Prima pagină » Titlurile zilei » Golănia din Păcurari a familiei Fiterman a fost oprită! Vecinii au obținut o primă victorie la Primăria Iași: „Va fi afectată și rezistența blocului” – FOTO

Golănia din Păcurari a familiei Fiterman a fost oprită! Vecinii au obținut o primă victorie la Primăria Iași: „Va fi afectată și rezistența blocului” – FOTO

28 feb. 2023, 02:00, 10 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Familia Fiterman a sperat să obțină votul pentru proiectul imobiliar din zona Păcurari, privind extinderea centrului de dializă cu 9 niveluri. Vecinii din blocul 474 au venit la Primăria Iași și au arătat în Consiliul Local că proiectul afectează zona. În consecință, acesta a fost retras de pe ordinea de zi, urmând ca beneficiarul să aducă modificări în documentație

Proprietarii din blocul 474, din zona Păcurari, au obținut o primă victorie în războiul cu familia Fiterman. Ieri, 27.02.2023, pe ordinea de zi a Consiliului Local a fost prezent proiectul imobiliar ce aparține membrilor familiei amintite: Solomon Fiterman, Maria Fiterman, Patricia Fiterman SRL, Dan Fiterman și Raluca Fiterman, dar și a persoanei juridice Fiterman Pharma. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pe o suprafață de teren de 2.385 mp, în zona șoseaua Păcurari, nr. 127 – strada Luca Arbore, nr. 48-50, cu acces spre prelungirea zonei Canta, beneficiarii vor să extindă clădirea existentă (centru de dializă) cu un nou imobil ce va avea regimul de înălțime 2S+D+P+5E (9 niveluri).

Însă vecinii din blocul alăturat au arătat că investiția familiei Fiterman va afecta calitatea vieții din zonă. La începutul ședinței, reprezentanții proprietarilor au luat cuvântul și au explicat motivele pentru care proiectul trebuie retras de pe ordinea de zi. După ce au fost ascultate argumentele reclamanților s-a decis ca proiectul să fie retras și rediscutat după rezolvarea inadvertențelor din proiect. Contactat telefonic, Dan Fiterman a refuzat să comenteze acțiunea vecinilor din plenul Consiliului Local. Familia Fiterman deține lanțul de spitale Arcadia ce sunt implicate în mai multe scandaluri.

Golănia din Păcurari a familiei Fiterman a fost oprită. Beneficiarii au umblat la indicatorii urbanistici

Pe data de 17.07.2022, familia Fiterman obține de la Primăria Iași un certificat de urbanism pentru extinderea actualului centru de dializă. Documentul indica faptpul că beneficiarul trebuie să respecte, conform Planului Urbanistic General (PUG), un procent de ocupare a terenului (POT) de 50 la sută și un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 1,8. Însă pe masa consilierilor a ajuns o formă cu indicatori ce nu respectă zona. S-a ajuns la un POT de 60 la sută și un CUT de 4, ceea ce ar fi condus la o suprafață desfășurată a clădirii mult mai mare.

„Clădirea existentă care se dorește a se extinde a avut deja elaborat un PUZ și prin proiectul supus dezbaterii se încalcă indicatorii urbanistici analizați și oferiți cu ocazia PUZ-ului anterior. POT-ul de 60 la sută propus este mai mare decât cel de 50 la sută pentru care s-a emis certificatul de urbanism, clădirea nouă urmând a fi mai mare, ca și suprafață, decât cea existentă.

Studiul de însorire depus la dosar nu indică realitatea însoririi imobilului bloc de locuințe care va fi lipsit de luminozitate și însorire întreaga zi, ceea ce va influența negativ viața cotidiană a locatarilor care vor avea în față, la câțiva metri, un zid de beton, după ce 20 de ani au avut lumina naturală și însorire, plus vizibilitate către zona Canta”, a precizat Cristina-Adina Corban în plenul Consiliului Local.

Vecinii nu sunt de acord nici cu distanțele dintre clădiri

Contestatarii au invocat și distanța prea mică între blocul 474 și clădirea propusă. Au invocat Ordinul nr.119/2014, pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Conform articolului 5, alineatul 1, pentru unitățile de prestări servicii trebuie asigurată o distanță minimă de 15 metri de ferestrele locuințelor. În proiect, familia Fiterman asigură 13,5 metri.

„Clădirea care se dorește a se extinde/construi este, în fapt, un centru de sănătate, cu internare de zi, fiind folosit ca centru de dializă, iar conform Ordin nr.119/2014, trebuie să aibă o zonă de protecție sanitară față de clădirile de locuit din vecinătate, de minimum 15 m, ceea ce în realitate nu se respectă, distanța măsurată în mod corect fiind de 13,5 m.

Prin aglomerarea zonei vor fi probleme și în ceea ce privește utilitățile din zonă, canalizare, apă, care și așa cu greu fac față clădirilor deja existente și în plus va fi afectată și rezistența blocului în cazul unui cutremur”, a mai spus Cristina-Adina Corban, proprietar în blocul 474.

Proiectul imobiliar presupune amenajarea unui număr de 77 de locuri la subsoluri și demisol, plus 14 locuri pe teren. De menționat că familia Fiterman intenționează să investească și în zona Galata.

Dan Fiterman a avut nevoie de terenul de sub o benzinărie

Investiția din zona Păcurari a fost inițiată acum 4 ani. Pentru ca extinderea clădirii unde funcționează centrul de dializă să fie posibilă, Dan Fiterman a negociat cumpărarea unei suprafețe de 701 mp, de lângă Fiterman Pharma, unde funcționa, până în 2019, o benzinărie administrată de Ana Maria Ramona Ciubotaru, patroana societății Ram Petrol SRL.

Benzinăria era deja pe pierderi, iar, în luna noiembrie 2019, proprietara a cedat terenul de 701 mp, contra sumei de 261.900 de euro, adică 373 de euro/mp. Între timp, benzinăria a fost demolată, iar terenul a fost folosit ca parcare privată, acum împrejmuită de o barieră.

Golănia din Păcurari a familiei Fiterman a fost oprită, însă vecinii spun că nu se opun proiectului, ci că vor ca indicatorii urbanistici să fie reduși.

Comentarii
  • As Luminita lider de spagi

    Pt cei de la ANAF si DNA va rugam sa veniti si la fabrica de copii Elena Doamna din Iasi . Sa vedeti in ce conditii se munceste , nu este lapte praf pt bebeluși ,nu sunt pelinci , nu sunt medicamente, nu sunt masti ,nu sunt manusi ,nu sunt dezinfectanti . Sa vedeti cum este amenintat personalul de safa da sindicat Luminita marea lidera de sindicat . Sa vedeti angajarile cu asistenti fara diplome de bacalaureat . Sa vedeti cum manajerul Martinescu trece garzi fictive la unii doctori . Sa vedeti afacerile murdare cu firmele de medicamente ale lui Martinescu si ale lui Lumi da la sindicat .

  • Nu iubesc ce a făcut Hitler,dar dacă așa făceau jidanii și pe vremea cam are sens de ce a decurs la asta.
    Când ajunge cuțitul la os se întâmplă multe…

  • danuta labuta

    Pe Danut,asta marele labar al Iiasului-un tatuat schizofrenic,din cauza banilor -care niciodata nu a facut medicina-desi prin oras se SCRIE DOCTOR FITERMAN,arogant este aparat doar de taticul milionar!vai de capul tau mai dane,taicatu nu avea 60 de farmacii in israel si faceai doar feea-ca altceva nu te duce capul-de medicina generala sau farmacie-noroc de sora-ta e greu pentru capul ala care il ai pe umeri sa nu te ploaie!nu mai fi arogant cu angajatii tai si posta pe fb stim si noi ca pe toti doctorii ii dai afara,daca nu iti respecta numele,mai tii minte ortopedului ce i-ai facut?acuma a ajuns in belgia!uita-te la tine si invata sa fii un om respectuos,recunoscator ,te va pedepsi cel de sus-la un moment dat Dumnezeu va zice…e ceva neinregula cu tine si viata te va invata minte!

    Dan ,marele labar!

  • cristinel movila

    e o panarama,baiatul ala auzi la el sa-si puna un rmn,cu marca ARCADIA IN FATA umf-ului?revoltat ca il da in judecata pe Prof,Scripcariu,vai de capul tau mai dane ti-au luat mintile banii?nimic nu stii sa faci!esti cel mai de lipsit om de talent pe care am avut neplacerea sa-l inteleg!Felicitari Umf-ului,tb sa ramana a bugetarilor,a profesorilor,a viitorilor medici!Ce-ar fi daca si Elytisul si medlife sau neolife-private-ar pune cate un rmn-ce ar iesi!??atat de lacom si prost poti fi!cuvantul prost ar tb sa fie inlocuit cu numele tau,jigodie de om,ce esti!stii cine sunt omaenii prosti,cei asa ca tine,fac rau fara sa aiba nimica de castigat!

  • Se vede ce fel de om esti ,,Hmmm” , dar si altii ca tine,daca gandesti asa, dar dintotdeauna ei au muncit, invatat, investit, au fost seriosi in afaceri, nu au aruncat banii pe bautura si distractii sofisticate , s-au ajutat intre ei dar au ajutat si oameni nevoiasi si astfel au reusit in viata. Numai asa se poate razbii in viata si nu stand prin carciumi, cersind si invrajbind oamenii.

  • unde e gestapo,aia trebuiau sa isi faca treaba pina la capat!

  • Inocentie Naivu

    Și ne mai întrebăm de ce s-a intimplat în cel de al doilea război mondial?! Adevărat, nu toți evreii sint de teapa acestor FITERMANI, am avut ocazia să trăiesc printre ei, și aici în România și in ISRAEL! Acolo, în afară de conflictul permanent cu arabii mocnește un conflict vizavi de perciunații cu haine negre, care nu muncesc dar pretind tot felul de beneficii din partea societății! În plus, dețin un procent foarte ridicat în parlament și nu se poate realiza o majoritate fără ei! Cam cum e la noi cuUDMR-ul!

  • Constantin Ilie

    Se aude ca nea Chirica si-a luat deja 100 mii de coco de la evrei ca sa-i faca pe locuitorii din blocul vecin sa-si tina pliscul, sa nu comenteze la proiectul evreilor. Chirica o sa ne bage in mormant pe toti cu imobiliarele astea. Acest PUZ nici nu trebuia trecut in CL Iasi.

  • Guzganul Rozaliu

    Chirica o sa ne bage in mormant pe toti cu imobiliarele astea.

  • Să-ți iau copchiii în poulă evreu spurcat ce ești, cu tot cu nevastă și cu mă-ta, să mă piș în barba ta de lacheu ce ești ! Fă figuri de astea la tine în țară, nu la noi în Păcurari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`