Prima pagină » Informații utile » Grădina Luxemburg, de neratat. Iată de ce este considerată ca fiind un refugiu regal din zilele noastre

Grădina Luxemburg, de neratat. Iată de ce este considerată ca fiind un refugiu regal din zilele noastre

06 apr. 2025, 14:05,
în Informații utile

Grădina Luxemburg este unul dintre cele mai frumoase și populare parcuri din Paris, situată între Cartierul Latin și zona Montparnasse. Acest spațiu, care se întinde pe aproximativ 25 de hectare, oferă o combinație armonioasă între eleganța grădinilor formale franțuzești și naturalețea celor englezești.

Iniţial a fost o grădină regală, însă astăzi parcul este deschis publicului și atrage anual milioane de vizitatori. Este locul ideal pentru o plimbare relaxantă, o pauză de lectură sau pentru a admira arta și arhitectura de epocă, fiind un simbol viu al rafinamentului parizian.

Istoria şi farmecul grădinii Luxemburg

Grădina Luxemburg a fost creată în 1612, la dorința reginei Maria de Medici, văduva regelui Henric al IV-lea. Inspirată de grădinile Palatului Pitti din Florența, orașul său natal, regina a dorit să construiască un palat și o grădină care să-i amintească de Italia. Astfel a luat naștere Palatul Luxemburg, înconjurat de o grădină în stil renascentist italian, amenajată cu fântâni, terase și alei drepte. Grădina a fost ulterior extinsă și remodelată, în special în secolul al XIX-lea, când a fost deschisă publicului larg.

Astăzi, grădina reflectă două stiluri principale: pe partea de nord, regăsim grădina clasică franceză, cu peluze simetrice pline de lalele, narcise, tufe perfect tunse și fântâna centrală unde copiii se pot juca în spaţii amenajate. Pe partea sudică, grădina devine mult mai autentică, având alei sinuoase, copaci seculari și bănci ascunse la umbră, în stil englezesc.

Parcul este decorat cu peste 100 de statui – de la figuri istorice precum George Sand sau Victor Hugo, până la simboluri mitologice și o replică în miniatură a Statuii Libertății, realizată de același sculptor, Auguste Bartholdi. În apropierea palatului, vizitatorii pot descoperi sere cu orhidee rare și o mică stupină, unde se produce miere în mod tradițional. Grădina Luxemburg este, așadar, o combinație unică între natură, artă și istorie – o grădină regală transformată într-un refugiu urban.

De ce este un obiectiv ideal pentru orice turist?

Grădina Luxemburg este ideală pentru orice turist care vizitează Parisul, pe lângă celelalte obiective uimitoare, datorită combinației perfecte între frumusețea naturală, accesibilitatea ușoară și atmosfera relaxantă pe care o oferă. Această grădină, situată într-una dintre cele mai vibrante zone ale orașului, este un loc ideal pentru o pauză de la agitația urbană și o oportunitate de a experimenta o parte din spiritul parizian.

În primul rând, Grădina Luxemburg este accesibile tuturor, fiind deschisă publicului zilnic, fără taxă de intrare. Este un loc deosebit pentru plimbări liniștite pe aleile îngrijite sau pentru a te relaxa pe una dintre numeroasele bănci situate în umbra copacilor seculari. Turiștii pot explora diferite colțuri ale grădinii, de la pajiștile verzi unde se joacă copiii, până la zonele mai intime, unde pot citi sau se pot bucura de artă și istorie.

În al doilea rând, Grădina Luxemburg este un adevărat muzeu în aer liber. Pe lângă peisajul uimitor, turiștii pot observa statui celebre, precum cele ale scriitorilor Victor Hugo și George Sand, sau pot explora serele pline de plante exotice. Chiar lângă Palatul Luxemburg, grădina oferă și o lecție de istorie vie. De la o plimbare relaxantă până la momente de distracție, Grădina Luxemburg oferă tuturor turiștilor o experiență completă și memorabilă.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Ce înseamnă fainoşag, de fapt? Secretul ardelenilor a fost dezvăluit
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Metoda japoneză de a răci patul când e caniculă. Aşa te odihneşti mai bine noaptea
Dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025