Un grafic de greutate de bebeluși este un indicator cheie ai dezvoltării fizice a acestuia. De aceea, este important să măsurați greutatea și lungimea trunchiului bebelușului imediat după naștere și să continuați să vă cântăriți în fiecare zi, la aceeași oră, până când părăsiți spitalul.
Există mulți factori care afectează dezvoltarea fizică a unui copil. Un exemplu elocvent în acest sens ar fi ereditatea. Nu ar trebui să te aștepți ca părinții scunzi să aibă un fiu jucător de baschet. De asemenea, kilogramele bebelușului depinde în mare măsură de nutriție. Nu este un secret că deficiențele în nutrienți, vitamine și minerale împiedică creșterea și dezvoltarea copilului. De asemenea, sănătatea copilului contribuie la greutatea acestuia. Un copil cu boli cronice rămâne adesea în urma celor sănătoși în ceea ce privește dezvoltarea fizică. Uneori greutatea unui bebeluș este influențată și de situația psihologică în familie.
Grafic greutate bebeluși. Cum să înțelegem care este norma?
De cele mai multe ori, medicii recomandă tabele speciale de corespondență a înălțimii și greutății pentru copii. În timpul fiecărei examinări, medicul pediatru măsoară înălțimea și greutatea copilului și compară valorile obținute cu valorile normale. Aceste tabele permit detectarea anomaliilor evidente, pentru o analiză mai precisă medicul calculează indicatori suplimentari folosind formule speciale.
Abateri ale greutății sau înălțimii față de valorile din tabel nu indică mereu dezvoltarea unei afecțiuni. Astfel, nu trebuie să vă panicați la cea mai mică discrepanță față de valorile din tabel. În primul rând, tabelele privind înălțimea și greutatea copilului oferă un punct de referință pentru ceea ce ar trebui să fie în mod ideal greutatea și înălțimea copilului, fără a lua în considerare mulți alți factori.
Uneori, părinții copiilor prematuri folosesc în mod eronat un tabel standardizat pentru comparație, în timp ce există tabele speciale pentru evaluarea dezvoltării copiilor prematuri. Ritmul de creștere și de adăugare în greutate este unic pentru fiecare copil.
În primul an de viață, bebelușii se dezvoltă cu pași repezi. De exemplu, în timpul introducerii alimentelor complementare, este posibil ca greutatea bebelușului să nu atingă greutatea „normală” din cauza adaptării la noul tip de alimente și nu din cauza unei patologii. Acest lucru nu înseamnă că anomaliile ar trebui ignorate, dar este mai bine să le considerăm un motiv de atenție și să consultăm un specialist pentru a identifica posibilele probleme de sănătate.
Cu ce pot fi asociate anomaliile evidente? Motive non-endocrine
Anterior am vorbit despre abateri minore de la normă și despre faptul că nu trebuie să vă alarmați dacă copilul dumneavoastră crește și ia în greutate nu în concordanță cu tabelul. Dar ce ar trebui să faceți dacă valorile sunt în afara limitelor de toleranță sau la intersecția dintre normalitate și patologie?
Motivele posibilelor abateri pot fi împărțite în două grupe, non-endocrine și endocrine. Din grupa abaterilor non-endocrine se numără întărirea constituțională, sindromul pubertății târzii. O variantă de normalitate este considerată atunci când sporul pubertar apare mai târziu decât la alți copii.
De asemenea, o anomalie poate apărea când bebelușul are o predispoziție ereditară. Acești copii au membri ai familiei cu statură mică și prezintă o creștere întârziată din copilărie. Un bebeluș poate prezenta o greutate anormală din cauza nașterii premature, traume intrauterine și postnatale.
Cauze endocrine. Cum influențează diabetul greutatea bebelușului?
Printre cauzele endocrine care influențează greutatea unui bebeluș se numără deficiența hormonului de creștere. O substanță biologic activă este principalul regulator al creșterii după vârsta de 2 ani. Deficitul de hormoni tiroidieni poate influența masa unui bebeluș.
Diabet zaharat de tip 1 la bebeluș influențează greutatea acestora. Este o boală în care deficitul de insulină are ca rezultat un aport deficitar de glucoză în celule, ceea ce duce la înfometarea celulelor și la încetinirea creșterii. Boala Icenko-Cushing, în care producția de glucocorticoizi, hormoni ai cortexului suprarenal, este crescută, ceea ce duce la întreruperea secreției hormonului de creștere în doze mari.
În cazul în care masa estimată în graficul de greutate pentru bebeluși nu corespunde cu cea a copilului este probabil ca acesta să sufere de rahitism. Deficitul de vitamina D duce la distrugerea oaselor și la deformări ale scheletului, care la rândul lor se manifestă printr-o creștere redusă. În cazul în care un copil are o întârziere în creștere, părinții trebuie să consulte un medic pentru a identifica cauza problemei și pentru a o corecta în timp util.