Gogoșari în oțet pentru iarnă dulci sunt de nelipsit din cămara gospodinelor. Pregătiți după rețeta tradițională, acest deliciu este unul dintre alimentele preferate pentru iarnă. Pentru a pregăti gogoșari delicioși în oțet, dar care să nu fie acri, gospodinele se folosesc de un truc secret transmis din generație în generație.
Pentru a pregăti gogoșari care vor rămâne tari pe toată durata conservării gospodinele folosesc rețeta pe care puțini o cunosc. Iar pentru a obține acea aromă desăvârșită, ele pun rădăcină și frunze de țelină, hrean și boabe de muștar în borcan. Pe lângă aceste condimente, gospodinele folosesc morcov, varză roșie, conopidă și câteva boabe de struguri negri sau albi. Iar piperul și foile de dafin sunt de nelipsit atunci când vrei să obții gogoșari în oțet dulci și foarte aromați.
Gogoșari în oțet pentru iarnă dulci: Ingredientele necesare pentru 6 litri de apă
În cazul în care vrei să pregătești gogoșari în oțet dulci pentru 6 litri de apă, se folosește un kilogram de oțet și zahăr. De asemenea, de nelipsit sunt cele 6 linguri de sare grunjoasă pentru murături.
Atunci când gospodinele prepară gogoșarii în oțet pentru iarnă, ele le amestecă și cu alte legume, precum conopidă, varză roșie, boabe de struguri și morcovi. Pentru a obține gogoșarii tari, gospodinele spală foarte bine legumele, ulterior au grijă să fie curățați de coajă și semințe, după care să fie tăiați și așezați în borcanele curate și uscate.
Pentru a obține un gust cu adevărat deosebit, gospodinele adaugă și câteva foi de dafin, boabe de muștar și piper. Ulterior, începe cel mai important proces, pregătirea soluției de oțet. Pentru al pregăti, gospodinele amestecau foarte bine oțetul, apa, sarea și plicurile de pikant fix cu zahărul într-un bol.
După ce pregăteau amestecul, gospodinele îl puneau la fiert, amestecându-l până acesta dădea în clocot. Ulterior, ele dădeau focul la minim după care compoziția se turna peste gogoșari aflați în borcan, așezați atâția cât să aibă loc încât să fie foarte bine acoperiți de soluție. Lichidul trebuie turnat încet și cu mare grijă pentru ca borcanele să nu se crape.
Gogoșari în oțet dulci: Cum se pregătesc borcanele pentru cei mai crocanți gogoșari
Pentru a pregăti foarte bine borcanele pentru gogoșarii în oțet dulci, gospodinele pun la baza acestuia frunze de țelină și bucăți de hrean. Ulterior, gospodinele așază gogoșarii în straturi, destul de strâns, pentru a evita pe cât posibil spațiul gol în borcan. De asemenea, între straturi se pun frunze de țelină și hrean.
După ce aceștia sunt așezați, gospodinele toarnă soluția, însă este foarte important că aceasta să fie călduță și nu fierbinte. În cazul în care apa este prea fierbinte, aceasta va înmuia gogoșarii. După ce borcanul este umplut cu legume și zeamă, acesta trebuie lăsat descoperit până a doua zi și dacă soluția mai scade, gospodinele mai completează din cea rămasă.
După ce gogoșarii au stat suficient timp în oțet, descoperiți, gospodinele le pun capacul, închizându-i foarte bine, după care așezându-l foarte bine în cămară, unde așteaptă să fie servit pe masa de sărbători.
În cazul în care, rețeta de gogoșari în oțet pentru iarnă dulci ți-au fost pe plac, nu ai cum să treci peste rețeta gogonelelor murate ca la bunica sau peste varză murată pregătită după rețeta tradițională.