Grăsimea și zahărul, dușmanii ficatului. Pentru a vă proteja ficatul de inflamații și de riscul bolilor hepatice, cum ar fi ficatul gras și cancerul, este necesar să reduceți conținutul de grăsimi și zahăr din dieta dvs.
Dieta occidentală bogată în grăsimi și zaharuri promovează inflamația hepatică și dezechilibrul intestinal, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în jurnalul medical The American Journal of Pathology. Aceste concluzii au fost obținute la șoareci și au fost marcate pe rozătoare masculine.
Cercetătorii de la laboratorul UC Davis Health din Statele Unite au efectuat un experiment cu șoareci modificați genetic cu deficiență de FXR, cum ar fi pacienții cu ciroză hepatică sau cancer de ficat care au, de asemenea, un nivel scăzut de FXR. Acest marker este un instrument important pentru o mai bună înțelegere a rolului dietei și inflamației în dezvoltarea bolilor hepatice, inclusiv a cancerului.
Alte date publicate au arătat deja că șoarecii cu deficit de FXR dezvoltă spontan steatohepatită și tumori hepatice chiar și atunci când sunt hrăniți cu o dietă normală a rozătoarelor. În acest studiu, cobaiul a fost hrănit fie printr-o dietă occidentală, fie printr-o dietă de control timp de 10 luni.
Grăsimea și zahărul, dușmanii ficatului
Cercetătorii au descoperit o legătură între dieta occidentală și deficiența de FXR. De fapt, șoarecii nemodificați s-au hrănit cu o dieta occidentală, iar cei deficienți în FXR au dezvoltat steatoză, care a fost, de asemenea, mai gravă la bărbați decât la femei. Este interesant de remarcat faptul că doar șoarecii de sex masculin deficienți în FXR au avut infiltrare masivă de limfocite și neutrofile în ficat (pentru a se apăra de inflamație) și adenoame hepatice (tumoare).
Stim ca tranzitia de la tesutul gras al ficatului gras la steatohepatita (inflamatia la nivelul ficatului gras) joaca un rol crucial in afectarea ficatului si cancer. Deoarece ficatul primește 70% din aportul de sânge din intestin, este important să înțelegem cum intestinul contribuie la dezvoltarea bolilor hepatice”, a spus Yu-Jui Yvonne Wan, profesor și vicepreședinte al departamentului de patologie și medicină de la laboratorul UC Davis Health și autorul studiului.
„Acest studiu este important, deoarece leagă dieta cu modificările microbiotei intestinale și a profilului de acid biliar, ceea ce deschide posibilitatea ca probioticele și medicamentele care simulează acizii biliari să fie utile pentru prevenire și tratament.” Inflamația hepatică și pentru a combate evoluția spre boli hepatice avansate, cum ar fi cancerul.