Prima pagină » Culinar » Retete de Pasti » Greseala pe care o fac multe gospodine – Uite de ce nu creste cozonacul si nu e pufos
Greseala pe care o fac multe gospodine – Uite de ce nu creste cozonacul si nu e pufos

Greseala pe care o fac multe gospodine – Uite de ce nu creste cozonacul si nu e pufos

12 mart. 2018, 14:40,
în Culinar
a:3:{s:7:"site_id";i:2;s:6:"old_id";i:21601;s:8:"site_url";s:14:"culinar.bzi.ro";}

Ingrediente:

  • 1 kg de faina
  • 200 g zahar
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1/2 litru de lapte
  • 4 galbenusuri
  • 1 ou intreg – pentru uns pe deasupra
  • 50 g unt
  • 100 ml de ulei – pentru uns blatul de lucru si formele
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un varf de lingurita de sare

Pentru umplutura:

  • 200 g zahar
  • 4 linguri de cacao
  • 200 g rahat

Mod de preparare:

Faina, ouale, zaharul si ligheanul in care veti framanta cozonacul trebuie sa fie la temperatura camerei. Cerneti faina in ligheanul pregatit. Ideal ar fi sa o cerneti de doua ori ca sa inglobeze cat mai mult aer si sa obtineti un cozonac cat mai pufos. Incalziti laptele. Nu trebuie sa fie fierbinte, ci usor caldut, abia sa se simta la mana.

Dati deoparte 50 ml de lapte caldut pe care il vom folosi la maia, iar in restul de lapte dizolvati zaharul. Dizolvati drojdia in 50 ml de lapte, apoi adaugati treptat 100 g de faina si amestecati maiaua cu o lingura de lemn pana obtineti o consistenta cremoasa.

Presarati peste maiaua astfel preparata o lingura rasa de faina, o acoperiti cu un prosop curat si o lasati la dospit timp de 30 de minute intr-un loc ferit de curent. Va creste si veti observa la suprafata ei ca faina s-a “crapat”.

Topiti untul intr-o craticioara la foc mic, apoi il lasati sa se racoreasca. Cand il folositi trebuie sa fie caldut, nici rece, nici fierbinte. Bateti galbenusurile cu o furculita si adaugati in ele sarea si coaja rasa de lamaie. Faceti o adancitura in faina din lighean in care turnati maiaua, galbenusurile batute si restul de laptele caldut. Amestecati cu mana, iar pe masura ce aluatul se leaga, turnati putin unt topit (cam 1/3 din cantitate) si framantati pana ce acesta este complet inglobat.

Abia apoi turnati din nou putin unt si framantati din nou si tot asa pana cand aluatul inglobeaza tot untul. Framantati aluatul cam 30 de minute pana cand il simtiti ca devine moale, elastic, lucios si nu se mai lipeste de maini, nici de lighean. Acoperiti ligheanul cu un servet si lasati aluatul sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent pana isi dubleaza volumul (aprox. 1 ora).

Rasturnati aluatul pe blatul de lucru uns cu putin ulei si il impartiti in 4 parti egale. Intindeti pe rand fiecare bucata de aluat intr-o foaie cu grosimea de 2-3 cm. Intindeti cu mana, nu cu sucitorul, pentru a pastra aerul in interior!!

Pentru umplutura de cacao, doar amestecati pudra de cacao cu zaharul. Impartiti cantitatea obtinuta in 4 parti egale si presarati pe fiecare foaie de aluat. Presarati si rahatul taiat cuburi. Rulati foile de aluat, impletiti-le doua cate doua si asezati-le in 2 forme de cozonac unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt. Acoperim formele cu un servet si le lasa-le la dospit timp de 60 de minute pana cand incepe sa depaseasca marginile formei.

Ungeti cozonacii cu oul batut. Daca va place, ii puteti presara cu zahar tos. Bagati cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-i la copt 40-45 de minute pana trec testul scobitorii. Lasati cozonacii la racit eventual pana a doua zi.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Vremea 24 martie - 21 aprilie 2025. Deosebit de cald în următoarele zile, cu temperaturi de peste 22 grade Celsius
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce riscuri implică modificările la apartament, pe lângă amenzi
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum albești rosturile de la gresie fără efort. Amestecul banal folosit în băile hotelurilor de lux
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`