Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Grasita, buruiana care poate inlocui oricand somonul in farfuria ta
Grasita, buruiana care poate inlocui oricand somonul in farfuria ta

Grasita, buruiana care poate inlocui oricand somonul in farfuria ta

29 ian. 2015, 23:09,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:54386;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Sunteti vegetarian si va intrebati ce sa mai mancati pentru a furniza organismului dumneavoastra Omega 3? Aflati ca frunzele de grasita contin mai multi acizi grasi Omega 3 decat unele uleiuri de peste. Aceasta planta care invadeaza gradinile la tara si fisurile din asfalt in orase, recunoscuta de multi drept buruiana nociva, incepe sa patrunda timid si in dieta noastra. „Este o planta miracol”, a declarat dr. Artemis Simopoulos, presedinte al Centrului pentru Genetica, Nutritie si Sanatate in Washington, care a descoperit in timp ce lucra la National Institutes of Health ca planta a avut cel mai inalt nivel de acizi grasi Omega-3 decat orice alta plante verde.

Iarba grasa

Cercetarea sa a fost semnalata pentru prima data in New England Journal of Medicine la sfarsitul anilor 1980, dar a trecut ceva ani pana cand au fost constientizate calitatile nutritive ale acestei plante. Cel putin in SUA, pentru ca in locuri precum Creta, China sau Uzbekistan, planta este consumata de veacuri. Astazi o putem gasi in piete, ba chiar si in meniurile pretentioase ale unor restaurante de lux.

Beneficiile sucului de grasita

Joan Norman, proprietarul One Straw Farm in White Hall – o ferma din nordul Baltimore County, sustine in Chicago Tribune ca este pacat sa nu beneficiem de aceasta buruiana: „O avem in fata noastra si e mai ieftina decat somonul”. One Straw a creat in SUA un program agricol de sprijinire a comunitatii prin aprovizionarea cu alimente sanatoase. Practic, fermierii locali se inteleg cu cei care vor sa aiba tot timpul pe masa fructe si legume proaspete.

Clientii platesc in avans marfa pe un an, iar fermierii le distribuie saptamanal produse proaspete. Printre vegetalele comercializate se numara si grasita. „Cand vad grasita pe lista, clientii sunt nedumeriti. Prima intrebare este: „Ce este?” si tu ii spui:”E grasita, e o buruiana”. In acel moment ma intreaba daca este ceea ce vad pe trotuarul din fata si daca este comestibila. Le raspund: „Ei bine, depinde daca a trecut pe-acolo vreun caine”, a povestit Norman. 

11 buruieni de leac din gradina ta

Descrierea plantei
Grasita, iarba grasa sau portulacul (lat. Portulaca oleracea) este o planta anuala din familia Portulacaceae, originara din Europa de Sud si Orientul Mijlociu. Este o planta cu radacina pivotanta, cu tulpina cilindrica si dura, carnoasa, taratoare, insa este capabila sa dezvolte si tulpini erecte, adesea cu o nuanta rosiatica si ating lungimi de 10-40cm. Frunzele sunt groase, spatulate, ingustate spre baza, lucioase, de culoare verde inchis. 

Florile sunt mici, colorate in general in galben, insa pot fi si nunante de portocaliu sau rosiatic. Fructul este o capsula cu numeroase seminte mici de culoare cenusie. Intr-un gram intra cca 2.400 de seminte. O samanta isi pastreaza proprietatile germinative 3 – 4 ani. Perioada de inflorire este sfarsitul verii, inceputul toamnnei. Planta prefera solurile usoare, nisipoase, bogate in substante nutritive, situate in zone calde de pe glob, cat si in cele temperate sau reci. Creste salbatica sau cultivata in Europa, America si Asia.

Utilizari terapeutice
Comestibila este toata partea aeriana a plantei: tulpina, frunzele, florile si semintele sunt comestibile, pentru aboregenii din Australia acestea reprezinta o sursa importanta de proteine. Frunzele au un gust acrisor si usor astringent si sarat, se consuma atat crude cat si gatite in diverse salate, supe, tocanite etc. Se folosesc si ca agent de ingrosare datorita mucilagiilor care intra in compozitia frunzelor lor. 

Grasita este o sursa buna de acid alfa-linolenic, calciu, potasiu si vitaminele E, C, B si A. Are un puternic efect antibiotic,  antifungic si proprietati antiparazitare. Aceasta este utilizata in mod eficient in China pentru a trata dizenteria, parazitii si apendicita, fara interventie chirurgicala. Pentru tratamente se foloseste iarba grasa proaspata sau uscata, taiata cu foarfeca, in asa fel ca deasupra pamantului sa ramana portiuni de 6-8 cm de tulpinita, cu 2-3 perechi de frunze. In felul acesta, putem culege trei recolte pe an (iunie-septembrie) daca nu este an secetos. Ceaiul de grasita se prepara din 2 lingurite de planta la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 2-3 infuzii pe zi.

Contraindicatii
Este contraindicata bolnavilor predispusi la crize diencefalice (hipotalamice) si convulsii. Persoanele cu hipoglicemie trebuie sa stie ca portulacul poate stimula, in unele cazuri, secretia de insulina. Preparatele concentrate din iarba grasa pot ridica tensiunea datorita stenozei (ingustarea vaselor sangvine), de aceea persoanele hipertensive, dar si cu bradicardie, trebuie sa micsoreze dozele. Iarba grasa contine o cantitate mare de oxalati (la fel ca spanac si multe alte ierburi), compusi care pot duce la formarea pietrelor la rinichi si de aceea trebuie consumata cu masura. Este contraindicata si in sarcina.

Utilizari gastronomice
Grasita nu are aroma; frunzele carnoase au un gust racoritor ce amintesc un pic de castravete, putin picant si astringent (un pic citric) si o textura in acelasi timp crocanta si suculenta. Frunzele  si tulpinile tinere sunt un adaos placut la salate. In Orientul Mijlociu se prepara salate delicioase din frunze de grasita tocate, iaurt si diverse vegetale verzi (castravete verde, ardei gras, etc.) ca garnitura pentru carnea fripta. Grasita este unul dintre ingredientele faimoasei salate libaneze, fattoush. Frunzele mature se oparesc si se utilizeaza ca leguma.

Gatitul potenteaza continutul lor mucilaginos, ceea ce le face un ingrosator bun pentru supe si tocane. In Turcia, de exemplu, grasita este folosita la prepararea tocanelor de miel si de fasole, in timp ce in jurul intregii Mediterane este utilizata la prepararea supelor. In Mexic este gatita cu carne de porc, rosii si ardei iuti (in special cei din varietatea chipotles). Grasita merge foarte bine combinata cu spanac, ulei de masline si zeama de lamaie.

Poate acompania foarte bine preparatele cu sfecla, fasole, castraveti, oua, branza, cartofi noi, iaurt. Dintre celelalte condimente, se potriveste bine cu limba mielului, hasmatuchi, nasturel, creson, ruccola, macris, patrunjel, menta etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`