Prima pagină » Actualitate » Greșeala pe care o facem când citim etichetele produselor! Cum este corect să procedăm?

Greșeala pe care o facem când citim etichetele produselor! Cum este corect să procedăm?

07 mart. 2025, 14:18,
Redacția BZI în Actualitate

Greșeala pe care o facem atunci când citim etichetele produselor ne poate costa scump. Trebuie să citim corect aceste etichete care oferă informații esențiale cum ar fi data expirării și valoarea energetică.

Alimentele etichetate cu „data expirării” nu pot fi distribuite sau consumate după data menționată pe etichetă, întrucât nu mai sunt considerate sigure. Totuși, în cazul produselor etichetate cu „a se consuma, de preferință, înainte de”, acestea nu prezintă un risc direct pentru siguranța consumului după depășirea datei respective. Astfel, aceste produse ar putea fi încă distribuite pentru donație, cu condiția ca anumite criterii să fie respectate pentru a asigura că sunt în continuare sigure pentru consum.

Greșeala pe care o facem când citim etichetele produselor

Etichetă care indică „data expirării” este frecvent utilizată pentru produse alimentare perisabile, cum ar fi carnea, peștele proaspăt și alimentele gata de consum care trebuie păstrate la frigider.

Într-o inițiativă recentă, ANSVSA și marii retaileri, organizați prin AMRCR, au discutat despre modificarea regulilor privind donarea alimentelor, urmărind reducerea risipei alimentare și conformarea cu reglementările europene referitoare la igiena produselor alimentare (Regulamentul (CE) nr. 852/2004). Scopul acestora este de a contribui la eficientizarea utilizării resurselor și de a sprijini combaterea risipei.

Printre subiectele abordate s-au numărat stabilirea termenului de valabilitate al alimentelor, definirea clară a categoriei alimentelor în funcție de „data durabilității minime” și evaluarea siguranței produselor alimentare pentru donare. Potrivit autorității, această nouă abordare va ajuta la reducerea risipei și va crea un cadru sustenabil pentru utilizarea resurselor alimentare, beneficiind întreaga societate.

Un punct important al discuțiilor a fost clarificarea termenului de valabilitate, în special stabilirea unui interval corespunzător în care un aliment destinat donației poate fi considerat sigur pentru consum, fără a se confunda cu „data expirării”. Aceasta va depinde de caracteristicile fiecărui tip de produs alimentar. ANSVSA a precizat că au fost deja stabiliți pașii pentru avizarea ghidului, care urmează să fie aprobat și implementat în curând.

Unele produse reprezintă un risc major pentru sănătate

Comisia Europeană a emis o comunicare privind gestionarea siguranței alimentare pentru vânzările cu amănuntul de produse alimentare, incluzând și donarea acestora. În document se subliniază că multe dintre produsele alimentare care au depășit dată „a se consuma, de preferință, înainte de” pot fi încă consumate în siguranță, deși este posibil ca anumite caracteristici ale lor, precum gustul sau textura, să fie afectate.

Pe de altă parte, există alimente perisabile care pot prezenta riscuri pentru sănătate după o perioadă scurtă de la depășirea termenului și care sunt etichetate cu „data expirării”. Această dată indică perioada până la care produsul poate fi consumat în siguranță, cu condiția ca acesta să fi fost depozitat corect. Produsele care poartă acest tip de etichetă, cum ar fi carnea proaspătă, peștele proaspăt și alimentele gata de consum refrigerate, nu trebuie consumate după data respectivă, iar vânzarea acestora pe piață este interzisă.

Retailerii sunt responsabili de verificarea periodică a produselor pentru a se asigura că acestea sunt retrase înainte de data „expirării” și, în cazul donării de alimente, ca acestea să fie redistribuite înainte de această dată.

Comisia sugerează că anumite categorii de produse alimentare pot fi eligibile pentru donare, inclusiv cele preambalate care au o dată marcată pe etichetă, cele care nu necesită un astfel de marcaj, dar și alimentele neambalate care pot necesita ambalare înainte de a fi donate. Exemplele includ fructele și legumele proaspete, carnea și peștele proaspăt, produsele de panificație sau surplusul alimentar provenit din unități de catering și restaurante.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Cu ce se ocupa Ema Karter acum, după ce a renunțat la filmele pentru adulți. Tarifele pe care le percepe
Playtech.ro
Semnul verde îi nedumerește pe Bucureșteni. De ce a apărut, de fapt, noul indicator, autoritățile au explicat restricția clară impusă
observatornews.ro
Cum ar fi funcționat campania ilegală pentru Călin Georgescu, făcută printre deținuți de polițiștii de la Penitenciarul Ploieşti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum ar fi fost? Elicoperul lui Putin, la un pas să fie doborât de dronele ucrainene
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
George Simion l-a umilit cu martori. Declarații despre evenimentele incredibile din culisele AUR
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în iunie de ani de zile, în România. Fenomenele periculoase anunţate
Dailybusiness.ro
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
RomaniaTV
Nimeni nu scapă! Ce informare scrisă va primi toată lumea până cel târziu în 10 iunie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025