Anul 2024 a adus Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași un număr de aproximativ 350.000 de vizitatori. Dintre aceștia, 250.000 au fost reprezentați de cei care au achiziționat bilete la intrare. Restul de 100.000 sunt reprezentați de vizitatorii care au avut accesul gratuit în grădină, printre care se numără cei aproximativ 25.000 de studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cadrele didactice, dar și celelalte categorii care beneficiază de gratuitate.
Grădina Botanică a fost vizitată de 350.000 de oameni în anul 2024
Față de anul 2023, în 2024 a existat un plus de 60.000 de vizitatori care fac parte din categoria celor care au achiziționat bilete la prețul stabilit, și 50.000, din cadrul celor care au avut gratuitate. Astfel, acum doi ani, Grădina Botanică a avut un număr aproximativ de 300.000 de vizitatori. De când a fost fondată aceasta, de 169 de ani, scopul principal este unul didactic, de învățare, de activități și de cercetare. Atât studenții din cadrul Școlii doctorale de Biologie, cât și cei care urmează studiile de licență și masterat realizează teme de cercetare atât pe plante, păsări, cât și despre modificările ce vizează structura populației din lacul grădinii.
„În anul 2024, am avut un număr de 250.000 de vizitatori, excluzându-i pe cei care au avut accesul gratuit, printre care se numără toți studenții care sunt aproximativ 25.000, cadre didactice, după aceea, toate delegațiile care vin la universitatea noastră, delegațiile din străinătate, universități partenere, instituții partenere și chiar delegațiile pe care le primește administrația locală: Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean. Astfel, numărul de vizitatori este, liniștit, de 350.000. Comparativ cu anul trecut, la cei care au achitat biletul s-a depășit deja cu 60.000. La ceea ce înseamnă total, s-a depășit cu 50.000. Au fost undeva la 300.000 în anul 2023. Nicio altă instituție din Iași, vă garantez, nu are numărul acesta de vizitatori, pentru că grădina este foarte ofertantă. Grădina aceasta Botanică este o grădină universitară. Scopul acesteia este de învățare, de activități didactice și de cercetare cu studenții. De când a fost fondată, în urmă cu 169 de ani, Grădina Botanică a avut acest scop: didactic, ca studenții universității să învețe despre plante și natură. Mai nou, studenții, mai ales cei de la școala doctorală, au teme de cercetare pe diverse colecții de plante, iar studenții de la licență și master de la Facultate de Biologie au, de asemenea, teme de cercetare în Grădina Botanică, nu neapărat pentru plante, ci și pentru păsările care sunt în grădină, dar și modificările ce vizează structura populației din lacul grădinii. Funcția principală nu este, deci, cea turistică. Ea este cea didactică și de cercetare. Adițional, Grădina Botanică este deschisă și publicului larg, dar cu același scop. Cei care vin aici să învețe despre plante, să accepte conceptele pe care le reprezentăm în cadrul expozițiilor și să învețe lucruri noi despre estetica plantelor, arhitectura peisajeră, culorile plantelor, dar și felul cum le armonizăm”, a spus prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”.
În zilele de 27, 28, 29, 30, 31 decembrie, respectiv 3, 4 și 5 ianuarie 2024, Grădina Botanică a fost vizitată de 1.140 de persoane care au achitat biletul de intrare, excepție au făcut persoanele care beneficiază de gratuitate.
Grădina Botanică din Iași a început plantarea miilor de bulbi de lalele
Grădina Botanică se pregătește de venirea primăverii, iar activitatea de plantare a bulbilor de lalele a început, acestea ajungând la un număr de câteva mii. Schimbările climatice, din această perioadă, afectează plantele, având în vedere că temperaturile oscilează, ceea ce poate avea un efect negativ asupra vegetației grădinii. Totuși, în această perioadă, din colecția Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”, verzele ornamentale sunt cele care rezistă cel mai bine încă din cadrul expoziției „Flori de toamnă”. Sortimentul de varză ornamentală, pe glob, înglobează aproape 100 de soiuri și hibrizi, în colecția grădinii din Iași fiind prezente 48 dintre acestea, alături de alți 46 taxoni de interes alimentar sau științific, al genului „Brassica”. Astfel, până la următoarele surprize pregătite pentru anul 2025, ieșenii pot admira colecția impresionantă de verze.
Varza ornamentală își are originea în varza sălbatică din care au evoluat varza comestibilă, varza de Bruxelles, varza pentru frunze, conopida, broccoli și gulioara. Importanța științifică a genului „Brassica” rezidă din următoarele aspecte: ilustrează evoluția prin poliploidie și aneuploidie, scoate în evidență rolul omului în ameliorarea plantelor, reprezentă un suport complet pentru sistemele de detoxifiere ale organismului. Acest lucru se datorează prezenței izotiocianaților și glucozinolaților; combină atât beneficiile antioxidante, antiinflamatorii, cât și de neutralizare a stresului oxidativ dat de cele peste 45 de flavonoide (antioxidanți). Valoarea alimentară se datorează prezenței vitaminelor A, B, C, E, K și mineralelor: sulf, calciu, potasiu, mangan, cupru, fier și magneziu. Ieșenii pot, astfel, să admire forma frunzelor, rezistența lor de până acum, dar și diversitatea culorilor verzelor: alb, roz, lila, purpuriu, violet și albăstrui-brumate.
Serele Grădinii Botanice au trecut, recent, printr-un proces de dezinfectare și sunt disponibile acum pentru vizionare. Programul la exterior este, zilnic, între orele 09:00 – 17:00, complexul de sere este disponibil marți, joi, vineri, sâmbătă și duminică, între orele 09:00 – 16:00.
Anul 2024 a adus Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” un număr de 350.000 de vizitatori. Până la următoarele expoziții, ieșenii sunt invitați să își petreacă timpul liber în incinta grădinii, care nu se „odihnește” nici în sezonul rece.