Prima pagină » Actualitate » Gradație de merit 2024: Cât valorează simulările examenelor naționale
Gradație de merit 2024: Cât valorează simulările examenelor naționale

Gradație de merit 2024: Cât valorează simulările examenelor naționale

24 apr. 2024, 13:26,
în Actualitate

Cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de autoevaluare pentru gradația de merit 2024, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. În ceea ce privește metodologia de acordare a gradației de merit 2024, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că aceasta a fost trimisă la Monitorul Oficial.

Gradație de merit 2024: Ce primesc cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale

Potrivit ordinului nr. 4.308 din 22 aprilie 2024, pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2024, cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de autoevaluare pentru gradația de merit 2024.

Ligia Deca, ministrul Educației, le-a mulțumit profesorilor care au evaluat lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională și BAC 2024.

„Știm efortul și le mulțumesc profesorilor pentru el”, a spus Ligia Deca.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă și în contextul în care cadrele didactice care au corectat lucrările n-au fost remunerate pentru activitatea prestată.

Concret, la criteriul privind performanţe deosebite în inovarea didactică / management educaţional a fost introdusă și participarea profesorilor la organizarea și desfășurarea simulărilor examenelor naționale.

O altă noutate vizează criteriul privind contribuţia la dezvoltarea instituţională. Aici, punctajul pentru coordonarea implementării proiectelor, ca activitate neremunerată, este de 5 puncte. Tot 5 puncte pot să primească profesorii și pentru participarea la implementarea proiectelor, ca activitate neremunerată.

În 2023, coordonarea implementării proiectelor, ca activitate neremunerată, avea 4 puncte, iar participarea la implementare proiectelor, tot ca activitate neremunerată, avea 3 puncte.

Acordarea gradației de merit

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că metodologia de acordare a gradației de merit 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial. Astfel, există modificări importante, comparativ cu datele prezentate în proiect, vizează graficul desfășurării concursului.

Potrivit sursei citate, perioada de depunere a dosarelor la unitățile de învățământ este 13-21 mai 2024, evaluarea este programată în perioada 24 mai – 12 iunie, iar termenul pentru afișarea rezultatelor este 12 iunie 2024. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 28 iunie.

Potrivit proiectului de metodologie, la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit poate participa personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar de stat și personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat

Personalul angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată poate fi:

  • cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 5 ani
  • cu calificativul „Foarte bine” în fiecare an şcolar din perioada evaluată (1 septembrie 2018 – 31 august 2023)
  • care a dovedit performanţe deosebite în:
  • activitatea didactică cuantificată în rezultatele elevilor
  • inovarea didactică în pregătirea preşcolarilor sau a elevilor, în pregătirea elevilor prin utilizarea tehnologiei și a internetului sau a altor modalități alternative de educație, în pregătirea elevilor distinşi la competiţiile şcolare recunoscute de minister
  • prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, în integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi/sau tulburări de învăţare în învăţământul de masă, în progresele şcolare ale elevilor în risc de abandon şcolar, în iniţierea şi managementul unor proiecte şcolare care au condus la consolidarea culturii şcolare centrate pe progres, cooperare şi incluziune

În cea ce privește personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, acesta poate fi:

  • angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată
  • cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 5 ani
  • cu performanţe în activitate, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2023
  • şi calificativul „Foarte bine” în fiecare an şcolar din perioada evaluată.

Pentru gradațiile de merit 2024, cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de autoevaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024