Greta Thunberg, criticată în Germania după ce a cerut încetarea focului în Gaza

Greta Thunberg, criticată în Germania după ce a cerut încetarea focului în Gaza

13 nov. 2023, 20:40,
BZI.ro, în International

Mai multe voci s-au ridicat luni în Germania împotriva activistei de mediu Greta Thunberg după ce aceasta a îndemnat la un „armistiţiu imediat” şi a arborat o keffiyeh în negru şi alb în timpul unei manifestaţii pentru climă care a avut loc cu o zi înainte la Amsterdam.

Militanta Greta Thunberg a îndemnat duminică la un „armistiţiu imediat” în Orientul Mijlociu, în timpul unui marş pentru mediu ce a reunit circa 70.000 de participanţi în oraşul olandez Amsterdam, pentru a cere mai multă atenţie din partea autorităţilor la schimbările climatice, cu zece zile înainte de alegerile anticipate din Olanda, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.

„În calitate de mişcare pentru justiţia climatică, trebuie să ascultăm vocile celor care sunt oprimaţi şi ale celor care luptă pentru libertate şi justiţie”, a afirmat ea în faţa mulţimii.

Greta Thunberg a fost întreruptă de un bărbat care a încercat să-i smulgă microfonul, afirmând că a venit pentru o manifestaţie ecologistă – aceasta era organizată de o coaliţie ce reunea în special Extinction Rebellion, Fridays for Future, Oxfam şi Greenpeace – şi „nu pentru punctul său de vedere politic”.

„Sfârşitul Gretei Thunberg în calitatea de activistă climatică”

În Germania, unde securitatea Israelului este considerată „raţiune de stat” din cauza responsabilităţii istorice a acestei ţări în Holocaust, acest episod a suscitat reacţii puternice, unii reproşându-i luările de poziţie considerate pro-palestiniene în conflictul dintre Israel şi Hamas.

El marchează „sfârşitul Gretei Thunberg în calitatea de activistă climatică”, a declarat Volker Becker, preşedintele DIG, un grup de prietenie germano-israelian. „Ura faţă de Israel este principala sa cauză”, a adăugat el.

Ambasada Israelului în Germania s-a declarat „mâhnit (de faptul) că Greta Thunberg utilizează scena climatică în scopuri personale”.

Filiala germană a mișcării lansate de Greta, „decepţionată”

În urma bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza care au urmat atacurilor sângeroase ale mişcării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului, Fridays for Future a denunţat „genocidul” din Gaza şi a criticat „sprijinul occidental şi maşinăriile de dezinformare”.

Afirmaţii de care s-a desolidarizat preşedinta filialei germane a organizaţiei, Luisa Neubauer, care s-a declarat recent „decepţionată de faptul că Greta Thunberg nu are de zis nimic concret despre victimele evreieşti ale masacrului din 7 octombrie”.

Greta Thunberg era „extraordinar de raţională şi de perspicace” în trecut, însă mişcarea va trebui de acum să examineze „cu cine mai avem o bază să lucrăm, fondată pe valorile comune”, a mai spus Luisa Neubauer.

„Este evident că (…) realităţile mondiale diverg în ceea ce priveşte Israelul şi Palestina. Însă aceasta nu justifică antisemitismul sau dezinformarea”, a avertizat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *