Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 7 greșeli pe care sa nu le faceti atunci când utilizați gel hidroalcoolic
7 greșeli pe care sa nu le faceti atunci când utilizați gel hidroalcoolic

7 greșeli pe care sa nu le faceti atunci când utilizați gel hidroalcoolic

02 aug. 2020, 14:06,
în Sanatate

Greseli ale utilizarii gelului hidroalcoolic. Utilizarea gelului hidroalcoolic ajută – ca și spălarea mâinilor cu săpun – la combaterea răspândirii coronavirusului care este sursa epidemiei Covid-19. Dar pentru a limita riscurile de contaminare umană și de mediu, acesta trebuie să fie utilizat corect.

Gelurile sau soluțiile hidroalcoolice, eficiente în eliminarea virusurilor și bacteriilor, sunt deosebit de populare în contextul epidemic actual. La birou, in transportul public, la supermarket, ne însoțesc în fiecare iesire zilnică. Dar știm cu adevărat cum să le folosim corect?

Nu respectați timpul minim de frecare

Aplicarea gelului necesită frecarea puternică a mâinilor pentru a pătrunde produsul și a-l distribui pe întreaga piele. Pentru a fi eficient, acest gest ar trebui să dureze între 20 și 30 de secunde, până când mâinile sunt uscate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea suficientă pentru acoperirea atât a mâinilor, cât și a încheieturilor. Pentru a vă proteja, este mai bine să aveți prea mult decât insuficient.

Asigurați-vă că soluția sau gelul hidroalcoolic poartă standardul NF EN 14476, care vă garantează eficacitatea împotriva virusurilor. Pentru a fi eficient, produsul trebuie să fie, de asemenea, suficient concentrat în alcool (60 – 70% alcool etilic, propil izopropil).

Greseli ale utilizarii gelului hidroalcoolic: Dezinfectați numai palmele

O picătură în palma nu este suficientă pentru a elimina riscurile. Această procedură trebuie efectuată cu atenție și pas cu pas:

Frecați-vă mâinile palmă de palmă (mișcare rotativă);
frecati spatele mainilor;
nu uitați de spațiile interdigitale;
frecați spatele degetelor;
insistati asupra degetelor;
treceți ultima dată pe vârful degetelor;
profitați de ocazie pentru a insista pe unghii

Folosiți doar gel hidroalcoolic

Este importantă integrarea reflexelor potrivite, dar utilizarea gelurilor sau soluțiilor hidroalcoolice nu ar trebui să înlocuiască în întregime spălarea mâinilor. Se recomandă utilizarea acestora în absența unui punct de apă disponibil. Aceste produse au proprietăți bactericide, virucide și fungicide, dar spre deosebire de spălarea cu apă și săpun, acestea nu curăță mâinile.

Folosiți gel hidroalcoolic pe mâinile ude

Pentru a fi eficient, gelul hidroalcoolic trebuie aplicat pe pielea uscată. După cum sugerează și numele, conține alcool, care este mult mai puțin eficient atunci când este folosit pe mâinile ude. În plus, aplicat pe mâinile ude, gelul poate provoca o reacție exotermică și irită pielea.

Greseli ale utilizarii gelului hidroalcoolic: Păstrarea unui gel hidroalcoolic prea mult timp

Acest lucru poate fi o surpriză, dar gelul hidroalcoolic are o dată de expirare, care este indicată pe eticheta sticlei. Odată deschis, produsul nu mai este steril. În general, poate fi păstrat între 1 și 3 luni după prima utilizare (în conformitate cu producătorii și în funcție de compoziția sa), potrivit Sante Magazine. Dacă îl utilizați dincolo de această limită, este posibil să nu mai fie la fel de eficient.

Va expuneti la soare după aplicarea gelului hidroalcoolic

Gelul hidroalcoolic și soarele nu se impacă, dermatologii insistă pe măsură ce se apropie vara. Datorită concentrației mari de alcool, aceste produse usucă pielea și o fac mai fragilă la lumina soarelui. Prin urmare, riscul de arsuri este mult mai mare.

În plus, produsele care conțin parfum sau uleiuri esențiale pot induce hiperpigmentare (apariția unor pete întunecate) după expunerea la soare. La plajă, dacă este posibil, preferați întotdeauna să vă spălați pe mâini cu apă rece și săpun.

Frecați ochii după dezinfectarea mâinilor

Gelul hidroalcoolic prezintă riscuri mari pentru vedere. Durere, roșeață, pierderea vederii, pentru a evita aceste efecte dăunătoare, aveți grijă să nu vă puneți mâinile lângă față și ochi după aplicarea gelului. În caz de proiecție la nivelul ochilor, se recomandă clătirea ochiului cu ser fiziologic timp de o jumătate de oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024