Prima pagină » Titlurile zilei » Golăneala afaceristului Cristian Stanciu continuă! Bătaie de joc și plângere penală, pentru distrugerea unui monument istoric din centrul municipiului Iași – FOTO

Golăneala afaceristului Cristian Stanciu continuă! Bătaie de joc și plângere penală, pentru distrugerea unui monument istoric din centrul municipiului Iași – FOTO

27 iul. 2022, 02:00, 6 ,
Valentin Hutanu, în Titlurile zilei

De ani buni, verosul afacerist Cristian Stanciu, prin fundația sa căpușă, Fundația Ecologică Green, continuă să radă casa în care a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași. Aici, totul s-a lăsat inclusiv cu o plângere penală

Verosul afacerist Cristian Stanciu, prin fundația sa căpușă, Fundația Ecologică Green (FEG), continuă să radă casa în care a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași. Aici, totul s-a lăsat inclusiv cu o plângere penală. Legea stipulează că proprietarul unei clădiri de patrimoniu trebuie să o protejeze, să o reabiliteze și restaureze sau să nu o degradeze. Mai mult, în caz de intervenții, acesta este obligat să o aducă la forma inițială. Nimic din toate acestea nu a fost aplicat de pesedistul Cristian Stanciu. Imobilul a fost lăsat să se autodemoleze. Mai mult, recent, acesta a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) pentru construirea unor spații de cazare, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr.473/29.12.2011. Condiția este să fie realizată cu cercetare/supraveghere arheologică. De asemenea, Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI) urmează să fie informată cu privire la lucrări și să avizeze sau să respingă proiectul, în cazul în care legea nu este respectată. Totul reprezintă o stare anormală și flagrantă, având în vedere faptul că monumentul a fost distrus, bucată cu bucată.

Golăneala afaceristului Cristian Stanciu continuă! Bătaie de joc și plângere, penală pentru distrugerea unui monument istoric

Cunoscut prin faptul că pune mâna pe clădirile și terenurile din zonele importante ale orașului, afaceristul veros Cristian Stanciu se pregătește de o nouă combinație scandaloasă! Acesta vrea să radă un monument istoric din centrul Iașului . Noua sa tentativă este de a ridica un imobil destinat spațiilor de cazare, chiar peste casa unde a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași. Totul se află în faza documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire. Elaborator și proiectant este arh. Tamara Manoilă, prin S.C. ARHI-AXA S.R.L., iar beneficiar este FEG. Regimul de protecție în care se află imobilul este Centrul istoric și Curtea Domnească. Practic, la o clădire-monument, unde Poliția a întocmit dosar penal de distrugere, Cristian Stanciu vrea să ridice un hotel, chiar în buricul târgului. Mai mult, acesta ar fi trebuit să obțină un nou PUZ pentru a demara proiectul propus.

Având în vedere că imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice, politicianul ar fi trebuit să reabiliteze totul cu respectarea arhitecturii și a fațadei inițiale

Aici, în baza unui PUZ, Cristian Stanciu a primit aprobarea necesară pentru a ridica deasupra monumentului existent o mansardă. Având în vedere că imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), politicianul ar fi trebuit să reabiliteze totul, cu respectarea arhitecturii și a fațadei inițiale. Însă, acum, clădirea este la un pas de a fi distrusă total. Aici a locuit poetul George Lesnea. Demn de a fi scos în evidență este și faptul că, după 1990, angajați ai actualului Complex Muzeal Național Moldova (CMNM) au notat complet eronat în LMI o serie de imobile istorice-simbol ale Iașului, aspect care le-a folosit multor rechini imobliari pentru a deveni proprietari pe clădiri istorice. Pe strada Cloșca, imobilul este înscris în lista aprobată prin ordinul Ministerului Culturii, la poziția 1.588. Clădirea a fost achiziționată de clanul Stanciu în 2009 și de atunci s-a aflat într-o continuă degradare. Unul din motivele pentru care aceasta s-a degradat a fost și litigiul în instanță pe care cei de la FEG l-au avut cu vecinii, cu care se judeca pentru asigurarea unui acces la proprietate.

George Lesnea, un poet și un cunoscut traducător român

George Lesnea (pseudonim al lui George Glod) s-a născut la 25 martie 1902, în Iași, și a murit la 6 iulie 1979. El a fost un poet și un cunoscut traducător român. După absolvirea școlii primare la Iași, a intrat ucenic la tipografia revistei „Viața Românească”. Ulterior, a lucrat ca tipograf, funcționar la tipografii și edituri, bibliotecar la Baroul Iași și redactor la „Iașul literar”. În perioada în care a fost tipograf la „Viața Românească”, prin intervenția lui Ionel Teodoreanu, Editura „Cartea Românească” i-a publicat lui Lesnea o traducere în versuri din Lermontov, pentru că poetul știa limba rusă.

Format în cercul revistei Viața Românească”, a fost încurajat și sprijinit de Ionel Teodoreanu și Garabet Ibrăileanu. A debutat în 1922, cu poezia „Din adâncuri”, în revista ieșeană „Gândul nostru”, și editorial în 1931, cu volumul de versuri „Veac tânăr”. A colaborat la „Viața Românească”, „Adevărul literar și artistic”, „Pagini moldovene”, „Cuvântul liber”, „Gândirea”, „Bilete de papagal”, „Însemnări ieșene”, „Contemporanul”, „Iașul literar”, „Gazeta literară”, „Cronica”, „Convorbiri Literare” sau „România literară”. George Lesnea a început prin a traduce din Henrik Ibsen – 1923 și din Heinrich Heine – 1927, dar, cunoscând limba rusa, s-a orientat spre autori ruși. În 1946, Lesnea a fost premiat pentru traduceri din Aleksandr Pușkin. Din 1951, revistele „Iașul nou” și „Viața Românească” au început să publice fragmente din romanul în versuri „Evgheni Oneghin”, în versiunea lui Lesnea.

Așadar, consilierul local Cristian Stanciu pregătește o nouă golăneală, având plângere penală pentru distrugerea unui monument istoric din centrul municipiului Iași.

Comentarii
  • Păi și ce să facem cu dărâpănăturile astea de case, să le lăsăm așa că a locuit nu știu cine în ele? Așa nu mai construim nimic. Dacă nu era Iulius Group și acum pășteau vacile lângă fostul teatru de vară.

  • Normal ar fi ca primăria când dă aprobări de construcție să condiționeze proprietarul de păstrarea planului inițial așa cum a fost în cazul Casei Zoller de pe Elena Doamna, în caz contrar dosar penal. În felul acesta s-ar păstra multe monumente istorice.

  • Să vedem ce-o să fie și cu Hanul Trei Sarmale…

  • D-nul Ciobanasu Filip, ati spus ca asa ceva nu e posibil si Comisia de Monumente nu va aviza asa ceva niciodata. In concluzie ati luat spaga la greu. Poate DNA ar trebui sa evalueze putin aceasta comisie si avizele preferentiale pe care le da

  • Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI) sa ia atitudine. Acestui afacerist ahiat dupa parale sa-i intre bine in cap ca nu e tarlaua lui, e un monument istoric ce face parte din patrimoniile tarii. Cine se face vinovat? Primarul Chirica care a semnat construirea de imobil destinat spațiilor de cazare, chiar peste casa unde a locuit poetul George Lesnea. Dar acest primar se crede imparat iar afaceristul sluga lui. Asa a semnat construirea de blocuri intre alte blocuri fara noima. Nici procurorii nu dorm asa cum cred acestia.

  • Tata care plânge după pensia specială este în spatele lui. Offf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *