Prima pagină » Actualitate » Grecia cere ajutorul Uniunii Europene în lupta împotriva incendiilor. Italia, Franţa, Cehia şi România anunţă ajutoare
Grecia cere ajutorul Uniunii Europene în lupta împotriva incendiilor. Italia, Franţa, Cehia şi România anunţă ajutoare

Grecia cere ajutorul Uniunii Europene în lupta împotriva incendiilor. Italia, Franţa, Cehia şi România anunţă ajutoare

12 aug. 2024, 23:59,
în Actualitate

Autorităţile greceşti solicită luni un ajutor european, după ce au anunţat luni evacuarea unor noi localităţii la periferia de nord-est a Atenei, în urma evacuării oraşului Marathon duminică din calea unui incendiu violent care se extinde rapid către capitala elenă, relatează AFP.

”Mecansimul Protecţiei Civile al UE a fost activat la cererea autorităţilor greceşti”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Uniunii Europene (UE) Balazs Ujvari.

 

Italia, Franţa, Cehia şi România anunţă ajutoare

Patru state membre UE au anunţat că trimit ajutoare – Italia, Franţa, Cehia şi România – anunţă el.

Condiţiile meteorologice extreme se anunţă dificile întreaga săptămână în Grecia, deosebit de vulnerabilă la indendii de pădure.

Fumul acoperă de-acum o parte a Atenei, iar temperaturi de 39°C şi rafale de vânt de pesyte 50 de kilometri pe oră erau aşteptate în regiune, potrivit servicilor meteorologice.

Franţa a anunţat că trimite încă de luni 180 de pompieri şi salvatori din cadrul Securităţii Civile, 55 de vehicule şi un elicopter, care se afla în tranzit. Această operaţiune nu afectează protecţia Franţei, a dat asigurări ministrul demisionar de Interne Gérald Darmanin.

Această desfăşutrare are loc în cadrul Mecanismului UE al Protecţăiei Civile, înfiinţat în 2001.

670 de pompieri şi 183 de vehicule au fost desfăşurate la periferia Atenei

În total, 670 de pompieri şi 183 de vehicule au fost desfăşurate la periferia Atenei, iar 32 de avioane survolau zona, potrivit ministrului grec al Protecţiei Civile Vassilis Kikilias.

Acest incendiu care afectează regiunea Atenei reaprinde amintirea catastrofei incendiului de la Mati, o zonă de coastă situată în aproiere de Marathon, unde în iulie 2018 au murit 104 persoane, într-o tragie imputată unor întârzieri şi erori de evacuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *