Grecia a anunţat vineri, 29 ianuarie, că amână redeschiderea tuturor liceelor luna viitoare. după o nouă creştere a ratei de infectare COVID-19.
Adjunctul ministrului Educaţiei din Grecia, Zeta Makri, a declarat că şcolile din „zonele roşii”, considerate critice, vor continua învăţarea la distanţă, informează Reuters.
„Liceele din zonele roşii vor continua să organizeze cursuri la distanţă”, a declarat Zeta Makri.
„După două luni fără precedent, în care profesorii, directorii de educație, studenții și părinții au depus eforturi mari pentru a continua procesul de educație cu ajutorul tehnologiei. Am deschis grădinițele și școlile elementare. Scopul nostru a fost și rămâne dublu: protejarea sănătății publice și individuale și continuarea procesului educațional. Vom continua, cu ajutorul valoros al experților, efortul de a opera toate instituțiile de învățământ.
Mulțumesc profesorilor, directorilor, studenților, părinților și administrației locale pentru respectarea exemplară a măsurilor și adaptabilitatea tuturor în circumstanțele excepționale pe care le trăim. Cu pași atenți, vom depăși împreună acest test!”, spunea minsitrul Educației din Grecia, Niki Kerameus, în urmă cu o săptămână.
Guvernanții de la Atena anunţaseră săptămâna trecută că va permite redeschiderea liceelor pe 1 februarie pentru prima dată după mai bine de două luni în contextul în care presiunea pe sistemul public de sănătate s-a relaxat în ultima perioadă.
Peste 700 noi cazuri de coronavirus şi 18 decese
Joi, 28 ianuarie, autorităţile sanitare din Grecia au raportat 716 noi cazuri de coronavirus şi 18 decese
Regiuni din nordul Greciei şi Attica de Vest sunt cele mai grav afectate de o nouă creştere a numărului de cazuri COVID-19, care s-a dublat de la începutul săptămânii.
Experţi din ministerele Protecţiei Civile şi cel al Sănătăţii vor susţine o informare de presă în cursul zilei de vineri pentru a oferi detalii suplimentare.
Grecia a implementat deja primele măsuri în vederea relaxării celui de-al doilea lockdown, impus în noiembrie, redeschizând şcolile primare şi grădiniţele, magazinele de vânzare cu amănuntul şi saloane de coafură.
Joi, autorităţile sanitare au raportat 716 noi cazuri de coronavirus şi 18 decese, bilanţul total al infecţiilor ajungând la 154.796 de la depistarea primului caz, în februarie anul trecut.
Când se decide cum se vor desfășura orele începând cu 8 februarie
Minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că o decizie privind modul în care se vor desfășura cursurile din 8 februarie, când începe al doilea semestru, va fi anunțat în 2 februarie.
„La finalul primei etape de interogare cu privire la disponibilitatea la vaccinare aveam 168.000 de angajați disponibili. A crescut semnificativ și rezultatul final îl anunțăm pe 1 februarie, înainte de discuțiile din 2 februarie. Disponibilitatea de vaccinare nu este un element de condiționare a începerii școlii. Singurul element este evoluția ratei de infectare, nu numai cantitativ, ci și calitativă, a acestor noi situații cu noua tulpină, un element îngrijorător“, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Unde s-ar putea deschide școlile
În localitățile care se încadrează în scenariul verde, cu puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.
În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă, în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Copiii care au contraindicații medicale, certificate medical, vor putea să continue procesul de învățare online și după data de 8 februarie, chiar dacă ceilalți colegi se vor întoarce în bănci, la școală, a declarat vineri seara, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Acestor elevi li s-ar putea adăuga cei care locuiesc cu familia extinsă în rândul căreia există membri aflați în categorii de risc.
Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.