Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Gonoreea, o boală în curând incurabilă din cauza Covid-19?
Gonoreea, o boală în curând incurabilă din cauza Covid-19?

Gonoreea, o boală în curând incurabilă din cauza Covid-19?

29 dec. 2020, 18:09,
BZI.ro, în Sanatate

Bacteriile responsabile de gonoree, o infecție cu transmitere sexuală, sunt din ce în ce mai rezistente la antibioticele prescrise în mod obișnuit. Organizația Mondială a Sănătății se teme că această rezistență la antibiotice poate fi consolidată prin utilizarea excesivă a azitromicinei în timpul pandemiei Covid-19.

Gonoreea este pe cale să devină o boală care nu poate fi vindecată? De acest lucru se teme Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Sun, raportează că in lumea occidentală se observa că aceste cazuri de gonoree rezistentă la tratament (numită super gonoree) cresc în ritm alarmant. Și medicii OMS consideră că această infecție cu transmitere sexuală ar putea deveni și mai rezistentă la antibiotice, deoarece utilizarea excesivă a acestora în timpul pandemiei alimentează mutațiile.

O bacterie inteligenta care se „mută” rapid

Gonoreea este transmisă de o bacterie, gonococul Neisseria gonorrhoeae, care este capabilă să dezvolte rezistență la antibiotice foarte repede.

„Bacteriile responsabile de gonoree sunt deosebit de inteligente. Într-adevăr, de fiecare dată când folosim o nouă clasă de antibiotice pentru a trata infecția, bacteriile evoluează pentru a rezista”, explică dr. Teodora Wi, doctor în departamentul de sănătatea reproducerii la OMS, potrivit Top Sante.

De aici și teama organizației mondiale în fața utilizării semnificative a azitromicinei în tratamentul Covid-19 la începutul pandemiei.

„Această situație poate alimenta apariția unei noi rezistențe la antibiotice în gonoree”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS. Cu toate acestea, super-gonoreea rezistentă la tratament poate duce la o creștere de cinci ori a transmiterii HIV și a infecțiilor oculare care pot duce la orbire.

Ce este rezistența la antibiotice?

Rezistența la antibiotice apare atunci când antibioticele sunt utilizate în mod abuziv: antibiotice inadecvate, dozare greșită, oprirea tratamentului prea devreme sau consum excesiv. Acest consum excesiv cauzat de coronavirus care îi face pe medici să se teamă că toate tulpinile de gonococi vor deveni insensibile la antibiotice, caz în care lumea medicală nu ar mai avea niciun tratament eficient împotriva acestei infecții.

Rezistența la antibiotice este o problemă majoră de sănătate publică. De câteva decenii, boli precum infecțiile tractului urinar sau pneumonia au devenit aproape benigne și riscurile asociate procedurilor chirurgicale au fost reduse considerabil, toate datorită utilizării antibioticelor eficiente. Dar dacă bacteriile își întăresc rezistența, aceste boli ar putea deveni periculoase sau chiar letale pentru unii oameni, iar numărul de infecții în urma operațiilor ar putea crește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *