Prima pagină » Local » Gravida care a fost rănită într-un incendiu a trecut de faza critică. Medicii din Iași i-au salvat fătul
Gravida care a fost rănită într-un incendiu a trecut de faza critică. Medicii din Iași i-au salvat fătul

Gravida care a fost rănită într-un incendiu a trecut de faza critică. Medicii din Iași i-au salvat fătul

26 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Gravida de 24 de ani care a fost rănită într-un incendiu a trecut de faza critică, dar va mai avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Medicii din Iași au reușit să îi salveze fătul

Tânăra mamă din județul Bacău care a ajuns în stare foarte gravă în Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului „Sfântul Spiridon”, după ce a intrat în incendiu ca să-și salveze copilul, se simte mult mai bine. Gravida a trecut peste perioada critică și are o evoluție favorabilă. Medicii au reușit să îi salveze și fătul de 18 săptămâni, pe care risca să îl piardă din cauza pastilelor pe care mama le primea împotriva arsurilor. Sarcina este în permanență evaluată de medicul obstetrician de la Maternitatea „Cuza Vodă„. Trebuie precizat că gravidei urmează să i se efectueze o nouă intervenție chirurgicală.

„Pacienta cu arsuri, însărcinată, transferată de la Bacău, se simte mult mai bine și are o evoluție favorabilă. Aceasta va mai avea nevoie de o intervenție chirurgicală plastică. Sarcina are 18 săptămâni, iar, peste 5 luni, ea va putea naște la termen. Pacienta a mai fost operată și a avut o evoluție bună. În tot acest timp a fost evaluată și de medicul obstetrician, prezentând o evoluție normală a sarcinii”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Gravida care a fost rănită într-un incendiu a ajuns recent la Iași

Amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, o tânără gravidă din județul Bacău a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Județean „Sfântul Spiridon”, din Iași, după ce a intrat în flăcări pentru a-și salva copilul, dar și-a pus în pericol viața. Copilul se afla în casa care a fost cuprinsă de flăcări.

Fără să stea prea mult pe gânduri, ea a intrat în foc să-și salveze pruncul. Gravida a suferit arsuri pe 37 la sută din suprafața corpului, în special pe o mână și un picior. În prezent, tânăra este internată în Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”. Momentan, starea acesteia este stabilă, dar medicii au precizat că va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale.

Viața bebelușului a fost pusă în pericol

Pacienta reprezintă un caz aparte din cauza faptului că este însărcinată în 16 săptămâni și orice tratament ar putea avea o evoluție nefastă asupra fătului. Imediat după internarea în cadrul unității medicale s-a format o comisie care a analizat situația și nu a fost nevoie de transferul pacientei într-o altă clinică de specialitate din țară sau din străinătate. În cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă există resursele necesare pentru îngrijirea și tratarea unui astfel de pacient.

Pot apărea, însă, complicații în cazul fătului de 16 săptămâni, deoarece gravidei îi sunt administrate medicamente specifice pacienților arși, care sunt toxice pentru făt și, din păcate, îi pot pune viața în pericol. Decizia în privința evoluției fătului și a sarcinii le aparține medicilor obstetricieni care monitorizează gravida. Ei vor lua o hotărâre în cazul în care va fi nevoie de o întrerupere de sarcină dacă viața gravidei care a fost rănită într-un incendiu va fi pusă în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *