Prima pagină » International » Grecia a fost lovită de o grevă generală. Muncitorii greci, nemulțumiți de creșterea prețurilor

Grecia a fost lovită de o grevă generală. Muncitorii greci, nemulțumiți de creșterea prețurilor

09 nov. 2022, 14:21, 2 ,
în International

Miercuri, 9 noiembrie 2022, în Grecia a fost lovită de o grevă generală declanşată la apelul sindicatelor din sectorul privat şi public împotriva creşterii preţurilor. Protestele au avut loc în mai multe oraşe, inclusiv în capitala Greciei. Un protest împotriva creșterilor de prețuri a avut loc luna trecută și în România.

Aceasta este a doua grevă împotriva preţurilor tot mai mari. Miercuri dimineaţă, în Grecia nu a funcţionat nici transportul în comun, nici emisiile de ştiri radio-tv. Autobuzele, metroul, tramvaiu, trenul interurban, dar şi taxiurile au încetat să funcţioneze.

Grecia a fost lovită de o grevă generală

Confederaţia salariaţilor din sistemul privat GSEE, care este cea mai mare din Grecia, au spus că autorităţile trebuie să crească salariile şi să ofere o protecţie socială pentru toată lumea.

„Scumpirea vieţii este insuportabilă”, a declarat Confederaţia salariaţilor din sistemul privat GSEE.

Totodată, GSEE a îndemnat cetăţenii să participe la o manifestare care va începe la ora 11.00 în centrul Atenei, dar şi în alte oraşe ale ţării. Sindicatul funcţionarilor a subliniat că „ajutoarele orizontale nu sunt o soluţie pentru salaritai şi societate după explozia preţului la energie şi la produsele de bază”.

„Salariaţii sunt cei care plătesc preţul scumpirii vieţii”, au spus reprezentanţii sindicatului.

Nicio legătură maritimă nu este asigurată între continent şi insulele din Marea Egee (est) şi Ionică (vest), din cauza participării sindicatului marinarilor (PNO) la grevă, a doua de la începutul acestui an împotriva scăderii puterii de cumpărare

Anterior, guvernul Greciei a declarat că va oferi 5,5 miliarde de euro şi un ajutor de 250 de euro pentur persoanele cu salarii mici care nu îşi pot plăti facturile la curentul electric. Totodată, vor veni cu ajutoare studenţilor pentru cazare şi cu o subvenţie pentru agricultori. Sindicatele însă sunt de părere că aceste ajutoare fac parte din campania „preelectorală” a partidului conservator aflat la putere, evocant „situaţia dificilă” din Grecia.

În septembrie, inflaţia a trecut de 12%. În acest sens, preţul la gaz s-a mărit de patru ori (+332%).

Tot miercuri, o grevă a avut loc în Belgia, din cauza creşterii preţurilor, pe când în Franţa se aşteaptă ca greva să înceapă joi.

Un amplu marș-protest și în România

Vă aducem aminte că în octombrie 2022, şi în România a avut loc un protest amplu în Piaţa Victoriei. Atunci, două caravane de sindicaliști de la Cartel Alfa au inițiat „Marșul Anti-Saracie”. Aceștia au pornit din Ardeal și Moldova. Preţurile ridicate la alimente şi energie au scos sindicaliştii în stradă. În fiecare zi, caravanele au protestat în mai multe localități pentru a stopa creșterea prețurilor și a cere mărirea salariilor și pensiilor.

Totodată, un amplu protest a fost organizat de Ziua Armatei Române, pe 25 octombrie 2022. La protestul organizat în faţa Guvernului României, reprezentanţilor sindicatelor din poliţie şi din penitenciare se alătura și Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Federațiile sindicale, alături de sindicatele membre ale CSN MERIDIAN au decis că Ziua Armatei Române este o zi potrivită pentru a relua dialogul cu Guvernul României.

În Grecia, protestele a avut loc atât în sectorul public, cât şi în cel privat, împotriva creşterii preţurilor.  La Atena, mii de oameni au mărșăluit în cea de-a doua grevă de 24 de ore din acest an din cauza creșterii inflației

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *