Prima pagină » Eveniment-Social » Greva generală continuă la Iași! Profesorii anunță proteste masive: „Guvernanții pot foarte ușor să deblocheze starea actuală”

Greva generală continuă la Iași! Profesorii anunță proteste masive: „Guvernanții pot foarte ușor să deblocheze starea actuală”

23 mai 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Învăţământul este paralizat, întrucât profesorii continuă greva pentru mărirea salariilor. Luni, 22 mai 2023, a fost prima zi de grevă, alăturându-se protestului aproximativ 8.000 de angajați din județul Iași. De asemenea, până când se va face pace între sindicaliști și guvernanți, vor avea loc proteste masive

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins duminică, 21 mai 2023, oferta Guvernului României. Astfel, de ieri, majoritatea elevilor din Iași stau acasă până când vor avea loc noi negocieri. Mai mult, zilele următoare este programat un protest de amploare în fața Prefecturii Iași.

„În total sunt 216 şcoli în judeţ. Cu excepția şcolii din Heleşteni, peste tot este grevă. Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca în paralel cu greva generală să iasă masiv în stradă”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.

Cât va mai dura greva generală

Afis cu greva care a inceput pe 22 mai 2023

Liderii de sindicat au respins duminică  oferta guvernului, care le-a propus bonusuri de câte o mie de lei, de două ori pe an, pentru debutanți

Liderii de sindicat au respins duminică oferta Guvernului, care le-a propus bonusuri de câte 1.000 de lei, de două ori pe an, pentru debutanți. După eșecul ultimelor negocieri, conducerile celor mai multe școli din țară au transmis deja elevilor să stea acasă. Aceștia urmează să afle ulterior ce vor face de astăzi înainte. Acolo unde nu va fi grevă, profesorii vor merge la clase, vor ține cursurile, iar absențele elevilor vor fi notate în catalog.

Prof. Laviniu Lăcustă a precizat că este greu de spus cât va dura greva generală din învăţământ.

„Greva continuă. Guvernanții pot foarte uşor să deblocheze starea actuală”, a afirmat liderul de sindicat al profesorilor din judeţul Iaşi.

Amintim că declanşarea grevei a fost hotărâtă la finalul săptămânii trecute de organele de conducere competente ale celor două federaţii sindicale reprezentative din învăţământ. În urma referendumului realizat, peste 86 la sută din membrii de sindicat au optat pentru declanșarea grevei generale. De asemenea, profesorii au organizat o grevă de avertisment încă de vineri, între orele 11:00 și 13:00.

Pentru elevi, greva profesorilor reprezintă o pauză forțată, după ce anul școlar în curs, primul cu o nouă structură, a avut porniri întârziate la fiecare modul iar zilele libere acordate de guvern și recuperările au bulversat și mai mult programul de învățământ.

Revendicările salariaților din învățământ

 Sala de clasa

Profesorii anunță proteste masive

Reprezentanții angajaților din învățământ au următoarele revendicări: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, măcar 4.000 de lei net pentru un cadru didactic la început de carieră și 7.000 de lei net pentru cei la final de carieră. Apoi, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Mai mult, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; scordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

De asemenea, se dorește creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *