Prima pagină » Eveniment-Social » Greva generală din învățământ continuă! Profesorii nu au fost chemați ieri la negocieri:”Mergem la București” – FOTO

Greva generală din învățământ continuă! Profesorii nu au fost chemați ieri la negocieri:”Mergem la București” – FOTO

27 mai 2023, 02:00, 13 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Greva generală continuă. Zilele trecute, zeci de mii de angajați din învățământ, împreună cu elevi, au protestat la Iași, București, Cluj-Napoca și alte mari orașe.  De asemenea,  ieri nu au mai avut loc  negocieri la Guvern, ultimele întâlniri eșuate între sindicaliști și guvernanți având loc joi. A fost anunțat un nou protest în Capitală pentru marți, 30 mai.

Amintim că de luni, 22 mai 2023, la nivelul județului Iași au intrat în grevă 9359 de angajați. La nivel național, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.

Profesorii nu cedează

Mesaje pe foi

Profesorii nu acceptă vouchere, prime sau majorări salariale sub 25 la sută din partea Guvernului

Greva generală pe termen nelimitat nu s-a încheiat. Profesorii nu acceptă vouchere, prime sau majorări salariale sub 25 la sută din partea Guvernului. Ieri a fost aprobată ordonanța de urgență care va crește de la 1 iunie salariile personalului nedidactic din Educație la nivelul din 2022, singura concesie făcută până acum față de majorările de salarii cerute de profesori. Astfel, săptămâna viitoare se anunță noi protest mare la București. Autocare pline cu profesori din toată țara se vor îndrepta către cpirală. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea guvernanților „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale.

„Mergem la București marți, am tot vorbit, nu știu ce aș putea să mai spun, să repet aceleași lucruri? Mergem la protest, cred că vor fi două autocare pline de la Iași. Chiar nu pot vorbi acum”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.

Ce vor angajații din învățământ

Multime in strada

Profesorii rămân ferm pe poziții

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână. În plus, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Mai mult, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.). Se dorește creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Comentarii
  • Foarte bine !
    Sustin cauza profesorilor !
    Separat, noile implementari in legea educatiei trebuie scoase numaidecat, deoarece se distruge complet invatamantul romanesc !

  • Costica ei au iesit in strada pt salarii nu pt calitatea invatamantului

  • Parinte, ai trecut pe la scoala doar in pauze si vacanta dupa cum scrii… Doar analfabetii au ciuda pe profesori.

  • Jack pt.Parinte.Cred ca nici la sedinta cu parintii nu prea ai dat la scoala.Nu se poate ca un profesor sa aiba 3 haine de schimb intr-o luna si sa-l intrebe elevul daca nu mai are si alte haine de schimb.Cand elevul vine mai elegant ca profesorul aproapa ca nici chef de invatat nu are ca deh saracul ala imi preda ca nici haine nu are.Am avut profesori extraordinari ca prof.ing.tehnologia mecanicii Levarda Vasile de la Lic.Mangeron care preda cu o vointa de fier dar si cu scurte pauze in ora de 2-3 minute in care ca sa ne dezmortim mana de la scris cu cate o glumita,un banc si altfel trecea ora.Dumnezeu sa-l ierte unde este si vor mai trece inca 100 ani ca sa mai fie profesori ca dansul in invatamant.

  • Va deranjeaza adevarul!
    Nu stiti sa va impuneti in fata elevilor!

  • @Parinte, cum poate un prof sa se impuna in fata elevului, cand vedem ca nici parintii nu se pot impune in fata lui?
    Toate pleaca de la parinti. Asta-i adevarul. In clasa la fiica-mea este un baietel a carui mama este nu stiu ce in consiliul pe scoala din partea parintilor. L-am auzit cu urechile mele pe baietel spunand ca daca profa de romana nu-i pune 10, maica-sa o sa-i faca un referat de o s-o zboare din invatamant. Ia zi tu, asa ca de la parinte la parinte, cum se poate impune profa de romana in fata acestui baietel de clasa a V-a? Daca acum spune asta, iti dai seama ce va face prin clasa a X?

  • Pt tata…. eu nu i-as fi pus 10. Un profesor bine pregatit trebuie sa ramana vertical.
    Problema este alta, se bucura cand primesc cadouri scumpe, atunci nu se gandesc ca trebuie sa joace dupa cum canta muzica….
    Din pacate, noi adultii suntem vinovati….
    Profesorii nu-si dau interesul pt ca traiesc foarte bine din banii incasati ilegal la meditatii, parintii renoveaza clasele, cumpara proiectoare, plasme etc, dar cei nemultumiti sunt tot cadrele didactice!
    Poate ar trebui sa iasa in strada si parintii!

  • @Parinte, nu i-a dat 10. I-a dat 8.

    Eu as iesi in strada, dar nu pentru fluturi pe dealuri. Multi cred ca proful preda ce vrea el. Nu e asa. Proful e un angajat, iar ministerul este angajatorul care-i spune ce sa predea. Eu as iesi contra ministerului, pentru ca el are puterea de a schimba.
    In calitate de platitor de taxe, cer trei crestii concrete, clare, si imediat realizabile:
    UNU – mai multe ore la materiile fundamentale. Sa fie mai multe ore la mate, la romana, la stiinte, la informatica. Sa ia de la flecustetele care incep cu Educatie pentru … . Acolo nu se invata nimic. E un fel de baby-sisting.
    DOI – timp pentru fixarea materiei la materiile fundamentale. Acuma nu e. Proful goneste prin materie, pentru ca ministerul il obliga s-o termine pana la data de. Sa mai puna ministerul 2 sapt de scoala si sa scoata saptamana altfel. Nu e nevoie ca scoala sa-mi duca fiica la muzee. Am dus-o eu inainte.
    TREI – fiecare scoala sa aiba o sala anume pentru elevii care perturba ora. Mi se pare aiurea ca proful nu are voie sa dea afara din clasa un elev care perturba sistematic orele. Dirigintele mi-a spus ca proful nu are voie, ca elevul ala are dreptul la invatatura. Da, are. Dar se pare ca lui nu-i trebuie. Si cu dreptul la invatatura al celorlalti elevi din clasa cum ramane?

  • De acord cu tot ce ați scris. Ies și eu dacă adăugați pe lista dvs. revendicarea numărul PATRU : să existe minim două opționale alese de elev, ca ore suplimentare, peste program. Și să ni se permită să alegem materiile la care copiii noștri dau examen. Fără numerus clausus. Eu, unul, vreau să aleg mate și limba română. Sper ca astfel să pot renunța la meditații.

  • Aveti dreptate! Materiile sunt foarte stufoase, as opta pentru romana matematica, cultura generala, abilitati practice si lectura. Am constatat ca foarte multi elevi de liceu nu stiu sa citeasca!
    Nu inteleg continutul!

  • Corect, parintii sa iasa in strada pentru ca nu mai au bani sa renoveze clasele, mobilier, parchet, jaluzele, table electronice pe care unii profesori nu stiu sa le foloseasca!
    In perioada pandemiei, cati profesori si-au indeplinit sarcinile de serviciu?
    Nu s-au facut sute de ore si acum vor salarii marite??
    Sa fie remunerati in functie de performantele reale ale elevilor. Note obtinute de elevi la olimpiade, nu 10 in catalog ca mama e avocat si m-a ajutat, dar elevul este de 3.
    Nici parintii nu mai au bani pt fondul clasei, fondul scolii etc!

  • Si obiectele de baza sunt prea stufoase si amanuntite. Tot felul de analize pe text la romana???? La analiza matematica tot felul de derivate, integrale, sisteme, matrici, combinari…. Pentru ce???? Pentru numarul de ore ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`