Puțină lume știe de greşeala pe care o fac unii creștini când aprind lumânări la biserică, deoarece uită să facă un lucru important. Preoții că este mult mai importantă flacăra minții decât cea de la lumânare. Mai mult, lumânarea aprinsă de credincioși la biserică ori în afara ei are caracter de jertfă.
Cu toţii aprindem câte o lumânare când mergem la biserică, fie ca o punem la „Vii” sau la „Adormiţi”. Lumânarea simbolizează puritatea, iluminarea căii pe care sufletele o urmează în viaţă şi dincolo de ea.
Greşeala pe care o fac unii creștini când aprind lumânări la biserică
Marii duhovnici spun că mai toţi creştinii fac o greşeală care îl supăra pe Dumnezeu atunci când aprind o lumânare în locurile special amenajate de la biserici. Semnificaţia aprinderii unei lumânări este extrem de importantă, și aceasta deoarece Dumnezeu nu se uită la mâinile pline, spun preoţii şi teologii, ci la mâinile curate.
Astfel, prima condiţie în aprinderea unei lumânări este rugăciunea. Mulţi creştini aprind lumânările şi îşi fac doar cruce, iar în acest fel omit să se mai roage crezând că este suficient. Preoţii spun că se ia în considerare flacăra minţii şi nu flacăra de la lumânare, care reprezintă materialul.
Or, aşa cum se ştie, întunericul material şi spiritual este aducător de moarte, de deznădejde și de pustietate. Mai mult, lumânarea aprinsă în biserică ori în afara ei are caracter de jertfă. Dăruirea unei lumânări celui amărât, care vrea să o aprindă în memoria unei persoane dragi, este tot un act de jertfă.
Dacă banii îți permit, este bine să aprinzi câte o lumânare și pentru cei vii, dar şi pentru adormiţi. Însă, dacă nu-ți permit să faci acest lucru, pot aprinde o lumânare pentru cei vii, pomenindu-i pe fiecare după nume, şi una pentru cei adormiți, după aceeaşi rânduială, zicând „Pomeneşte Doamne pe robii Tai (şi spui numele)”.
Cum trebuie aprinsă o lumânare pentru vii ori adormiţi
Totodată, ar trebui să știm cum se aprind în mod corect lumânările pentru vii şi adormiţi. Multă lume se întreabă dacă se aprinde o lumânare pentru o persoană sau pentru mai multe persoane.
Astfel, arhimandritul Mihail Daniliuc spune că cel care aprinde o lumânare se arată a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „lumina lumii”. Deci lumina lumânării închipuie în primul rând pe Cel ce este izvorul luminii şi al iubirii, pe Hristos Domnul.
Lumânarea este, totodată, şi un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce în faţa lui Dumnezeu. Deci accentul să nu cadă numaidecât pe numărul lor, ci pe modul cum săvârşim acest act liturgic.
Ce rugăciuni trebuie spuse atunci când aprindem lumânări
Preotul Andrei Atudori ne învață ce trebuie să faci atunci când aprinzi o lumânare pentru cei vii sau pentru cei adormiţi.
Pentru vii – „Pomeneşte Doamne pe robii Tăi (şi spui numele)”, iar pentru adormiţi – „Pomeneşte Doamne pe adormiţii robii Tăi (şi spui numele)”.
Dacă ai vreo cerere specială, atunci spune-i lui Dumnezeu gândul tău aşa cum poţi. El ştie ce este de folos tuturor!
Cam cât ar costa o flacără a minţii?