Prima pagină » Culinar » Gogoșari în oțet fără fierbere. O sursă de vitamine pentru zilele reci
Gogoșari în oțet fără fierbere. O sursă de vitamine pentru zilele reci

Gogoșari în oțet fără fierbere. O sursă de vitamine pentru zilele reci

03 nov. 2023, 11:29,
BZI.ro, în Culinar

Această rețetă de gogoșari în oțet fără fierbere este una rapidă, din care veți obține gogoșari dulci-acrișori, cărnoși și crocanți. Rețeta a fost testată cu succes, iar rezultatele au fost excelente.

Gogoșarii constituie o sursă bogată de vitamine și microelemente, oferind un spectru larg de beneficii pentru sănătate. Aceste legume sunt remarcabile datorită conținutului lor redus de calorii, dar bogat în fibre dietetice și proteine vegetale, ceea ce îi face un aliment excelent în orice regim de slăbire. Consumul regulat de gogoșari poate stimula procesul de termogeneză în organism, sporind astfel rata metabolică și contribuind la arderea caloriilor excedentare. Aceste aspecte îi fac potriviți pentru cei care își doresc să slăbească.

Gogoșari în oțet fără fierbere la borcan

Desigur, înainte de a începe prepararea rețetei, este important să sterilizați borcanele. Așezați borcanele și capacele pe o tavă și introduceți-o în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius. Lăsați borcanele și capacele în cuptor timp de 15 minute pentru a le steriliza. După 15 minute, scoateți borcanele și capacele cu grijă din cuptor. Este important să nu le atingeți cu mâinile goale, pentru a evita contaminarea. Lăsați borcanele și capacele să se răcească complet înainte de a începe să pregătiți gogoșarii. Acest pas este esențial pentru a preveni crăparea borcanelor atunci când se toarnă soluția fierbinte peste gogoșari.

Cantitățile ingredientelor pot fi dublate sau injumtatite, însă, pentru 5 kg de gogoșari (cântăriți cu tot cu cotoare) curățați și tăiați în felii sau sferturi aveți nevoie de 500 grame de zahăr tos, 500 ml de oțet (de preferat, oțet de vin de 9 grade), 100 grame de sare pentru murături, frunze de țelină, frunze de dafin, boabe de piper, 1-2 lingurițe de boabe de muștar, hrean tăiat în bucăți sau ras fin.

Cu o seară înainte, așezați gogoșarii tăiați după preferință într-un bol mare și amestecați cu zahărul și sarea. Lăsați-i la rece în frigider peste noapte. Nu trebuie să îi îndesați prea tare pentru a permite sucurilor să pătrundă printre ei și să se mureze. A doua zi, adăugați oțetul în zeama formată de la gogoșari și amestecați bine.

Pașii pentru obținerea unei delicatese tradiționale

În borcanele sterilizate, așezați frunze de țelină, frunze de dafin, gogoșarii tăiați și mirodeniile (boabe de piper, boabe de muștar, hrean). Gogoșarii trebuie puși astfel încât să permită soluției să se strecoare printre bucăți, astfel că nu este indicat să îi presați prea tare.

După aceea, turnați zeama cu oțet formată în bol de la gogoșari. Ați putea să adăugați în borcane și restul ingredientelor amestecate în seara precedentă (zahăr, sare, oțet și mirodenii), cu excepția hreanului, care trebuie pus după 24 de ore, sau să puneți toate ingredientele odată cu hreanul. Puneți capacele și păstrați borcanele la frigider pentru a evita fermentarea. Vă sugerăm să puneți și câteva borcane cu jumătăți de gogoșari, căci vor fi foarte gustoși umpluți cu o cremă de brânză feta ca aperitiv.

După aproximativ 3 săptămâni, gogoșarii sunt gata de consum, dar s-ar putea să fie buni și mai repede. Ambele variante, cu gogoșari întregi sau jumătăți, dau rezultate excelente. Borcanele pot fi păstrate într-un loc rece, de preferat în balcon sau în beci, dacă plănuiți să îi deschideți mai târziu. Acești gogoșari în oțet fără fierbere completează excelent orice masă cu friptură, contribuind la procesul metabolic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *