Ouă prăjite, ouă fierte, omletă… Există multe rețete și tipuri de gătit ouăle! De la micul dejun până la cină, oul proaspăt este adaugat in meniu sub mai multe forme. Și cu un ingredient atât de simplu, ați putea crede că totul este ușor în bucătărie. Cu toate acestea, de la depozitarea ouălor (temperatura camerei sau frigider) până la prepararea lor, există multe greșeli care se pot comite. Iata câteva greșeli de gătire a ouălor care vă pot strica rețetele sau pot dăuna sănătății!
Lăsați ouăle prăjite să se rumenească
Datorită reacției Maillard, alimentele se rumenesc în timpul gătitului și își schimbă gustul. În general, aceste reacții chimice nu prezintă pericol. Cu toate acestea, în cazul untului care se gătește prea repede și tare, există un risc. Într-adevăr, la temperatură ridicată, untul devine toxic, chiar cancerigen. În plus, după câteva minute de gătit în această grăsime carbonizată, oul tău prăjit capătă o aromă foarte neplăcută. Atât din punct de vedere al sănătății, cât și al gătitului, aceasta este, prin urmare, una dintre cele mai mari greșeli în gătitul ouălor. Nu depășiți niciodată punctul de fum al untului, adica aproximativ 120°C, și nu îl lăsați să se rumenească. Topirea acestuia la foc mic sau mediu este mai mult decât suficienta!
Apă rece pentru o curatare mai usoara
Cateodata este foarte dificil să cureți ouăle. Cheia pentru a curăța ouăle ușor și foarte eficient este să le înmuiați în apă rece înainte de a le găti. Se lasă la fiert, apoi se scufundă din nou în apă rece. Tot ce trebuie să faceți dupa este să le lăsați să se răcească înainte de a scoate coaja. Datorită acestei practici, membrana se va desprinde cu ușurință de albusul de ou!
Gătirea ouălor în cuptorul cu microunde
Vrei sa gatesti rapid un ou? Ispita este să folosești cuptorul cu microunde, dar ai grijă! Anumite alimente nu ar trebui niciodată încălzite la cuptorul cu microunde. Dacă această tehnică pare practică și inofensivă, ea poate prezenta într-adevăr riscuri. Ouăle se pot umfla și exploda atunci când infingeți o furculiță sau o lingură în ele. De asemenea, vă puteți arde gura și, în mod repetat, explozia se poate lăsa cu leziuni auditive datorită nivelului de zgomot foarte ridicat.
Greșeala de gătire a ouălor: folosiți uleiul de gătit greșit
Știm că alternarea uleiurilor vegetale în gătit este întotdeauna un plus, deoarece oferă multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, uleiul de nucă, uleiul de porumb, uleiul de in, uleiul de soia sau germenii de grâu sunt foarte delicate atunci când sunt gătite. La fel ca untul, pot deveni cancerigene dacă sunt supraîncălzite. Acestea produc apoi aldehide care sunt foarte dăunătoare sănătății. De asemenea, este mai bine să alegeți un ulei vegetal mai puțin fragil, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de rapiță.
Cât timp trebuie să gătești ouăle
În general, pentru timpul de gătire, este suficient să aplicați regula 3 – 6 – 9. Este necesar să le gătiți 3 minute pentru a obtine ouă fierte moi, 6 minute pentru ouă fierte semi-moi și 9 până la 10 minute pentru a găti un ou fiert tare.