Ingrediente:
500 gr faina alba
200 de ml de apa
50 ml de ulei
4 linguri de zahar
un pliculet de zahar vanilat
o lingura de esenta de vanilie
25 de grame de drojdie proaspata
un varf de cutit de sare
ulei pentru prajit
zahar pudra
Mod de preparare:
Intr-un castron mic se pun drojdia, doua trei linguri de apa calduta si o lingura de zahar si se amesteca foarte bine. Se lasa maiaua la crescut. Intre timp, intr-un vas mai mare se amesteca faina, restul de zahar, sarea si zaharul vanilat. Se pune apa la incalzit si se adauga maiaua peste ingredientele uscate. Apa calduta se toarna peste compozitie impreuna cu uleiul si esenta de vanilie.
Aluatul se framanta bine si se lasa la crescut cel putin 30-40 de minute. Se imparte apoi in doua bucati din care se intind, pe o suprafata pudrata cu faina, doua foi. Cu ajutorul unui pahar se formeaza gogosile si se pun la prajit in ulei foarte bine incins. Daca iti doresti, le poti umple cu gem sau dulceata. La final se pudreaza gogosile cu zahar. Se servesc calde.
sursa: huff