Bucatarul gospodar isi face iarna provizii de gheata pentru vara, iar vara isi pune la pastrare tot ce gaseste in gradina sau pe tarabele din piete.
Pe langa borcanele cu duceturi si gemuri, zacusca, tocana de legume si muraturi, proviziile puse in congelator vor pastra prospetimea verii pentru mancarurile de la iarna.
Una dintre legumele pe care e bine sa le aveti la congelator sunt rosiile, nelipsite din mancarurile gatite.
Rosiile se pun usor la congelare, iar in plus acesta este cel mai bun mod in care aroma lor proaspata poate fi pastrata peste iarna.
Cum congelati rosiile:
Puteti congela rosiile intregi sau cubulete.
1. Rosii intregi congelate: Dupa ce ati spalat si ati uscat rosiile, crestati-le putin deasupra, apoile asezati in pungi de plastic resigilabile. Extrageti excesul de aer, sigilati-le si puneti-le in congelator. Este atat de simplu, rapid si usor!
Citeste si Rosii uscate puse pe iarna
Nu este nevoie sa decojiti rosiile inainte de congelare. Pielita acestora se va da jos la fel de rapid si dupa decongelare.
2. Rosii cubulete congelate: Daca nu aveti foarte mult spatiu in congelator, puteti opta pentru taierea rosiilor in cubulete. In acest caz este bine sa le decojiti de pielita inainte de a le pune in congelator.
Atentie! Cel mai indicat este sa puneti la congelat rosii coapte, dar care nu sunt foarte moi. De asemenea, aveti graja sa selectati rosii mai mari, dar nu gigantice.
Ce puteti gati cu rosiile congelate
Congelarea rosiilor este o metoda foarte buna de conservare a acestora, insa textura lor nu va fi la fel dupa ce acestea se vor dezgheta.
Din pacate, nu exista nici o modalitate de a salva gustul proaspat al rosiilor, insa congelate acestea pot fi folosite cu suuces in ciorbe, sosuri, ghiveci de legume si tocana.
Pe masura ce fierbeti sosul sau friptura, toata apa suplimentara se va evapora, lasand gustul proaspat al rosiilor rosii.
Alternativ, puteti lua in considerare chiar si pregatirea unui sos de rosii pe care il congelati in pungi sigilate.
preluat de pe landia