cu sindicatul de la începutul anului, dar nu s-a ajuns la un acord.

„Am ajuns acum la o răscruce”, a susținut sindicatul în apelul său la grevă. „Greva este ultima carte pe care o putem utiliza”, au subliniat liderii sindicali.

Ce nemulțumiri au angajații

Salariații au respins o ofertă de majorare a salariilor cu 5,1% în luna martie, cerând îmbunătățiri în privința concediilor și mai multă transparență cu privire la primele de performanță.

De-a lungul a 50 de ani, grupul Samsung a împiedicat angajații să formeze sindicate, uneori folosind metode brutale, potrivit criticilor. Fondatorul Samsung, Lee Byung-chul, decedat în 1987, a jurat că nu va permite niciodată înființarea de sindicate în compania sa. Primul sindicat la Samsung Electronics a fost înființat abia la sfârșitul anilor 2010.

Samsung Electronics, nava amiral a gigantului Samsung Group, este de departe cel mai important „chaebol”, un conglomerat industrial familial care domină a patra mare economie asiatică.

Săptămâna trecută, Samsung Electronics a anunțat că se așteaptă la o creștere de 15 ori a profitului operațional în trimestrul al doilea, datorită cererii crescute pentru produsele sale utilizate în Inteligența Artificială.

Semiconductorii sunt esențiali pentru economia globală, fiind folosiți în diverse domenii, de la electrocasnice și telefoane mobile până la automobile și arme. Cipurile reprezintă principalul produs de export al Coreei de Sud, aducând 11,7 miliarde de dolari în luna martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, sumă care reprezintă o cincime din exporturile totale ale țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`