Prima pagină » Culinar » Gogoșari la rece, dulci și acrișori. Rețeta care te ridică în al nouălea cer
Gogoșari la rece, dulci și acrișori. Rețeta care te ridică în al nouălea cer

Gogoșari la rece, dulci și acrișori. Rețeta care te ridică în al nouălea cer

12 ian. 2024, 11:14,
în Culinar

Această rețetă de gogoșari la rece în oțet este foarte ușor și rapid de preparat, și păstrează integritatea vitaminelor și mineralelor ce se regăsesc în legumele proaspete. Procesul se va face la rece, fără a necesita efort considerabil, astfel încât gogoșarii rămân crocanți, fermi și încântător parfumați.

Rețetă rapidă de gogoșari la rece

Pentru 5 kg de gogoșari (sau orice alți ardei cu o pulpă cărnoasă) va trebui să utilizați 1 litru oțet, 200 g miere de albine (sau zahăr), 2 linguri sare pentru murături, 1 legătură de hrean, 2 linguri semințe de muștar, frunze de țelină, 2 linguri boabe de piper, 1-2 morcovi, rădăcină de țelină sau 1 dovlecel, pentru decor.

Gogoșarii se clătesc, se decojesc de coajă și semințe, iar apoi se taie în jumătăți, sferturi sau felii, în funcție de preferințe. Dacă doriți să îi așezati în borcane de 800 g sau 400 g, felierea ardeilor este o metodă excelentă pentru a economisi spațiu. Borcanele mai mici sunt ideale, căci ardeii vor fi astfel consumați complet după deschidere.

După ce sunt tăiați în mărimea dorită, gogoșarii trebuie așezați pe un șervet pentru a absorbi excesul de apă, iar apoi se lasă la zvântat timp de 20 de minute. Pentru a vă asigura că nu rămâne nicio picătură de apă, puteți aplica un alt șervet deasupra.
Într-un lighean sau un vas foarte spațios, se așează gogoșarii, iar apoi se adaugă oțetul, mierea (sau zahărul), sarea, hreanul ras, 2-3 frunze de dafin rupte în bucăți, boabele de piper și frunzele de țelină, amestecând totul foarte bine.

Mierea de albine conferă o notă distinctă de aromă gogoșarilor, iar împreună cu hreanul ras, reiese o minunăție dulceagă și totodată picantă, care este absolut delicioasă. Integrați și 2-3 frunze de dafin rupte și câteva frunze de țelină pentru a conferi o aromă deosebită gogoșarilor marinați. Acoperiți vasul cu un șervet și lăsați-l să stea la rece timp de 24 de ore. Dacă temperatura camerei nu este prea ridicată, recipientul poate sta pe masă în bucătărie.

Așezarea gogoșarilor în borcane

Puteți amesteca la anumite intervale de timp pentru a vă asigura că ingredientele se contopesc, iar gustul și aromele sunt distribuite uniform. După ce s-au scurs cele 24 de ore (sau chiar 36 de ore, dacă nu aveți posibilitatea să îi puneți în borcane imediat), gogoșarii vor fi ușor confiați de acest sirop dulce acrișor format din oțet, miere și sare. Aceștia vor fi ușor înmuiați, dar extrem de gustoși. Este recomandat să degustați și să verificați dacă mai este nevoie de sare. În funcție de preferințe, se poate adăuga încă o lingură de sare.

Acum este momentul să aranjați gogoșarii în borcane, însoțiți de șuvițe de hrean, elemente decorative pentru a aduce un zâmbet pe chipurile familiei, frunze de țelină și boabe de piper. Fiecare borcan este completat cu boabe de muștar și apoi turnat amestecul rece de oțet, miere și sare. Este important de menționat că amestecul nu este nicidecum fiert, ci este adăugat direct în borcane. Pentru a asigura compactarea optimă, se folosește coada unei linguri pentru a împinge gogoșarii în borcan, eliminând aerul. După aceasta, se închid borcanele cu capace și procesul este finalizat cu succes.

Este recomandat ca borcanele și capacele să fie sterilizate în prealabil, să fie impecabil de curate și complet uscate. De asemenea, această metodă poate fi aplicată și pentru bidoane mari, însă este recomadat să folosiți hrean și boabe de muștar în cantități generoase. Atunci când desfaceți un borcan de gogoșari la rece, este indicat să-l păstrați în frigider până când conținutul este complet consumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *