Prima pagină » National » Grabă mare pentru a desfiinţa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)! Vicepremierul Dan Barna (USR) vrea sesiune extraordinară
Grabă mare pentru a desfiinţa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)! Vicepremierul Dan Barna (USR) vrea sesiune extraordinară

Grabă mare pentru a desfiinţa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)! Vicepremierul Dan Barna (USR) vrea sesiune extraordinară

14 iun. 2021, 14:59,
George Cristian în National

Dan Barna, liderul USR PLUS a declarat, într-o conferinţă de presă că formaţiunea pe care o conduce va face orice le stă în putere pentru a desfiinţa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Pare să existe o cursă contracronometru a coaliției de Guvernare.

SIIJ este o secţie specială care a fost înfiinţată pentru a investiga posibilile infracţiuni ale judecătorilor şi ale procurorilor.

Dan Barna se grăbește să desfiinţeze SIIJ

Vicepremierul Dan Barna a declarat, într-o conferinţă de presă că USR-PLUS va face tot ce le stă în putinţa de a desfiinţa, în această sesiune parlamentară, SIIJ-ul. Există posibilitatea de a ţine şi o sesiune extraordinară în luna iulie dacă în sesiunea ordinară nu va fi posibilă luarea deciziei:

„Avem în momentul de faţă şi raportul MCV. Am văzut că e un raport care arată bine, cât timp reuşim să îndeplinim aceste cerinţe, printre care şi desfiinţarea SIIJ -, avem şi decizia din 18 mai a Curţii de Justiţie a UE şi aşteptăm la începutul lunii iulie şi decizia Comisiei de la Veneţia pe acest subiect. Este foarte clar şi este dorinţa pe care o avem ca fie în această sesiune, până la finalul ei, fie într-o sesiune extraordinară, în luna iulie, să se termine povestea SIIJ, să eliminăm această excrescenţă dureroasă de pe sistemul de justiţie care a adus atâtea deservicii şi a afectat atât de semnificativ percepţia sistemului de justiţie din România”, a afirmat Dan Barna, la finalul Biroului Naţional al USR.

Președintele Ludovic Orban dorește acelaşi lucru

Înainte cu câteva zeci de minute de declaraţiile făcute de Dan Barna, liderul PNL a explicat faptul că formaţiunea pe care o conduce dorește desfiinţarea SIIJ. Președintele PNL a afirmat că obiectivul fundamental al PNL este acest lucru:

„Noi am fost de acord și cu forma inițiată de Guvern, și cu forma care s-a adoptat la Camera Deputaților, am fost de acord și cu alte propuneri. Obiectivul nostru fundamental este desființarea SIIJ și avem aceeași flexibilitate în a găsi cea mai bună soluție care să fie convenită în coaliție și să fie susținută de toți partenerii coaliției”, a spus liderul Partidului Național Liberal.

SIIJ funcţionează legal, susține Curtea Constituţională a României

Într-o decizie luată acum ceva timp, Curtea Constituţională a României a explicat faptul că SIIJ funcţionează legal în raport cu hotărârea recentă a Curții de Justiţie a Uniunii Europene. În concluzie, întrucât Hotărârea din 18 mai 2021, pronunțată de C.J.U.E. în cauza C-355/19, nu poate fi considerată un element ce poate determina un reviriment jurisprudențial sub aspectul constatării incidenței Deciziei 2006/928/CE în controlul de constituționalitate și, implicit, a încălcării art.148 din Constituție, Curtea Constituțională a decis:

Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.88 ind.1 alin.(1)-(5), ale art.88 ind.2 – ind.7, ale art.88 ind.8 alin.(1) lit.a)-c) și e) și alin.(2), precum și ale art.88 ind.9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituționale în raport cu criticile formulate. se arată în hotărârea CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *